jump to navigation

Falsk marknadsföring av Åf september 3, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Ålands självständighet, Insändare.
trackback

Ett problem många Ålänningar upplever som rätt irriterande, och som till och med behandlats ledarplats i Tidningen Åland, är att det inte går att få räkningar på svenska när man till exempel beställer kläder från H&M eller ellos. Inte en fråga om liv eller död, men något som kan vara nog så irriterande för de som inte kan någon finska. Att beställa från H&M eller ellos i Sverige är heller inte ett alternativ eftersom de inte levererar till utlandet.

I en av sina annonser för nu Ålands Framtid (Åf) fram självständighet som en lösning på detta problem. I den aktuella annonsen lovar Åf att ”ett självständigt Åland importerar lika enkelt från Sverige som från Finland”. Självständighet är dock inte en lösning i detta fall, vilket jag tror de flesta inser. Anledningen till att det inte går att beställa varor från svenska H&M eller ellos är att de, liksom de flesta andra liknande företag, inte levererar varor till utlandet. En Åländsk självständighet kommer inte att förändra detta faktum.

Det spelar ingen roll om Åland tillhör Finland eller är en självständig nation: det kommer ändå inte att gå att beställa varor från svenska H&M eller ellos. Detta eftersom ett självständigt Åland är lika mycket ”utland” som ett Åland som tillhör Finland. Det enda självständighet kan åstadkomma i detta fall, förutom att det fortfarande inte kommer att gå att beställa dessa varor från Sverige, är att möjligheten att beställa dessa varor från Finland också kommer att försvinna. Åfs annons gör sig därför skyldig till falsk marknadsföring. Den borde istället säga att om Åland blir självständigt kommer det att bli lika svårt att importera från Finland som från Sverige.

Publicerad i Ålandstidningen och Nya Åland 4.9

Kommentarer»

1. Henrik Jansson - september 3, 2007

Unge liberalen Niklas Fabritius har en föredömligt tydlig insändare i dagens Nyan om ÅF:s marknadsföring. Det är ack så vanligt att gemene man blandar ihop språkkraven i den offentliga förvaltningen med kraven i den privata sektorn, och slutklämmen att ”Det är lätt att lova något som redan finns”, angående att språkkunskaper i ett självständigt Åland skulle vara meriterande i stället för ett krav, sitter helt rätt.

2. Fredrik Gustafsson - september 3, 2007

Ja, många verkar lida av missuppfattningen att kravet som vissa företag ställer på att man skall kunna finska beror på att vi tillhör Finland. Att kunna finska är en merit nästan oavsett var i världen man befinner sig. Så är det med alla språk. Har känt folk i Lund (!) som inte fått ett jobb för att de inte kunde finska. Sedan kan visserligen självständighet leda till att det uppstår fler och värre handelshinder mot Finland och att således handeln mellan Åland och Finland minskar.

3. Johan R. Sjöberg - september 3, 2007

Ja, jag blev tillfrågad, inför ett jobb i en norsk telefonväxel, om jag kan finska. Jag var dessvärre tvungen att ärligt svara att, nej, jag kan räkna på finska, och kan några artighetsfraser, men jag kan inte kommunicera på finska.

4. Fredrik Gustafsson - september 3, 2007

Norge borde bli självständigt, då skulle det slippa dessa språkkrav. Eller vänta nu, Norge är ju redan självständigt.

*Ålands Framtids logik imploderar*


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: