jump to navigation

Konkurrens det bästa språkskyddet oktober 4, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Insändare, Näringsrätten.
trackback

Vad är det som hindrar privata fastighetsägare från att ta ut rövarhyror, korvgubbar från att spotta på din korv framför dina ögon, matbutiker från att sälja halvruttna varor, och bilhandlare från att sälja bilar som inte fungerar? Jo, den fria konkurrensen. Om du inte är nöjd med din hyresvärd, din korvgubbe, din mataffär eller din bilhandlare kan du alltid gå någon annan stans och handla.

Konkurrensen tvingar alla att skärpa sig och försöka tillmötesgå dina krav och önskemål så gott det går, annars förlorar de sina kunder. Detsamma gäller språket vi bemöts på. Det som ytterst hindrar enskilda företag på Åland från att ge oss service enbart på finska är att vi då skulle handla hos någon annan.

Tack vare konkurrensen är det inte nödvändigt att ha reglerade hyror eller olika former av detaljregleringar som anger hur korvgubbar, matbutiker och bilhandlare ska sköta sin verksamhet. Enligt precis samma logik är det heller inte heller nödvändigt att detaljreglera på vilket språk Ålands butiker ska betjäna oss på genom krav på näringsrätt. Den fria konkurrensen är det enda språkskydd vi behöver i detta fall.

Publicerad i Nya Åland och Ålandstidningen 5.10

Kommentarer»

1. Nina - oktober 5, 2007

Du är så klok! Fast å andra sidan är människor så irrationella och teorier så stela.

2. Kaj Grüssner - oktober 5, 2007

Den klassiska liberalismen och den österrikiska skolan i nationalekonomi är egentligen mycket flexibla, faktum är att de är exakt lika flexibla som den mänskliga naturen 🙂

3. Fredrik Gustafsson - oktober 5, 2007

Den är ju faktiskt den humanistiska nationalekonomin.

4. Nina - oktober 5, 2007

Eftersom du, Fredrik, och kanske de andra som uttalar sig på din blogg anser att en av statens legitima uppgifter är att upprätthålla lag och ordning. så undrar jag avd ni anser om frågan om skärgårdspolis? I skärgården fullföljer ju inte staten/landskapet sin skyldighet!!

5. Fredrik Gustafsson - oktober 5, 2007

Jag är givetvis för en skärgårdspolis. Det säger sig självt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: