jump to navigation

Avsaknad av en biograf ett tecken på rikedom januari 25, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Ekonomisk historia, Insändare.
trackback

Enligt Britt Lundberg (Ålandstidningen 21.1) skulle det faktum att Åland nu står utan biograf vara ett fattigdomsbevis. Jag skulle dock vilja hävda att man tvärtom kan se det faktum att Åland står utan biograf som ett rikedomsbevis. Anledningen till att så får går på bio, och till att det inte är lönsamt att driva en biograf på Åland, är att en biobiljett är för dyr jämfört med att till exempel köpa en platt-TV. För samtidigt som priset på biografbiljetter har stigit väldigt mycket de senaste decennierna, har priset på till exempel stora TV-apparater fallit enormt. Det är därför så få väljer att gå på bio nuförtiden.

Anledningen till att det blivit så dyrt att gå på bio, och därmed den yttersta anledningen till att så få går på bio, är något man brukar kalla Baumols sjuka. Denna sjuka uppstår av det faktum att, samtidigt som det är förhållandevis enkelt att rationalisera varuproduktion, är det väldigt svårt att effektivisera produktionen av tjänster. Att i dag tillverka en TV-apparat tar en bråkdel av den tid och resurser som krävdes för 50 år sedan. Det tar dock precis lika länge att spela upp en symfoni, att klippa någons hår eller att spela upp en film för en biografpublik som det gjorde för 50 år sedan.

När det gäller produktion av varor går det alltid att göra produktionen lite snabbare och effektivare. Det är dock svårt för en biograf att öka sin effektivitet genom att spela upp en film snabbare. Man kan visserligen trycka på framåtspolning, men det är inte säkert att publiken skulle uppskatta detta. Resultatet blir ofrånkomligen att konserter, klippningar och biografbesök successivt stiger i pris jämför med hemmabiosystem, bilar, datorer och så vidare. Så det faktum att tjänster stiger i pris är helt enkelt ett uttryck för en hög tillväxt inom tillverkningssektorn. Ett bevis på att rikedomen ökar.

Trots att priset på tjänster är dömda att stiga i kanske all evighet, kommer vi alltid att efterfråga vissa tjänster. Vi kommer alltid att efterfråga sjukvård oavsett hur dyr den blir i framtiden. Däremot är det väldigt osäkert om vi kommer att fortsätta efterfråga biografvisningar (och andra priskänsliga tjänster) i takt med att tillväxten inom tillverkningsindustrin fortsätter och biobiljetterna blir allt dyrare. Personligen tror jag att biografer, förutom de som riktar till sig entusiaster, kommer att vara ett minne blott i de flesta i-länder inom några årtionden. Och detta är ett tecken på vår ökande rikedom, inte på att vi mitt i allt håller på att bli fattiga.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: