jump to navigation

De hetaste valfrågorna, del 4 oktober 15, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Val 2007.
trackback

Tänkte att jag skulle gå igenom de valfrågor jag hittills tycker har varit intressantast och hetast i denna valrörelse. Jag kommer även att ställa frågorna vilka förändringar de rimligtvis kan leda till samt vilket parti eller vilka kandidater som kommer att vinna respektive förlora röster genom dem. Urvalet domineras givetvis av debatter jag deltagit i, eftersom jag oftast delat i de debatter jag tycker är intressantast. Tidigare har jag gått igenom debatterna kring Bio Savoy, hemspråksundervisning, och näringsrätten. I dag fortsätter jag med debatten kring tandvården.

Tandvården
Socialdemokraterna gick tidigt ut med sitt förslag att man, efter finsk modell, skulle ge alla rätt att få gå till den offentliga tandvården så att alla skulle ha råd att laga sina tänder. Detta förslag fick dock snabbt mothugg av flera privata tandläkare som menade att reformen i Finland hade varit ett stort misslyckande och inte något som var värt att prova på Åland. Liberalerna lanserade istället ett förslag om en tandvårdscheck. Socialdemokraterna sade blankt nej, medan de flesta andra partier faktiskt tyckte att det var en rätt bra idé.

Vad händer efter valet?
ÅHS har redan, om jag förstått saken rätt, fattat beslut om att fråga ska utredas, och innan resultaten av denna utredning kommer fram är det svårt att sia om framtiden. Med tanke på hur kraftigt motstånd socialdemokraternas förslag om offentlig sjukvård för alla har mött, och hur väl de andra partierna har tagit emot iden om en tandvårdscheck, ska det nog mycket till om man beslutar sig för det första förslaget.

Vem vinner/förlorar röster på detta?
Att detta skulle bli en valfråga var givetvis socialdemokraternas önskan från första början, och de har varit fullständigt orubbliga i sin åsikt om att deras förslag är det enda rätta. Jag är dock inte säker på att folk är så övertygade. Många trivs nog med sin privata tandläkare, och vill mycket hellre ha en check som kan användas för att betala räkningen än att antingen bli kvar och betala fullt pris eller söka sig till den offentliga tandvården, där frågan är om kapacitet kommer att finnas för att ta emot alla inom en rimlig tid. Dessutom är det nog inte många privattandläkare som kommer att rösta på sossarna detta val.

Annonser

Kommentarer»

1. Olof Erland - oktober 15, 2007

Det kan vara frestande att jämföra tandvården med annan sjukvård som är offentlig och i princip gemensamt finansierad.
Jag ser det som dels en effektivitetsfråga och dels en finansieringsfråga.
ÅHS är uppbyggd unbder en lång period. Det är enrelativt välfungerande vårdinstitution. Organisationen är dock trög och nödvändiga förändringar och produktivitetsförbättringar tar tid, samtidigt som utvecklingen ställer allt större krav. I framtiden kommer det att växa fram privatföretagande inom olika nischer (vård, administration), men under tillsyn av det offentlia med ÅHS som den fortsättningsvis dominerande arbets- och vårdgivaren.
Tandvården har vuxit fram genom i huvudsak privata företag. Tandklinikerna är prodfessionella kunskapsföretag där effektivitet kontinuerligt pressas fram geboim 1)marknad och konkurrens och 2)professionens strävan att prestera med bästa vårdmetoder och teknik.

Detta närmast ”idealtillstånd” inom denna sektor får inte slås sönder.
Om betalningsförmågan sviktar för vissa grupper är det av allmänt intresse att delta i finansieringen av tandvården.
Till exempel med den liberala tanbdvårdschecken.
Alltså: övergripande offentlig kontroll och tillsyn över hälso- och sjukvården, men flera professionella små kunskapsföretag.
men trög orgnas

2. Fredrik Gustafsson - oktober 15, 2007

Riktigt bra skrivet Olof, håller helt med.

3. Nina - oktober 16, 2007

Kanske alla partier borde skippat karamellerna i kampanjen?? Fast även tandläkare måste få leva!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: