jump to navigation

Malaysias pressfrihet mars 28, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Rättighetskränkningar.
trackback

Malaysia är inte ett fritt land. Pressfriheten är bland den sämsta i världen. De flesta medier ägs av regeringen, och regeringen har när som helst rätt att dra in den licens alla tidningar behöver för att verka om den inte gillar något tidningen skriver. Som på de flesta andra ställen har dock bloggarna revolutionerat den Malaysiska mediescenen. Faktum är att deras effekt har varit ovanligt stor i Malaysia på grund av att det saknas andra fria media. Om man verkligen vill veta vad som händer i Malaysia, då är Internet eller Singaporianska tidningar de enda alternativen.

De flesta är överens om att bloggarna, tillsammans med de etniskt laddade demonstrationer och många skandaler som kantat den senaste mandatperioden, var huvudorsaken till att det parti som styrt Malaysia sedan självständigheten förlorade stort i valet som hölls nyligen. Det skall bli intressant att se hur man kommer att behandla bloggarna efter detta. Kommer regeringen att använda Internal Security Act för att spärra in dem utan rättegång, eller använda den mycket framgångsrika metoden att överösa dem med stämningar? Eller, kommer bloggarna att lämnas i fred?

Denna artikel, som rapporterar att en av dessa bloggare dömts för förtal, ger kanske en fingervisning. Och för dig som lider av missuppfattningen att förtal är ett verkligt brott: tänk igen. Att förtala någon är att skada personens anseende. En persons anseende är andras bild av en själv. Ett verkligt brott går ut på att jag skadar eller stjäl något som är ditt. Men ditt anseende tillhör inte dig. Ditt anseende existerar i andra människors medvetande, och du kan knappast anses äga andra människors medvetande och deras åsikter om dig. Därmed är förtal inte ett verkligt brott.

Tragiskt nog var Malaysias ambassadör nyligen på Åland. Frågade tidningarna och radion honom om vad han tycker att Malaysia ligger på 124 plats av 169 länder vad gäller pressfrihet, att Malaysia fängslar regimkritiker utan rättegång, och att landet den senaste tiden kantats av rasdemonstrationer? Nej, det gjorde man förstås inte. Istället köpte man hans prat om att Malaysia är ett land där man respekteras allas rättigheter, utan hänsyn till rastillhörighet och politiska åsikter. Åländska journalister kan ibland vara lite blåögda, även om jag kan förstå att man är rädd för att sätta en viktig person med en fin titel på plats. Men om inte pressen står upp för pressfriheten, vem skall då göra det?

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - mars 28, 2008

Undrar hur det kan komma sig att Malaysia (eller dess regim) ofta kommer så lätt undan i media. När Kina, Thailand, Cuba, Nordkorea och så vidare kommer på tal, nämner man ofta att dessa kanske inte har världens högsta respekt för mänskliga rättigheter. Någon (kan ha varit Lampi) skrev väl en ledare om Thailand, och att detta semesterparadis faktiskt styrs av en militärjunta, häromvintern. Varför passade man inte att ta upp Malaysia när man hade ambassadören på besök? Är det för att Malaysia är så litet och att folk inte kan något om landet som gör att det alltid slipper undan? Vem vet…

2. Erik Johansson - mars 30, 2008

Läste nyligen i husis att två killar blivit dömda till ärekränkning för att de klistrat på huvudet på sin lärare på en ”gerillaman”. Hur kan det vara ett brott över huvudtaget?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: