jump to navigation

Föräldrarna bör få uppfostra sina barn ifred oktober 16, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Okategoriserat.
trackback

Det pågår återigen en debatt om de religiösa friskolorna i Sverige där de flesta partier vill ha strängare krav och där vissa till och med vill totalförbjuda inte bara religiösa friskolor utan friskolor överhuvudtaget. Det här med vad föräldrar får och inte får göra med sina barn är en rätt svår fråga ur ett liberalt perspektiv. Barn som inte är fullt fysiskt och mentalt utvecklade har inte och bör heller inte ha samma rättigheter som en vuxen. Därför måste en förmyndare fatta besluten åt barnen och se efter dess bästa, tills barnet är vuxet.

Frågan är vem som skall agera förmyndare. Egentligen är detta en fråga som inte går att avgöra på ett logiskt sätt. Det är dock rimligt att anta att det bästa är om förmyndarrollen faller på den person eller de personer som både kan avgöra vad som är bäst för barnet och som även har ett starkt intresse av att fatta beslut som gynnar barnet. Dessa personer är givetvis föräldrarna: ingen vet som regel mer eller bryr sig mer om barnet än dem.

Riktigt klurigt blir det dock när föräldrarna på något sätt missköter sig. Då är det rimligt att staten griper in. Frågan är var gränsen ska dras. Kan barnaga ligga i barnets bästa? Kan föräldrarna få undervisa barnet hemma eller skicka det till en religiös friskola? För min egen del anser jag att föräldrarna inte får förvägra barnet något eller utsätta det för något som ger det bestående men.

Till exempel, om ett barn helt förvägras undervisning i språk och matematik kommer barnet aldrig att utvecklas fullt ut. Om du inte fick lära dig språk eller matematik när du var liten kommer du omöjligt att kunna tillgodogöra dig detta fullt ut när du är vuxen. Därför anser jag att föräldrar som förvägrar sina barn detta kränker den framtida vuxna individens (som nu är ett barn) rättigheter och att staten därför har rätt att ingripa.

Däremot tycker jag inte föräldrarna kränker barnets rättigheter om de placerar det i en skola som lär ut skapelseberättelsen istället för evolutionsteorin, tvingar barnet att be morgonbön, och så vidare. Även fast man aldrig fått höra om evolutionsteorin som barn, finns det inget som säger att man inte kan tillgodogöra sig den som vuxen. Och få personer får bestående men av att be en stund varje morgon.

Faktum är att jag skulle vilja se en bra mycket mer allmänt hållen läroplan än den som styr skolornas verksamhet i dag, som ofta är långt ifrån objektiva utan istället lär ut direkt marknadsfientliga värderingar. Det är föräldrarnas uppgift att uppfostra barnet, och detta sker genom att de överför sina värderingar eller värderingar som de anser lämpliga på barnet. Det spelar ingen roll vilka dessa värderingar är. Staten har överhuvudtaget ingen rätt att lägga sig i.

Andra har lika mycket rätt att försöka lära sina barn kristna, muslimska, eller marxistiska värderingar som jag har rätt att undervisa mina barn om de liberala värderingarna och de okränkbara frihetsrättigheterna. Det är inte indoktrinering, det är uppfostran. Så fort vi ger staten monopol på att bestämma vilka värderingar som skall vara ok att lära sina barn, då tar vi en väldigt, väldigt stor risk.

Annonser

Kommentarer»

1. ESE - oktober 16, 2007

Klockrent! Har aldrig tänkt på att staten faktiskt har monopol på vad barnen ska lära sig.. Men vad försöker staten inte kontrollera?

2. Jakob Lundberg - oktober 16, 2007

Ganska tragiskt när ett land som en gång åtnjöt religionsfrihet nu har ett system där vissa religiösa organisationer förbjuds.

3. Fredrik Gustafsson - oktober 16, 2007

Ibland känns det som om våra socialistiska vänner i Svea rike har missförstått innebörden av yttrande- och religionsfrihet. Någon borde påminna dem om att innebörden inte är att Sverige bör vara fritt från religioner och yttranden man retar sig på.

4. LexIt - oktober 16, 2007

Trevligt att se att du trots din ungdom har så tydliga och sunda tankegångar.

Nu har förhandsröstningen avslutats och du har MINST en röst för Lagtinget – nämligen min. För första gången så röstar jag Liberalt i ett val och det är till stor del din och regeringspartiernas förtjänst. Oberoende av om du blir invald eller inte så kan Liberalerna tacka dej för minst en röst till listan. Du har fått vårt borligaste parti att se ut som kommunister men det behövs verkeligen någon som ruskar om debatten. Kanske du står längre till höger än mina ideal men det gör inget. De finns andra (också i ditt eget parti) som drar i andra ändan av repet. Hoppas du får några med dej. Tror att du kan hitta stöd hos många av de Obundna om de dina sviker under giren till höger.

Diamanten hinner slipas med åren, det viktigaste är att den lyser…
Lycka till!

5. Henrik Jansson - oktober 16, 2007

Det har alltid konfunderat mig alldeles förskräckligt att staten överhuvudtaget utformar en läroplan. Under de korta turer jag jobbat som lärare är det en sak som alla kollegerna varit överens om, och det är att de vill ha friheten att utforma undervisningen på det sätt som anser gör den intressant och som tar hänsyn till enskilda elevers behov. Visst kan man göra små justeringar, men faktum är att läroplanen i dag är så specifik att slutresultatet är två grupper av elever: de som klarar av att uppfylla kraven (och i regel formas till samhälleligt välformade fyrkanter på köpet), och de som inte klarar det (och därmed får stå ut med utförskap och känslor av otillräcklighet).

Vi måste lita på våra lärare. Om de sedan inte är fullständigt objektiva i alla frågor är sedan en bisak. Det samma gäller föräldrar.

Ja, och liberalerna kan tacka dig för åtminstone två röster till listan… 🙂

6. Fredrik Gustafsson - oktober 16, 2007

”Oberoende av om du blir invald eller inte så kan Liberalerna tacka dej för minst en röst till listan.”

Ja!

”Ja, och liberalerna kan tacka dig för åtminstone två röster till listan… !”

Dubbelja!

Tack så mycket, jag hoppas att ni inte kommer att ångra er 🙂

7. Fredrik Gustafsson - oktober 16, 2007

Håller helt med dig Henrik, och jag är glad att höra att du även stött på lärare som tycker likadant. Dessutom behöver vi inte bara lita på lärarna. Om det finns en konkurrens mellan skolor kan vi även lita på att denna konkurrens och vår möjlighet att ta vårt barn till en annan skola gör att lärarna förhoppningsvis anstränger sig lite extra.

8. ESE - oktober 16, 2007

Du har min röst också Fredrik och det finns ingen som kan ta den ifrån dig!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: