jump to navigation

Några lästips september 25, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Kultur.
trackback

Saxar några stycken ur morgonens Nyan och Gamlan som jag tycker är intressanta.

Först lite från Nyan om den kulturdebatt som hölls i går:

Många talade varmt för att rädda bion på Åland, bland dem Mogens Lindén och Robert Liewendahl. Ge offentliga medel till en biograf på Åland, löd ett förslag som fick idel gröna kort.

Hannele Vaitilo föreslog att man grundar ett driftsbolag för bio Savoy med landskapet, staden och privatpersoner som ägare och fick majoriteten med sig.

Och ett citat av filmklubbens Chaplins ordförande Mogens Lindén:

”Gotland har åtta biografer och Färöarna har två. Tycker publiken att vi skall titta på platt-TV i fortsättningen eller ska samhället medverka till att vi får ha kvar en biograf?” Och publiken är enhällig. Gröna lappar för ja.

Även Radio Åland skriver om debatten, och notisen har rubriken ”Ja till alla kulturförslag. Men vem ska betala?”

Efter varje inlägg visade de uppemot 70 närvarande med röda och gröna lappar om de höll med talaren eller inte. Det blev nästan uteslutande gröna lappar i luften. De flesta var alltså positiva till de olika kulturfrämjande idéerna. Något som kom i skymundan var hur ekonomin för det hela ska pusslas ihop.

Och så ett citat från en annan artikel i Ålandstidningen där Hannele Vauitilo går ut med att samhället bör rädda bio Savoy och att det skulle vara en kulturell katastrof om den försvann:

Det är en kulturell katastrof om Bio Savoy rivs eller används till andra ändamål. Sociala biten är minst lika viktig som att se på film. Det är inte som att sitta hemma och se på platt-TV.

Det sista tipset, och känn på det här för detta är ironi på hög nivå, kan man gå in på Ålandstidningens valhemsida och gissa hur lagtinget kommer att se ut efter höstens val. Den som kommer närmast vinner, just det, en platt-TV.

Annonser

Kommentarer»

1. Nina - september 25, 2007

Du är faktiskt ganska rolig!!!
Be att Ålandstidningen delar ut aktier i Bio Savoy istället!

2. Fredrik Gustafsson - september 25, 2007

Om de verkligen öppnar ett gym i Bio Savoys lokaler lovar jag heligt och dyrt att köpa ett årskort, bara för principens skull 😉

3. Nina - september 25, 2007

Ja, nu är du väl illa tvungen! 😉

4. Olof Erland - september 25, 2007

Jag hade ett par korta inlägg i debatten.
1. Biograf är en politisk prioriteringsfråga. Det allmänna avdraget räcker till en extra platt-TV för den rikaste delen av befolkningen, medan låg- och mellaninkosmttagarna skulle ha råd med en biobiljett om det fannns en bio.
För skatteavdraget kunde man köpa 5 Savoy-hus, men det tycker jag personligen inte att man skall göra.
2. Varför stoppa in en massa kulturaktiviteter i KK-huset när ett privat bolag förfogar över andläggninge. På frågan om det inte är att ”gå som katten kring het gröt” att inte ta upp frågan om samarbetsformer mellan kultyur och kommers svarade de flesta med grön kort!

För övrigt är den offentliga sektorns storlek en politisk fråga för den reellt existerande liberalismen på Åland – Liberalerna på Åland och några sossar som sett verklighetens ljus utanför sekten I partiprogrammet finns rum för att utreda förutsättningar för en modern biograf på Åland och ett avdrag som gynnar läg- och medelinkomstagare.
Den samhällsfinansierade grundskolan är obligatorisk, men jag tycker att framtida kk-hus och biografbesök skall vara frivilliga.

5. Jakob Lundberg - september 25, 2007

Jag tycker inte att det är en politisk prioriterings fråga. Frihet är en rättighet inte ett politiskt privilegium. Dvs ett avdrag är inte en gåva till folket av politiker.
Pratet om att fattiga skulle ha råd med bio om det fanns är tomt. Man kan inte motivera statlig tvångsfinansiering av en bio med att konsumenterna vill betala för det frivilligt.

6. Olof Erland - september 25, 2007

Folket kan via den representativa demokratin fritt välja att avskaffa en väsentlig del av den offentliga sektorn, värd ca 400 miljoner euro per år på Åland. Om man vill avskaffa all beskattning, eller klumpsumman, är det fortfarande en politisk fråga om man vill dela ut pengarna till medborgarna (avbeskattning), ge en platt-TV till alla eller bygga en biograf.
Alltså är friheten i praktiken relativt politisk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: