jump to navigation

Valarbete september 22, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Val 2007.
trackback

Efter att ha vilat upp mig efter att jag avslutat avhandlingsarbetet satte jag i går igång med valarbetet på allvar. Spenderade hela gårdagen i vår valbuss Valny i sjökvarteret. Tycker att vi ha en rätt god medvind. Ålands Framtid har inte alls lika mycket vind i seglen som för ett år sedan och verkar pressade, de övriga borgerliga partierna känns lite tilltufsade av det fallerade alliansbygget (speciellt Runar Karlsson har fått löpa gatlopp de senaste dagarna) och folk verkar vara rätt trötta på Sundback och faktiskt också lite på Danne Sundman.

I ett svagt ögonblick lovade jag även att ställa upp för liberalerna i den forbollsturnering sossarna ordnar på köpmansgatan i dag. Jag, Tony Asumaa, Katrin Sjögren och sju till kommer givetvis att försöka ta hem denna turnering. Blodvite är antagligen att räkna med, när bittra politiska fiender möts i en fotbollsmatch på bar asfalt. Kommer sedan att åka runt lite till de olika gårdarna som ingår i skördefesten för att visa upp mig, och kommer säkert att stå en stund vid valbussen i sjökvarteret också.

Annonser

Kommentarer»

1. Väljare - september 22, 2007

Undrar om du kommer att använda liknande metod:
http://www.abo.fi/~asl/index.php?page=5&page_nr=1:

”Mitt första vallöfte: ni som tänker ‘doka’ på lördag och kommer till valtillfället ska få en rejäl dryckesflaska från Fs!

http://willevalve.blogspot.com

2. Fredrik Gustafsson - september 22, 2007

Skulle väl vara om jag började bjuda på mitt hembrygda öl då. Det är dock alldeles för gott, så jag vill behålla allt själv 🙂

3. Jörgen Strand - september 22, 2007

Hej Fredrik!
Jag hoppas du inte är ledsen för att jag gjorde ”en tunnel” på dig under dagens fotbollsmatch. För övrigt gillade jag ditt inlägg om Simsoch Sundback. Roligt skulle det också vara om du kan svara på hur liberalerna skall finansiera sina vallöften. Jag är övertygad om att individens valfrihet och handlingsutrymme både ekonomiskt stryps rejält om valprogrammet genomförs. Hur hanterar du det???

4. Fredrik Gustafsson - september 23, 2007

Ha ha, nejdå, den var riktigt snygg (tyvärr).

”Roligt skulle det också vara om du kan svara på hur liberalerna skall finansiera sina vallöften. Jag är övertygad om att individens valfrihet och handlingsutrymme både ekonomiskt stryps rejält om valprogrammet genomförs.”

Jag tog upp detta på mötet där vi spikade valprogrammet, och de flesta höll faktiskt med mig om att programmet var alltför kostnadsdrivande och att detta var ett problem. Det konkreta resultatet var att man tog bort flera av de dyraste reformerna från programmet. Dessutom skulle man försöka bli bättre på att påpeka att vissa av de större investeringarna (till exempel en tunnel till Föglö)på sikt kan spara pengar.

Överlag är jag ändå hyfsat nöjd med programmet. Man hade tillräckligt mycket sans i partiet att inte inkludera smått vansinniga förslag som hemspråksundervisning, rätt till alla att få gå till ÅHS, gratis buss på hela Åland, och så vidare. Folk i partiet är faktiskt förvånansvärt villiga att lyssna och ta till sig av argument bara de är tillräckligt bra, även om de kommer från mig. Sedan tycker jag de delar av programmet som syftar till att ge Ålänningarna en förbättrad rättssäkerhet gentemot det offentliga är riktigt bra.

5. Fredrik Gustafsson - september 23, 2007

Deltog som sagt i fotbollsturneringen under artistnamnet Claudio Caniggia. Det är jag som har bollen. Notera även Britt Lundberg i offsideposition i höger bildkant.

6. ESE - september 23, 2007

Jag är lite besviken över att du inte kommer att jobba för ett liberalare klimat vad gäller lätta droger som tex cannabis. Att polisen och tullen har rättigheter att göra husrannsakan och gå genom varenda en liten detalj i ens hus och dessutom beslagta datorer och telefoner och dyl för att en enligt mig oskyldig medborgare valde att berusa sig med cannabis istället för alkohol är för mig helt ofattbart och absurt.

I dagens läge har medborgarna i ett samhälle endast rättigheter om de följer absurda lagar som tillåter de skadligaste droger men förbjuder de mindre skadliga. Väljer man en annan drog än nikotin och alkohol så är man stämplad och har ingen som helst rättighet i lagen.

7. Fredrik Gustafsson - september 23, 2007

Tyvärr är det i dag så att den som vill driva en liberal linje var gäller droger helt enkelt måste starta ett nytt ”parti” om han eller hon till exempel vill ställa upp i val. Det finns inget etablerat parti på Åland som skulle acceptera någon som drev drogliberala frågor. Och den som skulle starta en egen lista för att driva frågan skulle nog få finna sig i att bli socialt utstött till viss del och få se sina chanser till ett bra jobb på Åland försvinna, för att inte tala om vad personens familj skulle få utstå.

8. ESE - september 23, 2007

På detta viset kommer det ju aldrig att bli någon ändring..
En stor del av befolkningen kommer att bli stämplade som kriminella enligt lagen då cannabis tex ökar enormt i popularitet på Åland..

Vad har fått dig att ändra din ståndpunkt? Har du blivit skrämd till lydnad?

9. Bengan - september 24, 2007

Jo visst är det helt absurt att polisen terroriserar annars helt lagliga medborgare som röker en joppe eller två istället för att ta fast de bovar och banditer som härjar i landskapet. Polisen vet mycket väl vilka marodörerna och de kriminella är, men inte arresteras de för det. Men det är väl så socialismen fungerar, nämligen rikta attackerna mot medelsvensson och dalta med kriminella och huliganer. Vi har helt klart mest poliser per medborgare i världen här, men inte tusan tar dom fast bovar för det. Fy bubblan för ålands rättsväsende!

Jag tycker dock Fredik gör helt rätt i att inte driva denna fråga för hårt. Eftersom ålands politiker och media är så omogna så skulle det bara bli en massa jålande om cannabis hit och dit och Fredrik skulle inte kunna driva de betydligt viktigare frågorna om liberaliseringen av ekonomin och det fria företagandet. Dessa frågor är ju naturligtvis betydligt högre på rangordningen.

Jag skulle själv vilja driva denna fråga ur en ny synvinkel nämligen frihet med ansvar med betoning på ansvar. Jag tycker alkoholkonsumptionen har gått på tok för långt här. Jag skulle vilja se betydligt hårdare tag mot råsupandet i landskapet, det är tid att sluta dalta med de individer som tror att supandet ger rätten att driva omkring högljudd och aggressiv på krogar, gator och torg. Det är något som poliser och politiker borde sätta stopp för med krafttag.

10. Fredrik Gustafsson - september 24, 2007

”På detta viset kommer det ju aldrig att bli någon ändring..”

Jag tror klimatet kommer att ändras efter hand. Åland är extremt konservativt i vissa frågor, men jag tror det kommer att luckras upp i och med att nya generationer tar över.

”En stor del av befolkningen kommer att bli stämplade som kriminella enligt lagen då cannabis tex ökar enormt i popularitet på Åland..”

Lika sant som det är tragiskt. Tror det var Åke Mattsson som sade en gång att de flesta unga som har lyckade karriärer på Åland i dag är de inte åkte dit. Jag tycker att det är smått absurt att man skall fortsätta att straffas i all evighet för att man valde en drog som (till skillnad från nikotin, alkohol eller koffein) inte är sanktionerad av staten.

”Vad har fått dig att ändra din ståndpunkt? Har du blivit skrämd till lydnad?”

Jag har inte ändrat ståndpunkt och jag har inte blivit skrämd av någon. Att inte för tillfället aktiv argumentera för liberalare regler vad gäller droger är mitt eget val. Jag kommer dock inte att rösta för strängare regler, varken nu eller senare. Förstår dock att detta är en mycket klen tröst för många.

11. Fredrik Gustafsson - september 24, 2007

Bra inlägg Bengan, tycker du är en jäkel på formuleringar 🙂

Apropå alkoholkonsumtionen och de problem denna ställer till med tycker jag att det är en fråga som liberaler och andra frihetsvänner måste ta tag i på ett bättre sätt. Nu kan jag inte exakta siffror, men en enormt stor del av de egendoms- och våldsbrott som utförs i vårt samhälle utförs av en berusad gärningsman.

Jag tycker att vi liberaler måste bli bättre på att förklara hur ett liberalt samhälle skulle innebära att folk skulle löpa mindre risk att bli nedslagen, rånad eller påkörd av en alkoholpåverkad person. Innan vi klarar av detta kommer varenda socialist eller konservativ att bemöta vartenda argument för liberalare regler gällande alkohol och andra droger med: ”se hur det ser ut med spriten i dag, om människor ges större frihet kommer det att bli mer av samma sak, det vill säga ännu värre”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: