jump to navigation

Fredrik om invandring januari 1, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Diskriminering, Naturliga rättigheter, Rättighetskränkningar.
trackback

Ni som följt med i debatten kring Ron Pauls syn på invandring har säkert redan snappat upp att människors fria rörlighet är en viktig fråga för mig. Men varför är den så viktig? För att bäst förstå detta ska man ställa sig frågan: vad hindrar butiken som du handlar i att erbjuda dig dåliga produkter till ett högt pris; eller vad hindrar din arbetsgivare från att kräva att du jobbar långa timmar till en slavlön? Svaret är givetvis konkurrens. Det faktum att du, om du inte är nöjd med din matbutik eller din arbetsgivare, kan börja handla eller jobba någon annanstans.

Samma förhållande gäller mellan staten och medborgaren. Vad hindrar staten från att ta ut jättehöga skatter eller på något annat sätt kränka dina rättigheter? Dels kan det finnas en konstitution som skyddar dig. Du har kanske även möjlighet att rösta i val. Men en konstitution är trots allt bara en pappersbit när allt kommer omkring, och om du tillhör en minoritet är det lätt hänt att majoriteten röstar för att staten skall fortsätta att kränka dina rättigheter.

Nej, precis som i fallet med din mataffär och din arbetsgivare är det bästa fall att rösta med din plånbok och med dina fötter. Om du inte är förhindrad att själv välja var du vill bo är det enda du behöver göra för att undvika dessa kränkningar att packa din väska och flytta någon annanstans. Så länge människor har en rätt att röra sig fritt har förtyck ingen framtid: de förtryckta kan bara sin väska och åka, tills det inte längre finns någon kvar att förtrycka.

Egentligen är människors fria rörlighet den enda som frihet som behövs. Bara den finns kommer de andra att följa automatiskt, eftersom det område som erbjuder den mix av friheter folk efterfrågar kommer att locka till sig flest innevånare. En viktig förklaring till varför det var Europa som industrialiserades först var som bekant just en sådan konkurrens, där de Europeiska länderna och stadsstaterna tävlade om den alltmer rörliga borgarklassens gunst genom att erbjuda dem större och större frihet att sköta sina affärer utan statlig inblandning.

Tyvärr är människors rörlighet oerhört begränsad i dag. Trots att jag kommer från ett rikt land finns det mycket få länder jag kan flytta till utan att (den inhemska) staten käppar i hjulen. Och än värre är det för människor från fattiga länder, med verkligt förtyckande regimer, som har all anledning att rösta med fötterna. Faktum är att den stora grad av ofrihet som karakteriserar många länder (inte minst de Nordiska välfärdsstaterna) aldrig skulle kunna fortsätta att existera om bara människor fritt skulle få röra sig över jordens gränser.

De senaste decennierna har många viktiga steg tagits för att återgå till de fria kapital- och varurörelser som gällde under 1800-talet. Den viktigaste uppgiften återstår dock: att människor skall kunna resa och bosätta sig världen över utan pass, visum eller annan inblandning från stater. Ingen förändring skulle på sikt innebära en lika stor förbättring i människors rättighet att leva ett liv i frihet, fritt från kollektivt tvång och förtryck.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: