jump to navigation

Staten vill bara väl mars 26, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Rättighetskränkningar, Välfärd.
trackback

Jag vet inte vad man skall säga om denna horribla historia, hämtad från DN, om en familj i England som hotas slås sönder av maktgalna byråkrater:

En syskonskara på sex riskerar att skiljas från sina föräldrar på grund av barnens övervikt. Går inte de tre mest överviktiga barnen ner flera kilon under kommande tre månader kan alla barnen tas ifrån föräldrarna, hotar lokala socialtjänsten.

Föräldrarna har fått order om att skicka barnen på dans- och fotbollskurser för att ge viktminskningen en skjuts. Misslyckas föräldrarna med att förbättra hälsan hos barnen kan det bli tal om fosterhemsplacering.

Mamman, som väger 146 kilo, lever nu i skräck. 

– Det här är varje familjs värsta mardröm. Jag kan inte sluta gråta när jag tänker på att jag kan förlora mina vackra barn för evigt, säger mamman till Daily Mail.

Tolvåringen har utvecklat aggressionsproblem och blir retad i skolan. Hans ett år yngre syster har slutat att äta riktiga måltider på grund av oron inför hotet om omhändertagande och föräldrarna är rädda att hon håller på att utveckla en ätstörning.

– All den mat jag gör är hemlagad och barnen får ingen skräpmat alls. Det känns som att vi blir offer [säger mamman].

Som vanligt är det fullständigt omöjligt att förstå hur dessa byråkrater, höga på den makt statens våldsmonopol har skänkt den, tänker. Tror de verkligen att barnen blir lyckligare av att placeras på fosterhem eller att tvingas hetsbanta för att undvika detta öde? Båda föräldrar är överviktiga, och det är ingen vild gissning att barnens övervikt kan förklaras genom deras genetiska arv, inte genom en dålig kost. Visst lever vi i ett härligt samhälle när det är ett brott att ge sina barn dåliga gener? Lika bra att tvångssterilisera alla överviktiga med en gång för att få det överstökat.

Kommentarer»

1. Andrew Hagmark-Cooper - mars 27, 2008

”De barn som är föremålet för kravet är en treåring på 25 kilo, en elvaåring på 76 kilo och en tolvåring som väger drygt 100 kilo.”

Att skylla på ”deras genetiska arv” är ganska svagt.

Om barnen skulle lida av näringsbrist som hotade deras hälsa eftersom föräldrarna förnekade dem mat skulle ingen tvivla på att det var misshandel. Om deras hälsa hotas av att de är överviktiga är det väl samma sak?

Mammans ord påminner mig om det allt vanligare dead parrot defence

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/mar/10/charliebrooker

2. Fredrik Gustafsson - mars 27, 2008

Man skall inte underskatta gener när det gäller kroppstyp: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kroppstyper_%28Sheldon%29#Mesomorf

Håller faktiskt på och skriver en post om barn. Återkommer efter den är klar.

3. Fredrik Gustafsson - mars 27, 2008

Ok, nu är posten skriven. Vad tycker förresten du att staten bör göra i detta fall? Blir barnens liv verkligen bättre för att de skiljs från sina föräldrar? Och var drar man gränsen mellan det som är att jämföras med misshandel, och dålig uppfostran? Får en förälder låta sitt barn cykla utan hjälm? Hur mycket får ett barn väga för att föräldrarna skall anses misshandla barnet genom att ge det för mycket eller för fet mat?

4. Andrew Hagmark-Cooper - mars 28, 2008

Det viktiga är att det borde finnas en gräns. Om det är livsfarligt för barnens hälsa att stanna hos föräldrarna ska de inte göra det, eller? Jag känner inte till detaljerna i det här fallet, men att det handlar om maktgalna byråkrater är jag tveksam till. Föreställ dig att tolvåringen hade haft hjärtinfarkt på grund av hans övervikt. Ska inte byråkraterna ingripa då?

5. Fredrik Gustafsson - mars 28, 2008

Om det är livsfarligt för det 12-åriga barnet att bo hos sina föräldrar tror jag att barnet själv klarar av att fatta beslutet att det vill flytta. Tror du verkligen barnets liv blir bättre att det placeras på fosterhem? Och tror du verkligen att byråkrater enbart kommer att hålla sig till klockrena fall, och inte kommer att kidnappa barn som inte befinner sig i speciellt stor fara och inte vill flytta? Dessutom kommer knappast barnet att dö när det är 12. Dess flräldrar är lika överviktiga, och de verkar ju må bra, trots att de säkert är rätt gamla vid det här laget. Som jag sade i min lite länge post har jag ock inget emot att du, eller någon annan som är villiga att själva ta hand om barnen, tar föräldrarna till domstol. Att bland in staten i det hela är dock direkt kontraproduktivt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: