jump to navigation

Demokrati och frihet november 15, 2007

Posted by Kaj Grüssner in Interventionism, Rättighetskränkningar.
trackback

Kampen mellan sjukskötarna och arbetsgivaren, dvs den offentliga sektorn, har egentligen pågått i flera års tid. Men aldrig har den ställts på sin plats som nu. Måndagen den 19 november träder massuppsägningarna i kraft. Staten svarar på det enda sätt den kan: med hot, tvång och våld.

Som liberalist är jag emot strejkrätten, då den i praktiken innebär rätt att bryta ett ingånget avtal. Men det är inte fråga om att strejka nu. Det försökte sig Tehy på förra gången utan framgång. Det eftersom sjukskötare inte egentligen har någon strejkrätt på grund av patientssäkerhetslagstiftningen. Strejkande sjukskötare kan tvingas till så kallat skyddsarbete. Tänk er reaktionerna om ett pappersbruk tvingade strejkande arbetare på jobb för att fylla en beställning…

Vad staten försöker nu är att stifta en lag som ger den rätt att tvinga uppsagda sjukskötare att utföra skyddsarbete. Med andra ord vill man med stöd av lag kunna tvinga personer som råkar ha sjukskötarutbildning, men inte på något sätt är bundna genom avtal, att arbeta för en lön de inte accepterar. De som vägrar straffas. På så sätt slår man direkt mot den individ som av staten beordras till slavarbete. Man säger: ”Om du inte kommer på jobb och en patient dör på grund av det, kommer du att hållas personligt ansvarig”. Juridiskt innebär det att staten lägger ett straffrättsligt ansvar på den individuella personen med sjukskötarutbildning. Staten överför ansvaret för sitt eget totala misslyckande på individen.

Hur har vi hamnat här? Som sagt så har kampen pågått mycket länge och beror helt enkelt på att sjukskötarna anser att de borde få högre lön. De har också blivit lovade lönepåslag många gånger, dock aldrig så mycket så som i senaste valet när bl.a Katainen lovade hundratals euron till i månaden. Som den politiker han är struntade han blankt i vad han lovat så fort han kommit till makten. På tal om vår vackra demokrati.

Orsaken till att sjukskötarna inte får den lön de anser sig förtjäna är att varken de eller deras kunder, patienterna, har något att säga till om i avtalsförhandlingarna. Det är staten som avgör lönen, helt oberoende av sjukskötarnas och patienternas preferenser. Är det då så konstigt att allt blir så fel det bara kan bli?

Vår hälsovård är uppbyggd på sämsta tänkbara sätt. Inte nog med att den är offentlig, den är kommunal. Det betyder att även om staten representerar arbetsgivaren och avgör lönenivån så är det kommunerna som betalar. Inte nog med att det föder ännu mer onödig byråkrati, det är stor skillnad på kommunernas demografiska struktur och ekonomiska styrka. Vissa har mer pengar, andra mer. Vissa har mer vårdbehövande, andra färre. Om man tvunget skall ha en offentligt finansierad sjukvård, som är en del av medborgarskyddet och med staten som representant för arbetsgivaren, vore det då inte rimligast att sjukvården vore nationell och statlig, inte regional och kommunal? Av ett dåligt, illa fungerande system har politikerna och byråkraterna lyckats välja den den sämsta och mest illa fungerande versionen.

Naturligtvis är den bästa lösningen att privatisera hela sjukvården. Då staten tas bort från ekvationen får de verkliga parterna(vårdare och patienter) sinsemellan komma överens om pris och kvalitet. Vårdarna slipper utsättas för hot om våld och tvång bara för att de står upp för sina rättigheter. De miljoner och miljarder som går till att hålla igång den byråkratiska maskinen kan allokeras på ett bättre och effektivare sätt.

Grattis, regeringen. Ni har bevisat att det bara är en gradskillnad mellan demokrati och diktatur. Den förra är aningen långsammare att ta till direkt våld mot medborgarna än den senare, men tvekar inte då det kommer till kritan. Vem sade att demokrati hade något som helst med frihet att göra?

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - november 17, 2007
2. Isabella Sarling - november 18, 2007

Kul att du gästbloggar! Ska följa dig. Kanske du skaffar en egen blogg när Fredrik börjar igen? Återkommer.

3. Kaj Grüssner - november 18, 2007

Jag kommer nog att hålla mig här även då Fredrik börjar skriva igen. Det är ett bra forum för den typ av bloggande jag är intresserad av.

Ser fram emot att läsa dina kommentarer!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: