jump to navigation

På rätt väg december 7, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Ekonomisk politik, Hembygdsrätten, Näringsrätten.
trackback

Noterar att det finns en intervju med den nye finansministern Mats Perämaa i dagens Ålandstidning. Överlag tycker jag att det mesta han säger pekar år rätt håll. Landskapet ska inte bekosta hela byggandet av golfbanan, utländska företag ska lättare kunna etablera sig på Åland och det ska bli lättare för personer utan hembygdsrätt att köpa fritidsbostäder på Åland.

Man kan visserligen tycka att förändringarna är för små. Helst skulle inte landskapet bidra till golfbanan alls samt att man slopade alla krav på närings- och hembygdsrätt. Men man ska inte underskatta små förändringar. När folk ser att de får det bättre och att liberaliseringarna fungerar, blir det lättare att genomföra fler.

Kommentarer»

1. Tommy Sjöblom - december 10, 2007

Hej Fredrik,

Kul att se att du är på G. 🙂

Kan konstatera att jag inte fullt håller med dig om golfbanan, jag stöder nog Mats förslag som baserar sig på EU:s regelverk gällande bidrag.

Jag tror att det kan vara viktigt att ett visst bidrag ges för att verksamheten ska komma igång. En golfbana är ett stort projekt som ingen privat aktör ”har råd” att starta för att få ett lyckat projekt. Visst, man kan fundera om det är värt eftersom ingen vill starta det själv men med tanke på synergieffekterna för det åländska samhället så tror jag att pengarna ”kommer tillbaka”.

Däremot tycker jag att man behandlat den enda privata aktören som försökt med en golfbana felaktigt (Eckerö), han borde även ha rätt till Eu-stödet.

//T

2. Kaj Grüssner - december 10, 2007

Det vore inget som helst problem för de turistföretag som skrivit under diverse namnlistor att tillsammans smälla upp golfbanan och hålla driften igång. Men i stället för att ta risken själva går man till landskapet och tigger om skattebetalarnas pengar.

De offentliga investeringarna har antagit helt absurda proportioner som en konsekvens av detta eviga mässande om synergieffekter och vikten av infrastruktruella satsningar. Än mer så när i vad som helst kan anses vara en infrastrukturell satsning med positiva synergieffekter.

Om man på riktigt vill skapa förutsättningar för investeringar i stil med golfbanor bör man snarast slopa hembyggds- och näringsrätten, förenkla processerna för jordförvärv och näringstillstånd samt sänka skatterna.

Lösningen är alltså inte att ge offentligt stöd till privata näringsidkare som blivit utan. I stället borde de existerande och planerade offentliga stöden till privata näringsidkare tas bort.

3. Fredrik Gustafsson - december 10, 2007

Har faktiskt skrivit inte mindre än två insändare om just detta argument för att stöda en eller flera golfbanor.

http://fredrik.ax/archives/6

http://fredrik.ax/archives/97

4. LexIt - december 11, 2007

Det vore underbart om vi får en ny golfbana på Åland.

Problemet vi har med turismen på Åland är att Hotellen är alla över 30år gamla. Gamla ruckel – vi borde se till Ålands bästa och bygga ett nytt lyxigt hotell med minst 600 rum för att dimensioneras för Kk-huset. Landskapet borde gå in och finnansera hotellet för alla begriper att det inte är lönsamt men skall vi ha turism så behöver det ju trevliga hotell för turisterna att bo i.

Tyska turister har mycket pengar så de borde vi satsa mera på. För att få hit dom så borde vi ordna billiga bussresor från Tyskland. Ett bra sätt att stöda turismen på Åland vore att Landskapet bildar ett bussbolag med bekväma, lyxiga bussar. Driften kan ju bjudas ut för alla begriper ju att det inte är lönsamt att köpa lyxiga bussar för att köra turister i men för turismen på Åland vore det viktigt.

Air Åland har små och skrangliga flygplan och dyra biljetter. Det vore viktigt för den Åländska turismen att Landskapet köper in rejäla, moderna flygplan med kapacitet för hotellet och KK-huset – exempelvis Airbus A-380 – fast de kan inte landa så det vore viktigt för turismen att landskapet bekostar en utbyggnad av flygfältet så att de kan landa.

Det är viktigt att vi alla tar vårt samhällsansvar.

5. Kaj Grüssner - december 11, 2007

Haha! Sweet, sweet irony! 🙂

6. LexIt - december 11, 2007

or aaland reality?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: