jump to navigation

Privat välgörenhet är inte något fult augusti 3, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Insändare, Naturliga rättigheter.
trackback

Harriet Tuominen verkar ha ett rejält horn i sidan till mig. I fredagens Nya Åland (3.8) ägnar hon en hel ledare åt något som endast kan beskrivas som ett övertalningsförsök riktat åt liberalerna att inte låta mig ställa upp i valet. Hon citerar en f.d. riksdagsman som lär ha sagt att, ”Om det finns 20.000 idioter i landet så har också de rätt till representation i riksdagen.” Hon kallar även mina åsikter för ”galenskaper”.

Innan jag bemöter detta vill jag kommentera Tuominens fientliga inställning till privat välgörenhet. Hon verkar anse att det är fult att skänka pengar till behövande. Att de som idkar välgörenhet inte gör det för att de är godhjärtade, utan för att de vill att de sämre ställda skall stå i tacksamhetsskuld till dem. Jag tycker detta är ett slag i ansikte på de som idkar välgörenhet. Denna privata välgörenhet är otroligt viktig. Om all världens privata välgörenhet skulle upphöra i morgon skulle det få långt mer negativa konsekvenser än om vartenda statligt välfärdsprogram skrotades.

Tuominen vill att all välgörenhet istället skall vara påtvingad. Om de rika tvingas ge till de fattiga behöver de fattiga inte längre känna någon tacksamhetsskuld till de rika. Däremot kommer de att stå i tacksamhetsskuld till staten, vilket verkar vara vad Tuominen vill. Personligen tror jag att Tuominens syn leder till ett rått och hårt samhälle. I ett samhälle där man tvingas hjälpa andra kommer all verklig lust att vilja hjälpa folk att försvinna. Man kommer ständigt att fråga sig varför man skall hjälpa någon eftersom man redan betalar skatt, och eftersom det är statens (inte mitt) jobb att hjälpa.

Tvärtemot vad Tuominen anser är de rättigheter och friheter jag propagerar för inte ”galenskaper”. De är rättigheter som har sin grund i upplysningen och som de flesta nationer i västvärlden är uppbyggda på. De utgör de tjugoen första artiklarna i FNs deklaration om mänskliga rättigheter och de slår fast att alla har rätt till liv, egendom och frihet. De välfärdsrättigheter som Tuominen argumenterar för är artiklarna 22-29 i samma deklaration. De är resultatet av en kompromiss med det forna östblocket som ville ha en hållhake på Väst så att de kunde fortsätta göra övertramp på de verkliga mänskliga rättigheterna.

Jag har dagligen kontakt med personer som är väldigt glada över att jag vill ställa upp i valet. Jag kan försäkra Tuominen att det sannerligen inte rör sig om några idioter, utan intelligenta och politiskt medvetna personer. Bara för några dagar sedan postade en av dessa denna kommentar på min blogg fredrik.ax: ”Jag kommer att göra allt för att visa mitt stöd för dig i valet, det är första gången jag verkligen känner mig sporrad att gå till valurnan. Jag tror du kan bli en person som folk som normalt inte röstar kommer att rösta på, i synnerhet de i 18-25 års åldern!”

Om jag förhindras från att ställa upp i valet för att jag ”inte passar in” eller inte är som politiker ”ska vara” för att jag alltid talar om vad jag verkligen tycker, tror jag många skulle bli ganska upprörda. Att något sådant skulle ske är jag dock inte oroad över. Vi har en väldigt god sammanhållning inom liberalerna och jag har redan deklarerat att jag kommer att göra mitt bästa för att de delar som jag uppfattar som liberala i liberalernas olika program genomförs.

Till sist tycker att det är lite ironiskt att den bild på en tiggande dam som prydde Tuominens ledare, och som skulle illustrera följderna av min ideologi, är tagen i Ukraina. Ett av världens minst liberala länder och ett land som har fått utstå decennier av kommunism. Denna bild har mycket att säga om hur välfärd och trygghet skapas (eller snarare inte skapas), men inte på det sätt Tuominen tror.

Publicerad i Nya Åland 4/8

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - augusti 3, 2007

Sebastian, hoppas du inte har emot att jag citerade dig. Jag lämnade bort ditt namn i artikeln för att du skall få vara lire privat i alla fall. Tyckte det var riktigt snällt sagt av dig, och jag kunde inte hjälpa att citera det du sa. Tack 🙂

2. Sebastian Eriksson - augusti 3, 2007

Ingen fara!

3. Andrew Hagmark-Cooper - augusti 3, 2007

Hur fungerar liberalernas kandidatnominering? Är det bara er styrelse som fattar beslut, eller krävs det ett medlemsmöte?

Jag tror att det kommer att finnas invändingar mot att du kandiderar oavsett. Du lockar säkert väljare som annars inte skulle rösta på liberalerna, men frågan är om du kommer att skrämma bort ännu mer.

4. Kaj Grüssner - augusti 3, 2007

HT skriver:

”Med vårt valsystem kan en röst på en kandidat hjälpa in en annan kandidat på samma lista och då är det med tanke på väljarna viktigt att veta om social trygghet plötsligt förbyts i välgörenhet.”

Tyder inte det på att det är valsystemet det är fel på? Men det är klart, eftersom HT i likhet med de flesta andra är positivist, så är det system vi har nu automatiskt det bästa, för vore det inte det bästa skulle vi inte ha det.

Enligt henne leder alltså Fredriks liberalism till att blinda och lytta människor får halta ut på gatan och tigga, för att sedan dö i sina sängar. Häri ryms många logiska kullerbyttor.

För det första blir kontentan av det hon(och många med henne) skriver att

1. mera pengar + lägre priser = ökad fattigdom och

2. att vi samtliga är för själviska för att dela med oss, men altruistiska nog att tvinga oss själva till inkomstfördelning.

Andy, eftersom du helt uppenbart representerar det intelligenta och framför allt intellektuella inom socialdemokraterna, skulle du kunna förklara hur dessa två saker går ihop. Jag erkänner villigt att jag inte fattar ett jota.

5. Fredrik Gustafsson - augusti 3, 2007

”Hur fungerar liberalernas kandidatnominering? Är det bara er styrelse som fattar beslut, eller krävs det ett medlemsmöte?”

Vet inte. Tror att det är styrelsen.

”Jag tror att det kommer att finnas invändingar mot att du kandiderar oavsett.”

När detta diskuterades på ett öppet styreslemöte var alla oerhört positiva till att jag var med och sade att alla skall få tycka som de vill. Vad de säger när jag inte är med vet jag inte.

”Du lockar säkert väljare som annars inte skulle rösta på liberalerna, men frågan är om du kommer att skrämma bort ännu mer.”

Det är det som är 1000euros-frågan. Personligen tror jag att många som aldrig haft en tanke att rösta på liberalerna kommer att rösta på mig–en person de uppfattar som en verkligt liberal. På sikt hoppas jag att detta skall skicka en signal till pariet och påverka hur dess politik utformas i framtiden.

När kampanjen kommer igång på allvar kommer dock de övriga i partiet att vara mycket mer aktiva. Strålkastarljuset kommer att försvinna från mig och de trogna väljarna kommer att påminnas om varför de bör rösta för liberalerna och kommer så också att göra.

Så, mitt drömutfall är detta: jag lockar en massa väljare till liberalerna som även vinner valet. Detta skickar en signal till liberalerna om att det kanske inte är en dum ide att gå i liberal riktning. Framförallt kommer det dock att skicka en signal till de ”borgerliga” partierna att om de fortsätter med sin socialdemokratiska politik kommer de att förlora väljare till riktiga marknadsliberaler.

Detta är förstås en önskedröm, men man måste förstås tro på det man gör när man går in i en kampanj.

6. Fredrik Mikael Johannes - augusti 3, 2007

”De är resultatet av en kompromiss med det forna östblocket som ville ha en hållhake på Väst så att de kunde fortsätta göra övertramp på de verkliga mänskliga rättigheterna.”

Jag förstår inte varför man från liberalt håll håller upp de sk. ”mänskliga rättigheterna” som tumstock och ideal. Som du konstaterar så motsäger de första 21 de sju sista!. Att prata om dem inbjuder bara till förvirring och öppnar för vänstertolkningar.

7. Kaj Grüssner - augusti 3, 2007

Fredrik, tänkte du alltså svara på hennes ledare?

Har försökt få över några diskussioner från ÅT till Frispråk, men det verkar som om de flesta är misstänksamma mot dig 🙂

8. Fredrik Gustafsson - augusti 3, 2007

Jag har skickat in texten ovan. Det gör jag alltid när jag lägger en post i kategorin ”insändare”.

”Har försökt få över några diskussioner från ÅT till Frispråk, men det verkar som om de flesta är misstänksamma mot dig”

WTF. Forumet ligger inte ens på min sida längre. Hm…det tar nog ett tag inna det kommer igång. Det skulle vara idealt om någon annan skulle vara villig att dela på bördan att administrera och moderera forumet. Jag vill inte att det skall kopplas samman med mig personligen.

9. Kaj Grüssner - augusti 3, 2007

Här de reaktioner jag fått då jag försökt flytta debatten till Frispråk:

——————-
Jim:
He-he, du försöker locka mig in på din planhalva istället för att spela i neutral zon. Detta frisprak.ax är ett debattforum både i överförd och bokstavlig mening ägt av läromästaren FG själv, och är utrryckligen inrättat för att promovera era läror. Man måste registrera sig och det är ”modererat”. Registreringen överblickas och moderationen företas av FG. Det är inget trovärdigt koncept, lika litet säg som – om vi antar att internet funnits för 70 år sedan – ett debattforum inrättat av Adolf Hitler för att diskutera nazismen, där också Adolf Hitler skötte registreringen av debatörerna och modererandet av debatten. 😉 Så nej tack!

——————-
Feedback:
Nej tack. Det är ett allmänt känt faktum att frisprak är ett fullständigt manipulerat och partiskt forum för insnöade nyliberaler. Jag råder alla att betrakta allt som skrivs där med en enorm nypa salt.

——————-
Patriot:
Om du inte ens visar så mycket respekt för dina meddebattörer att du inte ens bryr dig om att lägga in din kommentar i detta forum, utan endast håller på nöter om ”frispråk”, kan du lika gärna hålla dig härifrån.

——————-
Nils:
Mycket ful marknadsföring av frisprak.ax att försöka styra över varje debatt dit. Mitt i diskussionen avbryter man och säger att fortsättningen sker på frisprak.ax. Tror inte att FG och K heller skulle vara intresserade av att följa med till något socialistiskt forum och fortsätta diskussionen där.
——————-

Inte blir man särskilt glad när man läser det här. Jag skulle gärna dela bördan med dig vad gäller modererarande och administrerande, men jag tror inte att det skulle göra Frispråk så hemskt mycket mer attraktivt 😐

10. Fredrik Gustafsson - augusti 3, 2007

Märkliga åsikter i och med att jag skrivit att vem som helst som vill får hjälpa till att administrera och moderera forumet. Skulle helst se till att någon anna tog över det helt, så länge man såg till att debattreglerna följdes.

11. Johan R. Sjöberg - augusti 4, 2007

Var det inte Rothbard som skrev att endast frivilliga handlingar kunde vara solidariska? Med andra ord kan statssocialism/välfärdsstaten aldrig vara solidarisk, då den endast ägnar sig åt att taga från Peter och giva till Pål.

12. Fredrik Gustafsson - augusti 4, 2007

Tuominen svarar på min insändare i dagens tidning. Varför hon talar om sig själv i tredje person vet jag inte.

Tuominen tycker Röda korset, Rädda barnen och andra organisationer gör ett fantastiskt jobb. Men hon tycker inte hjälporganisationer skall behöva ta hand om arbetslösa, sjuka, gamla, funktionshindrade och andra svaga grupper i ett rikt samhälle som vårt. Hon tycker inte heller att det samhälle vi lever i är särskilt rått och hårt. Gustafssons modell blir nog hårdare.

Tuominen försöker inte hindra Gustafsson eller någon annan från att ställa upp i val. Det finns partier och passar inte det så kan man bilda valmansförening.

Noterar också att det kommit in två mess om mig:

Ungliberalen Fredrik Gustafsson kommer att bli ett verkligt gissel för sitt eget parti – Liberalerna – i valet! Han skriver att vi ska ”öppna våra plånböcker och idka lite verklig välgörenhet”! Det mörkblå amerikaniserade Åland känns nära. Kul med debatt, är det ju! Men vilket stöd har han i partiet, Viveka? Mats G (s)

Bäste doktorand Gustavsson! Ett konkret sätt för min herre att ge prov på sin påstådda solidaritet, vore ju att betala skatt med god vilja, viss om att tjänstemän och politiker – människan är ju som du säger god i grunden – använder din del i kombination med andras delar på ett mer holistiskt sätt än den enskildes allmosor någonsin kan. Då lyckas vi även med den för samhällsekonomin så viktiga arbetsdelningen. Gutår, broder! Magister Andersson

13. Fredrik Gustafsson - augusti 4, 2007

Tuominen tycker Röda korset, Rädda barnen och andra organisationer gör ett fantastiskt jobb. Men hon tycker inte hjälporganisationer skall behöva ta hand om arbetslösa, sjuka, gamla, funktionshindrade och andra svaga grupper i ett rikt samhälle som vårt.

Jag tycker det skulle vara alldeles fantatiskt om privata hjälporganisationer klarade av att sköta allt detta, tillsammans med privata försäkringar förstår. Hur någon kan tycka att detta skulle vara oönskvärt kan jag inte förstå.

”Hon tycker inte heller att det samhälle vi lever i är särskilt rått och hårt. Gustafssons modell blir nog hårdare.”

Dagens samhälle är ganska hårt och rått, och det blir snabbt både hårdare och råare hela tiden.

”Tuominen försöker inte hindra Gustafsson eller någon annan från att ställa upp i val.”

Jo, det försöker hon. Det enda sättet hon i praktiken kan förhindra mig från att ställa upp i valet (utan att bryta mot några lagar) är att försöka övertyga det parti jag är medlem i att inte acceptera min kandidatur. Det är precis det hon gör.

14. aginamist - augusti 5, 2007

Jag kan hjälpa till att administrera och moderera forumet.

15. Fredrik Gustafsson - augusti 5, 2007

Gött. Har gett dig adminrättigheter. Du borde kunna se en adminpanel längst ner nästa gång du loggar in. Har även skapat en användare med namnet admin. som kan användas om när man postar inlägg i egenskap av admin. PM:ar lösenordet åt dig lite senare.

16. aginamist - augusti 5, 2007

Okej!

Jag har kört ett eget phpBB-forum förrut så jag kan grunderna iaf, funderar på om vi sku byta ut admingodkännande mot ett spamfilter jag kör.

17. Fredrik Gustafsson - augusti 5, 2007

Det låter bra, you have my blessing. Att godkänna alla användare inte speciellt smidigt, men jag har inte hunnit ta tag i det.

Hojta till om du behöver inloggningsuppgifter till c-panel för domänen för att installera ngt spamfilter eller dylikt så mailar jag över dem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: