jump to navigation

Ohälsosamma personer kostar mindre för sjukvården än hälsosamma februari 27, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Insändare.
trackback

En av de absolut värsta följderna, i alla fall enligt mitt sätt att se på saken, av vår socialiserade sjukvård är de ingrepp i den personliga friheten den ofrånkomligen verkar leda till. I och med att du inte betalar dina egna sjukvårdskostnader, ligger det plötsligt i allas intresse att du lever ett hälsosamt liv eftersom de måste vara med och betala dina läkarbesök och mediciner. Följden blir att allt som upplevs onyttigt, som till exempel rökning, alkoholkonsumtion, droganvändning, och kanske snart även konsumtion av fet eller söt mat, regleras mycket hårt. Allt, i alla fall enligt våra politiker och de som försvarar ingreppen, för att få ner kostnaderna i den gemensamt finansierade sjukvården.

Detta resonemang bygger dock på en mycket utbredd myt: att de som röker, dricker eller är överviktiga faktiskt kostar mer för den offentliga sjukvården än personer av normal vikt som lever ett hälsosamt liv. Faktum är, vilket en Holländsk studie som publicerades i början av denna månad visar, att feta personer som röker och dricker kostar mindre, inte mer, för den offentliga sjukvården än hälsosamma personer. Den enkla, och ganska cyniska anledningen, är att hälsosamma personer lever mycket längre och därför kostar mer för samhället på lång sikt. Så även om till exempel skatter på cigaretter, alkohol, fet mat och så vidare faktiskt leder till att folks hälsa förbättras, sparar det ändå inte in några pengar.

Så att vi bör reglera rökning, alkoholkonsumtion, fet mat och så vidare för att spara på samhällets resurser är humbug. Det leder till ökade, inte minskade, kostnader. Som vanligt när det gäller statlig intervention handlar frågan istället om kontroll. Det handlar om den mänskliga impulsen att vilja kontrollera andras liv. Att man för egen del anser att man inte bör röka, dricka, ta droger och vara fet, och om andra inte vill följa dessa råd måste man tvinga dem till det. Personligen tycker jag att denna människosyn är förkastlig. Om någon värderar alkohol, cigaretter och god mat högre än ett långt men ack så tråkigt liv har jag ingen rätt att använda våld för att tvinga dem leva på det sätt jag tycker är riktigt.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - februari 27, 2008

På tal om att göra ohälsosamma saker så som att dricka alkohol. Skulle någon vara intresserad av ett informelt ”debatt tilfälle” över ett glas whiskey och kanske något parti poker? Kanske på fredag eller så?

2. Fredrik Gustafsson - februari 27, 2008

*räcker frenetiskt upp handen*

Jag kan stå till tjänst med pokerchips, hembrygd skattefri öl, skattefria cigarrer från Borneo och lokal i södra mariehamn om det så behövs. Min whisky är dock slut =(

3. Jakob Lundberg - februari 27, 2008

Jag har pokerchips, whisky och lokal i nordvästra mariehamn.

4. Fredrik Gustafsson - februari 27, 2008

Det är bra att du har tagit ditt förnuft till fånga och bosatt dig i Äran och Hjältarnas stad, men en oskriven regel är att alla med förnuftet intakt bosätter sig söder om Södragatan =)

Skämt å sido låter det jättebra. Jag är definitivt på. Angela vill säkert också komma. Hon är smått allergisk mot politik, men poker brukar hon kunna spela.

5. Kaj Grüssner - februari 27, 2008

Hur skulle det vara runt påsken? Är på väg hem till ön då och kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira långfredagen än att hänge sig åt synder och laster.

6. Fredrik Gustafsson - februari 27, 2008

Det ena behöver väl inte utesluta det andra? Vi kanske kan vara hos mig på långfredagen så kan du få tillfälle att smaka på min hembrygda öl och cigarrerna. Jag har en inglasad balkong som lämpar sig ytterst väl för cigarrökning. Dessutom är det skottdagen nu på fredag och detta borde man väl uppmärksamma med lite whisky och debatt =)

7. Jakob Lundberg - februari 27, 2008

Visst är ju påsken bra, men fördelen med fredag är att det är mycket tidigare. Som jag ser det får vi ihop säg fem personer, så kör vi på fredag.

8. Fredrik Gustafsson - februari 27, 2008

”fördelen med fredag är att det är mycket tidigare.”

Jag gillar ditt sätt att tänka =)

Har skickat ett mail till några av de som brukar besöka bloggen för att uppmärksamma dem på diskussionen. Tyvärr lär Andy vara förkyld, men han kanske har repat sig.

9. Fredrik Mikael - februari 27, 2008

Det låter som en utmärkt idé! Jag har några goda single malts som står hemma på holmen. De tar jag med.

Runt påsken är bra, som Kaj säger. Vad säger ni andra?

10. Fredrik Gustafsson - februari 27, 2008

Jag är definitivt positivt inställd till påsken. Har redan bockat av det i min kalender. Men jag vill dricka whisky nu på fredag också, även om det blir svårt för exilålänningarna att delta =)

11. Sebastian Eriksson - februari 27, 2008

Jag tycker att påsken låter som en god idé!

12. Henrik Jansson - februari 27, 2008

Om påskinbjudan kvarstår när de tiderna närmar sig är jag helt klart intresserad! Men för övrigt är jag, i likhet med många andra här, i exil under vanliga veckor.

13. Fredrik Gustafsson - februari 27, 2008

Intresset för diverse osedligheter under påsken verkar överväldigande, så vi kan väl nästan slå fast att detta blir av. Kaj har föreslagit långfredagen, och det passar mig. Om någon annat har ett annat förslag är det bara att hosta ur sig det.

Jag är dock fortsatt positiv till whisky och poker denna fredag…

14. Jakob Lundberg - februari 27, 2008

Då spikar vi långfredagen 🙂
Och lämnar den här fredagen öppen för att se om vi kan fylla ett poker bord.

15. aginamist - februari 27, 2008

Tackar för Fredriks inbjudan. Kan tyvärr inte närvara då jag är i Göteborg under påsken. Men om det ordnas något liknande under sommaren är jag självklart med!

16. Henrik Jansson - februari 28, 2008

Såg i Ålandstidningens diskussion att tidningen själv tog initiativet till att publicera din insändare om ett självständigt Åland. Gäller det samma den här texten, som jag såg att också blivit insändare?

Jag är nyfiken, eftersom jag tror det finns en risk att folk inte tar dina insändare lika allvarligt om de dyker upp för ofta. Det skulle vara synd att en av de mycket få, kanske den enda, som skriver kloka och tankeväckande insändare på Åland till slut avfärdas med ett ”äh, det är bara FG som tjatar igen”…

17. Fredrik Gustafsson - februari 28, 2008

Nej denna skickade jag in själv.

Jag hoppas att folk inte upplever att jag tjatar eftersom jag oftast skriver om olika saker. Personligen upplever jag inte personer som skriver ofta som tjatiga, utan personer som alltid skriver om samma sak (speciellt om man inte är intresserad av det personen skriver). Fast det är klart, folk kanske tycker att jag skriver om samma sak hela tiden eftersom alla insändare har en röd tråd: att friheten bör öka.

Så jag vet inte om jag borde skriva mindre eller mer. Det enda jag vet är att jag borde skriva bättre och mer övertygande =)

18. Kaj Grüssner - februari 28, 2008

Visst är det viktigt att kunna skriva bra, men nog är det också viktigt att kunna läsa och förstå. Du kan vara hur artikulerad och begåvad som helst, om dina åhörare från början slagit dövörat till kommer du ändå inte att nå fram.

19. Stephan - februari 28, 2008

Klart folk tycker att en som skriver ofta tjatar. det vet jag själv! Men intressant studie. Nu börjar jag förstå varför politiker skiter i vad som produceras för typ 50 miljoner, bara producenterna är nöjda.
Har ju själv ätit gott OCH nyttigt de senaste åren och inte ens köpt en Burana från Apkoteket. (Druckit måttligt med Cognac) Mina jämnårigas blodtryckmediciner får vi alla betala…
Men det är väl så att hotell Gullåsen är betydligt dyrare än hotell Sjukhuset. Dessutom tenderar folk att bo längre tid på Gullåsen.

20. Jakob Lundberg - februari 29, 2008

Verkar vara dålig uppslutning till kvällens poker. Antar att man är tvungen att invänta påsken.

21. Fredrik Gustafsson - februari 29, 2008

Nåja, det är bara tre veckor dit. Jag vet dock att Andy är intresserad av att spela poker, så bara han frisknar till borde vi som bor kvar på ön kunna ordna något också.

22. Stephan - mars 7, 2008

Har funderat vidare på din tankeväckande artikel. Detta är en studie av kostnader för personer som nu är döda helt enkelt. Men hur är det i framtiden?
Sjukkostanderna ökar nu och politikerna säger att det bara beror på att befolkningen blir äldre medan statistikerna kan visa att halva ökningen beror på att vi blir sjukare, som de säger eller i klartext att skjukkostnaderna stiger per individ.
”Problemet” är väl att ex vällevnadssjukdomar kan behandlas bättre nu än förr. För fyrtio år sen dog man ofta i sin första hjärtinfartkt och det blev ju billigt. För tjugo år sedan kalrade man ibland även den andra.
Nu skall ju var och varannan få by-pass, och klarar även tredje hjärtattacken.
Samma kanske gäller lungkancer. Dvs cyniskt igen. Ju bättre sjukvården blir desto dyrare blir den och desto mer kostar de rökande överviktiga. Så även om studien är korrekt retrospektivt så bethöver den inte gälla som prognos?!

23. Fredrik Gustafsson - mars 7, 2008

Det finns dock även andra faktorer som gör att sjukvården har en tendens att bli dyrare över tid. Ett skäl är Baumols sjuka. Även om läkare har tillgång till bättre utrustning idag och kan göra säkrare diagnoser, tar ett läkarbesök i dag precis lika länge som för femtio år sedan.

Det viktigaste skälet till att sjukvården kommer att fortsätta att bli dyrare tills vi måste betala 100% i skatt, är att hela läkemedelsindustrin och sjukvården drivs enligt planekonomiska principer. På lewrockwell.com finns det en ganska rolig jämförelse mellan sjukvården och datorindustrin. Jag tycker inte den är helt klockren, men den är rätt tankevärd ändå.

http://www.lewrockwell.com/walker/walker29.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: