jump to navigation

Sanningssägare och depression januari 7, 2008

Posted by Kaj Grüssner in Am. presidentvalet, Ron Paul.
trackback

Efter att ha följd med debatterna i upptakten till det amerikanska presidentvalet måste jag säga att jag känner mig aningen nedstämd. Den senaste debatten i New Hampshire gjorde inte mycket för att ändra på det. Det är synnerligen deprimmerande att se fem stycken totalt okunniga, intill blindhet nationalistiska päron domdera ”America is the greatest country in the world. We are the best people in the world. Everything we have and do is better than everyone else”. Endast en person bröt normen och det var Ron Paul. Bara det säger en hel del. Att skyla sitt tillkortakommande med patriotiskt dravel är ett urgammalt knep. Bara en enda kandidat stod över det. Han behövde det inte. Ron Paul.

Inte en enda gång talade han om hur underbart vackert, överlägset och överhuvudtaget bäst på allting USA var. I stället talade han om vad som var fel med den politik landet fört och för, framför allt utrikespolitiken och penningpolitiken. Ur USA:s, och världens, synpunkt är dessa två frågor utan tvekan de allra viktigaste. Problemet är bara det att endast en av kandidaterna har insett detta och hur de bör åtgärdas. Ron Paul.

När kriget mot terrorismen diskuterades var Il Duce Giuliani som vanligt i sitt esse. När Paul försökte förklara för honom och de övriga kandidaterna blev han överöst med fullständigt vanvettiga haranger om ”America is great” och ”Islamofascism”. Det påpekades för Paul att fundamentalisterna minsann attackerar andra än amerikaner, att målet är ett världsomspännande kalifat. Pakistan lyftes fram som ett exempel. Bali som ett annat. Att det förra är ett muslimskt land och att det är frågan om en inrikespolitik sades ingenting om. Det senare är en indonesisk ö, med marginell muslimsk population. Landet Indonesien är dock en muslimsk stat. Låt var och en dra sina slutsatser. Leo Trotsky drömde om hur kommunismen skulle sprida sig över hela världen tills jordens hela befolkning levde i socialimsens paradis. Stalin var mer pragmatisk, för honom räckte det med Ryssland och dess kolonier, som tillsammans utgjorde Soviet Unionen. Vi vet ju hur det gick mellan de två. Säkert finns det fundamentalister som drömmer om en helislamsk värld, men Osama&co nöjer sig nog med de färdigt muslimska länderna. Paul har alltså rätt. Igen. Tvekar man så behöver man bara ställa följande frågor:
1. Vilket lands flagga är det islamska fundamentalister, eller folk i Mellanöstern överhuvudtaget brukar bränna?
2. Vilket land har officiellt varit den Stora Satan i flera decennier redan?

Men det går inte att debattera den här frågan med kanditaterna på scen. Il Duce lyfte till och med fram terrordådet 1972 i München som bevis för att fundamentalisterna minsann är ute efter hela världen. München är ju inte i USA. Att det dådet utfördes av palestinier och var specifikt riktat mot de israeliska idrottarna spelade tydligen ingen roll. Bara en enda kandidat har den intellektuella kapaciteten, allmänbildningen och modet att tala om vad som på riktigt är orsaken till hatet mot USA, det vill säga den vansinnga amerikanska militarismen. Bara en enda. Ron Paul.

Inte heller ekonomi är något de fem kandidaterna förstår. Det är i och för sig inget konstigt. 99.9% av världens befolkning varken känner till, än mindre förstår, den fria marknadens nationalekonomi. Thompson försökte göra sig lustig med att säga ”om vi slutar trycka pengar, så kan vi komma hem från Irak”. Man blir gråtfärdig. Inte ens när Paul hänvisade till artikeln om oljan och dess pris mätt i dollar, euro och värdet på guld var det någon som fattade. Priset i dollar hade stigit med 350%, i euro med 200%, jämfört med värdet på guld nästan inte alls. Gång efter annan har Paul förklarat hur inflation uppstår, vad det är som skapar den, hur det går till och vilka följder den får. Aldrig är det någon som säger något emot honom, eller ens kommenterar. Varför? De förstår helt enkelt inte vad det är frågan om. Bara en enda kandidat har grepp om hur penningpolitiken fungerar och hur avgörande viktig den är. Det är den överlägset viktigaste frågan eftersom det är just penningpolitiken som banat väg för ”the Welfare and Warfare State”. Bara en enda förstår detta. Ron Paul.

Jag har länge sagt att komikerna är nutidens sanningssägare. Jon Stewart, värden för talkshowen ”The Daily Show”, är en av dessa. Ron Paul gästade programmet förra sommaren. Under intervjun konstaterade Stewart:

Congressman Paul, you appear to have consistent principled integrity. Americans don’t usually go for that.”

Det som gör mig så deprimmerad är min rädsla för att han har rätt.

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - januari 8, 2008

Ja, man blir ju mörkrädd när McCain och Rudy öppnar sina munnar. De lovar typ att göra som Bush, fast vara ännu lite värre. Den enda som inte skrämde slag på mig, förutom Paul, var Huckabee som i det sällskapet nästan verkade vettig.

2. Henrik Jansson - januari 8, 2008

Inte bara sade de att America is the greatest country in the world, men också in the history of the world! Snacka om storhetsvansinne, och framför allt populism. Men jag håller med Fredrik om att Huckabee är någorlunda vettig i sammanhanget.

Ron Paul är för intelligent för sitt eget bästa. I den senaste republikanska debatten han var med i, som Fredrik länkade till i en tidigare post, försökte han uppenbarligen tala på ”vanliga människors” nivå, men gav ett aningen irriterande intryck. Se bara en video av när han talar till människor med lite insikt (Liberty Forum i det här fallet) så inser man vilka problem han kommer att ha med att få USA:s befolkning att begripa vad han pratar om:

3. Henrik Jansson - januari 8, 2008

Äh, här är länken:

4. Kaj Grüssner - januari 8, 2008

Håller med. Huckabee är i jämförelse med de övriga rena rama frälsaren, även om han givetvis kommer långt efter Dr. No.

Det jag gillar med Huckabee är att han vill få bort inkomstrelaterade skatter. Även om jag sannerligen inte stöder Fair Tax system, så är det tveklöst närmare Founding Fathers’s idéer än det nuvarande systemet. Vad jag däremot blev vansinnig på var hans tal om ”honor” som motivering till att USA ska stanna i Irak, i en tidigare debatt. Stephen Colbert har en bra sketch om det.

Men detta till trots tror jag att skall ta och bekanta mig lite närmare med denne Huckabee.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: