jump to navigation

En svensk ekonoms syn på folkhemmet februari 5, 2008

Posted by Kaj Grüssner in Användbara länkar.
trackback

Tänkte jag skulle passa på och länka till några artiklar skrivna av den svenske ekonomen Per Bylund. Min senaste bloggpost Vinnare och försvinnare i välfärdsstaten är i stor utsträckning baserad på det jag har läst av Bylund.

Hans artikel How the Welfare State Corrupted Sweden är mycket läsvärd. Den beskriver tämligen ingående den attitydförändring som har skett i Sverige sedan folkhemmet grundades.

Det senaste artikeln jag av Bylund som jag läst är The Recycling Myth, som skoningslöst slår sönder myten om det svenska återvinningssystemets framgång.

Bylund har grundat Anarchism.net och har en egen blogg.

Mycket uppfriskande att få läsa en svensks tankar i stället för alla jänkare man annars hamnar att läsa 🙂

Kommentarer»

1. Jokke K - februari 7, 2008

Hej Kaj,

en ytterligare länk som kanske inte kan ses som kommentar till din senaste artikel: en studie om olika länders produktivitet, eller brist på det: det visar sig att kvaliteten på insitutioner är viktigt för utveckling (produktionseffektivitet). Bland annat visar det sig att storleken av offentlig sektor är ondo i sig (Kaj jublar?), men off. sektorns transferingars storlek är av godo. Även kvaliteten av inhemsk politik (institutionerna!) är viktiga och viktigare än ”openness to trade”:

Klicka för att komma åt lam.pdf

Jokkes tolkning: det är viktigt hurdan politik staten för, inte att det finns stater.

2. Kaj Grüssner - februari 7, 2008

Den offentliga sektorns transefereringar består av pengar den med våld tagit från den privata sektorn. Det säger sig självt att dessa inte kan vara av godo.

Det är aldrig bra att med våld ta pengar från någon och investera/spendera den enligt politiskt godtycke. Är inte det tämligen uppenbart?

3. Jokke K - februari 9, 2008

Kaj,

du verkar reagera till frågan om offentliga transferingar från ryggmärgen utan att låta dig ponera frågan lite mer. Man kan nog hitta en del argument varför de kan vara av godo. Om transferingarna t.ex. minskar inkomstskillnader – utan att utplåna dem förstås – kan detta leda till att medborgarna känner större tillhörighet. Många länder med stora inkomstskillnader har t.ex. problem med kriminalitet. Jag läste nyligen någonstans att en jämförande studie hade kommit fram till att hur utbredd kriminaliteten var i ett land hade mer att göra hur välfungerande (inkomstutjämnande?) sociala sektor var (minskade kriminalitet) än hur stora resurser polisen hade (ej effekt på kriminaliteten). Så socialtanten funkade bättre än batongen.

4. Kaj Grüssner - februari 10, 2008

Transfereringar minskar inte inkomstskillnaderna. Dessutom är det inget som helst fel med att vissa tjänar mer än andra. Den mentalitet som gör att det kännns orättvist att grannen drar in mer pengar är ett problem som vi måste komma bort ifrån.

5. . - februari 10, 2008

Min summering av Bylunds text:
Jag anser att allt var bättre förr när det var sämre för att jag tyckte om min farmor och varken har kunskaper eller fantasi nog att försöka förstå vad det innebar att leva som fattighjon i 1800-talets Sverige.
Förståeligt med tanke på det ideologiska ursprunget men knappast läsvärt.

För övrigt kan diskussionen om ungdomens förfall i förhållande till den egna generationen (med lite god vilja) hittas redan hos de gamla grekerna och den är precis lika felaktig nu som den varit de senaste 2500 åren.

6. Kaj Grüssner - februari 10, 2008

.

På vilka grunder hävdar du att Bylund saknar fantasi och kunskap?

Ingen har heller diskuterat ungdomens förfall, utan att individens beroende av staten ökar för varje generation. Vad gäller fantasi och kunskap. Ett av de allvarligare problemen vi har idag är nästan alla saknar kunskap och fantasi att förstå de allvarliga brister välfärdsamhället är behäftat med. Man vill inte ens diskutera saken. Bara det är ett tecken på att det kritiska tänkandet är på väg att försvinna. Den förstatligade utbildningen är en stor orsak till det.

7. Janne - februari 16, 2008

Ah; en fin artikel om hur fint marknaden fungerar. Här behövs det fackföreningar:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=743502

8. Kaj Grüssner - februari 16, 2008

Det är väl snarare så att fri rörlighet behövs, med tanke på hur många som var ”illegala”. Dessutom har de rätt att vägra jobba, om de anser att lönen är för låg.

9. Janne - februari 17, 2008

”Dessutom har de rätt att vägra jobba, om de anser att lönen är för låg.”

Med tanke på de program som Uppdrag Granskning nyligen gjort om papperslösa invandrare som får städa på Burger King och McDonalds för 3000 spänn i månaden är ovan påstående oerhört naivt och världsfrånvänt. Det är klart att den som inte tycker sig ha en bra lön kan sluta sitt jobb. I den bästa av världar. Men det funkar inte riktigt så, det finns miljoner människor som måste ta underbetalad skitjobb för att de inte har något annat val.

Barnen måste ha mat, hyran måste betalas och så vidare. Den dimensionen, att många människor faktiskt inte har något val, kan inte välja, saknas väldigt ofta i era ekonomiska teoribyggen om valfrihetens lov. Alla har inte råd att välja. Tänker ni någon gång på dem?

10. Kaj Grüssner - februari 17, 2008

Det finns alltid ett val. De tar underbetalda jobb, eftersom alla andra alternativ är sämre. Jobb som inte kräver några som helst kvalifikationer och till vilka det finns ett stort utbud på arbetskraft, kommer inte att ge bra betalt. Det är så saker och ting fungerar. Och på tal om att vara naiv och världsfrånvänd, hur tycker du själv att det borde vara?

Verkar som vi återigen kommit tillbaks till det här med valfrihet. Att vara fri att välja är alltså frånvaron av tvång, inte antalet eller kvalitén på alternativen. Så den ”dimensionen” är nog mycket väl inkluderad i ekonomisk teori. För övrigt är det den ekonomisk modell (fri marknadskapitalism) som jag och övriga österrikare förespråkar som lett till att världens fattigaste fått mycket bättre levnadsförhållanden. Har du någonsin tänkt på det?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: