jump to navigation

Det bästa och det sämsta januari 10, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Ekonomisk politik.
trackback

Ålandstidningen skriver i dag om att en följd av Rederiaktiebolaget Eckerös köp av Birka Line kan bli att flera i den kontorspersonal som tidigare arbetade för Birka kan komma att sägas upp. Dessa typer av nedskärningar brukar vara hett tidningsstoff. Vänsterinriktade personer brukar inte vara sena med att påpeka att dessa händelser blottlägger kapitalismens hänsynslösa natur.

Faktum är dock att dessa nedskärningar representerar kapitalismens kanske bästa och sämsta sida på en gång. Den bästa sidan är givetvis att nedskärningar visar på ett uppenbart sätt vad en marknadsekonomi är allra bäst på: att se till att resurserna i ett samhälle används på bästa möjliga sätt.

Om det nu blir så att Rederiaktiebolaget Eckerö helt kan lägga ner Birkas gamla kontor, och ändå producera lika mycket till oförändrad kvalitet frigörs mängder med resurser som kan användas till annat. Det kapital (byggnader, rörelsekapital, och så vidare) och den personal som tidigare krävts för att hålla igång Birkakontoret kan nu användas till att producera något helt annat, och hela denna produktion representerar en vinst för hela samhället.

Och nu till den sämsta sidan. När kapitalet och personal frigörs måste man hitta nya användningsområden för dem. Kapitalet måste investeras i något annat och den personal som fått gå måste hitta nya jobb. I en fri ekonomi är detta förstås inte några större problem. Lönsamma investeringsmöjligheter och arbetstillfällen finns det så gott som alltid. Däremot är inte aldrig otänkbart att det tar en tid att hitta ett nytt jobb, vilket givetvis innebär ett problem för den enskilda individen (speciellt om man inte har så mycket sparat och verkligen gillade sitt förra jobb).

När man sitter där, utan jobb, är det givetvis en klen tröst att höra att denna process är nödvändig för att ekonomin skall fungera, och att vi alla vinner på den i längden. De som blir av med sitt jobb på grund av effektiviseringar har sällan skött sitt jobb dåligt eller gjort något annat för att förtjäna att få sparken. I den bästa av världar skulle det förstås vara bäst om enskilda individer slapp detta. Faktum är dock att även om kapitalismen och den fria marknadsekonomin inte är perfekt i detta avseende, är de ändå långt bättre än alla övriga alternativ.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: