jump to navigation

Har rånaren rätt till min plånbok? juli 27, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Insändare, Naturliga rättigheter.
trackback

Debatten mellan Martin Nilsson och mig går vidare. Jag tänkte här endast reda ut några grova missförstånd i Martins senaste insändare i Ålandstidningen (27 juli). För det första anser Martin att jag gör mig skyldig till ”diktatorsfasoner” när jag inte godkänner att han använder Ryssland som ett exempel på en marknadsekonomi.

Det enda jag har gjort är att med hjälp av argument försökt övertyga Martin och alla Ålandstidningens läsare om att han har fel. En diktator argumenterar inte. Han använder våld och hot om våld för att ”övertyga” sina meningsmotståndare. Detta är inte något jag har gjort, och därför är det föga träffande att jämföra mig med en diktator.

Det som dock gör mig rätt nedstämd är att Martin, trots att vi debatterat ett bra tag nu, ännu inte riktigt förstått vad frihet innebär. I sin senaste insändare skriver han till exempel att jag begränsar hans frihet om jag kräver att han skall betala sina egna sjukhusräkningar, vilket gör att han inte har råd att åka motorcykel. Hur Martin får detta till att jag begränsar hans frihet kan jag inte förstå.

Om jag vägrar ge en rånare min plånbok, begränsar jag rånarens frihet då om han, på grund av att han inte lyckas ta mina pengar, inte har råd att köpa den där motorcykeln han vill ha? Nej Martin, det är du som begränsar min frihet när du tvingar mig att betala för dina sjukhusräkningar. Jag begränsar inte din frihet om jag vägrar betala, lika lite som rånoffret begränsar rånarens frihet när han vägrar ge ifrån sig sin plånbok.

Martin skriver även att jag begränsar friheten för oljetankers om jag förbjuder dem trafikera mitt vatten. Det han glömmer är att det är mitt vatten och att jag bör vara i min fulla rätt att bestämma vem som får trafikera det. Skulle du, Martin, säga att du begränsade min frihet om du vägrade släppa in mig i din lägenhet en fredagskväll? Nej det skulle du antagligen inte. Det är din lägenhet, och då bestämmer du vem du skall släppa in. På samma sätt är det mitt vatten, och min rätt att bestämma vem som skall släppas in på det.

Felet Martin gör i båda dessa fall är att han inte erkänner äganderätten. Han erkänner inte att mina pengar är mina, och att jag därför har rätt att förbjuda honom att använda dessa för att betala sin egen sjukhusräkning. Han erkänner inte att mitt vatten är mitt, och att jag därför har rätt att bestämma vilka båtar som skall få trafikera det. Jag tvivlar dock på att Martin är konsekvent i sitt tänkande.

Vad tror ni Martin skulle göra om någon stal hans motorcykel? Skulle han inte göra något eftersom han (enligt sin egen logik) inte har rätt att ”begränsa tjuvens frihet” att köra motorcykel? Eller skulle han anmäla tjuven till polisen? Jag tror vi alla vet svaret på detta. Det enda jag begär är att Martin skall behandla mig och oss andra på samma sätt. Att han respekterar att det som är mitt är mitt, och att jag har rätt att bestämma över det, inte han.

Publicerad i Tidningen Åland 28.7

Annonser

Kommentarer»

1. Kaj Grüssner - juli 27, 2007

Det är verkligen tragiskt att se vuxna människor sjunka till sådan barnslig nivå. Är det verkligen så konstigt att politiker inte åtnjuter mycket förtroende och respekt, när de beter sig och resonerar på det sätt som Nilsson gör? För han är sannerligen inte ensam om det.

Den frihet som liberalister talar om är i första hand frihet från politiskt förtryck och rätten att själva få bestämma och förfoga över sitt liv och sin egendom. Man skulle ju hoppas att Nilsson på riktigt inser detta, men försöker svartmåla liberalismen med sina barnsliga påståenden. Tyvärr tror jag att han helt enkelt inte fattar. Vad det sedan säger om Nilsson får var och en avgöra själv.

2. Fredrik Gustafsson - juli 27, 2007

Håller med. De vet att de inte kan vinna en ärlig debatt, och då börjar de bete sig barnsligt för att förstöra debatten. Jag kämpar dock på och försöker förklara vad liberalismen innebär med en ängels tålamod. Man vinner inte en debatt när man övertygat motståndaren, utan när man övertygat åskådarna.

3. Kaj Grüssner - juli 27, 2007

Tänker du alltså publicera svar till Nilssons insändare 27.7?

4. Fredrik Gustafsson - juli 27, 2007

Egentligen är han inte värd ett svar, men jag skickar in det jag skrev i denna post. Det lär inte övertyga honom, men kanske klargör vissa saker för någon annan.

5. Kaj Grüssner - juli 27, 2007

Man borde väl alltid svara, det kan vara farligt att ge motståndaren sista ordet. Tyckte om hans referenser till forna öststater som nu har marknadsekonomi. För det första så tar det nog en god stund innan man hämtar sig från ett halvsekels fullständigt vanstyre, för det andra så är läget knappast så dåligt i Tjeckien och Slovakien som han låter påskina, för det tredje så drabbades forna Jugoslavien av ett förödande krig för bara dryga decenniet sedan, och är knappast i mycket bättre skick än Ryssland vad gäller liberalisering.

Roligast var dock när han talade sig varm för den grundtrygghet som individen hade under kommunismen. En trygghet som gav henne möjlighet att planera sin vardag och framtid. Eller roligt var det kanske inte, man borde väl bli förbannad på sådant.

Egentligen har han så fel man bara kan ha i vartenda ord han skriver. Lite fantastiskt är det nog.

6. Fredrik Gustafsson - juli 27, 2007

Man skulle nog kunna skriva en del om hans glorifiering av kommunismen. Bland annat skulle man kunna fråga honom om han frågat de 150 miljoner som dött till följd av kommunismen om de vill ha tillbaka den (blir nog svårt) eller om kommunismen innebar en ökad grundtrygget för de som skickades till Gulag.

Jag tänker inte skriva en sådan insändare eftersom jag enbart vill driva en positiv kampanj. Försöker lyfta fram mina egna åsikter istället för att flytta fokus på andras åsikter, oavsett hur tvivelaktiga det är. Men detta hindrar ju inte andra för att syna Martins kommunistiska skelett som han verkar ha garderoberna fulla av 🙂 Tycker det är rätt svagt av medierna att de inte ställer honom mot väggen angående detta. Jag menar, att en f.d. rikdagskandidat har en så förskönad bild av kommunismen är väl nyhetsvärdigt?

Men som sagt, jag struntar i om han har Stalin hemma på väggen och vill göra Åland till ett proletariatets diktatur. Oavsett vad han vill, vill jag göra Åland mer liberalt och det är det jag fokuserar på.

7. Marcus - juli 28, 2007

Det du skriver i din replik är så självklart att man undrar hur det kan missuppfattas.

”Man vinner inte en debatt när man övertygat motståndaren, utan när man övertygat åskådarna.”

också sant, och alltid värt att hålla i minnet för de som debatterar publikt.

8. Fredrik Gustafsson - juli 29, 2007

Sådana som Martin är inte ute efter att förstå. De missförstår och ifrågasätter självklarheter för att förstöra debatten. Tyvärr.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: