jump to navigation

Diverse interventioner januari 5, 2008

Posted by Kaj Grüssner in Interventionism.
trackback

Våra kära lagstiftare har varit i farten igen. Traditionellt sett är nyåret en tid då nya lagar och lagändringar brukar träda ikraft. Så även i år.

En av de saker som sticker i ögat är den prisreglering som införts på öl. Den är lite finurligare än vanliga prisregleringar, som direkt anger vad något får kosta punkt slut. Men så var inte fallet denna gång. Vad man gjort är att förbjuda mängdrabatter. Ölet måste kosta lika mycket, oberoende om man köper 1, 6, 12 eller 24 flaskor. Med den här åtgärden vill man bl.a få bort priskrigen mellan butikerna, som runt högtider bjuder ut 12-pack och 24-pack till mycket förmånliga priser. Jag tror att det billigaste jag sett var en korg öl för 17,90, inklusive pant. Det betyder lite på 13 euro för själva ölet, eller dryga 50 cent per flaska. Det att jämföra med ca 90 cent per flaska om man köpte dem styckevis. Men också mellan högtiderna är 12-packen ofta märkbart billigare än att köpa 12 separata flaskor. Det är den här skillnaden i prissättning som har förbjudits.

Syftet med åtgärden är förstås att kontrollera alkoholkonsumtionen. Det går helt enkelt inte an att låta folket köpa öl i rabatterade partiförpackningar, det uppmanar ju dem till att dricka mera. Att öl är en typisk bulkvara har ingen betydelse, man skall helst bara köpa en eller två flaskor åt gången. Men tyvärr är efterfrågan på öl mycket oelastisk, vilket betyder att konsumtionen inte påverkas så hemskt mycket av stigande priser. Så vad blir effekterna av denna reglering?

Den första och mest logiska har redan börjat märkas. Marknaden kontrar genom at sänka priset på den enskilda flaskan. Inte så mycket att det helt motsvarar styckepriset i en 12-pack, men ändå. Priskriget kommer nog att fortsätta, men på styckenivå. Den andra och minst lika uppenbara effekten är att all reglering som höjer priset på öl slår mest och hårdast mot låginkomstagare, t.ex studenter. Lyckligtvis fick studenterna höjt studiestöd, så nu kan de använda en extra 70 miljoner euro av skattebetalarnas pengar till att köpa öl till det av staten höjda priset. En lyckad policyåtgärd, som en viss fredrik.ax-debattör skulle säga.

Den andra åtgärden läste jag om helt nyss. Staten vill göra det svårare för arbetsgivare att använda sig av visstidsanställningar. Vad är felet med det, kan man fråga sig. Om man skippar allt det där med arbetsgivarens rätt att erbjuda de villkor han vill, och arbetstagarens rätt att acceptera de villkor han vill, så finns det en praktisk fara med de skärpta reglerna.

Målsättningen är tydligen att genom att göra det svårare för arbetsgivarna att visstidsanställa, så lockas de att erbjuda fast anställning i stället. Det vore ju förstås underbart om så vore fallet, men jag är rädd för att våra kära politiker återigen tänkt lite fel. Som vi alla vet är det oerhört dyrt att anställa folk i Finland, vilket gör det till en stor risk. Svårigheten att avskeda enskilda arbetare gör risken ännu större. Därför anser jag att risken är stor för att de skärpta reglerna kommer att leda till det motsatta. I stället för att ta in visstidsanställda nu och då kommer man att öka arbetsbördan för de som redan har fast anställning. Det är säkrare än att fastanställa folk som man inte har långsiktigt behov av. Men riskfritt är det givetvis inte. Ökad arbetsbörda kan leda till sjukskrivningar, utbrändhet och andra tämligen vanliga problem i dagens näringsliv. En hel massa risk hit och dit, alltså, och allt på grund av statlig intervention.

Jag har inte den minsta tvekan om att de flesta visstidsanställda skulle föredra fast anställning. Precis som jag är övertygad om att de flesta visstidsanställda föredrar det framom ingen anställning alls.

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - januari 5, 2008

Ha! Vissa är självfösörjande vad gäller öl, och påverkas således inte av varken alkoholskatt eller förbud mot mängdrabatter. Och om staten börjar beskatta maltextrakt eller mältat korn svär jag att jag skall köpa en åkerbit i Saltvik och börja odla själv =D

2. Kaj Grüssner - januari 6, 2008

Höjs priset på öl för mycket kan det nog vara att fler och fler börjar brygga eget. Även om efterfrågan är inelastisk så har även den sina gränser. Det har redan talats om ytterligare höjd alkoholskatt. Höjningen blir verklighet sannolikt nästa år. Fast det är klart, om allt för många börjar brygga eget kommer det givetvis att förbjudas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: