jump to navigation

Den ekonomiska krisen i USA, del 4 mars 31, 2008

Posted by Kaj Grüssner in Nationalekonomi.
trackback

De problem USA står inför är strukturella. En ekonomi som bygger på en centralbank, ett fractional reserve banksystem och pappersmyntfot, är dömd att drabbas av inflation och lida av en förvrängd kreditmarknad. Dessutom lockar möjligheten att skapa ändlösa mängder pengar till att öka de statliga utgifterna, vilket tar sig uttryck såväl på det inrikespolitiska som det utrikespolitiska planet. Amerikanerna har de senaste årtiondena haft att välja mellan demokraternas welfare state och republikanernas warfare state. I presidentvalet har situationen förvärrats så att partierna numera står för både ock, det är bara proportionerna som skiljer. Under Bushs presidentskap har de offentliga utgifterna ökat som aldrig förr. Det beror förstås en hel del på alla krigen, men långt ifrån enbart. Exempelvis har utbildningsministeriets storlek nära fördubblats och det statliga pensionssystemet (the social security system) åtnjuter stort stöd i båda partier. Bush har alltså behållit och i flera fall ökat de existerande välfärdsprogrammen och utöver detta startat krigen mot Afganistan och Irak.

När man har en gyllene kvarn som the Fed spelar det som politiker ingen roll om budgetunderskottet ständigt ökar, eftersom skulderna kan monetariseras. Det betyder att centralbanken trycker upp dollar för att betala den amerikanska statens skulder. Det är en taktik som många länder har använt sig av och resultatet har alltid varit det samma, även gradskillnader givetvis förekommer. Sett ur nationalekonomiskt perspektiv spelar det ingen roll på vad dollarna spenderas (warfare eller welfare), om de kommer från centralbankens tryckpressar. Effekten är den samma: antalet dollar ökar och dollarns värde per enhet sjunker, liksom räntan. Det sätter igång konjunkturcykeln med sprickande bubblor som följd.

Den ekonomiska krisen är inte på något sätt begränsad till bostadsmarknaden, utan visar sig redan på många andra områden. Oljepriset har som bekant varit föremål för mycket debatt och spekulation då det ständigt nått nya rekord. Den 4 januari 2008 publicerade Wall Street Journal en artikel som beskrev förändringen av oljepriset uttryckt i dollar, euro och värdet på guld de senaste 10 åren. I dollar hade priset stigit med 350 %. I euro hade priset stigit med 200 %. Jämfört med priset på guld hade det knappt stigit alls. Ett utmärkt exempel på hur inflation minskar pengars köpkraft vilket tar sig i uttryck i högre priser, trots att de faktiska priserna inte har rört på sig.

USA har levt långt utöver sina tillgångar och finansierat det med skapade pengar. Det finns inget sparat kapital i landet, bara hundratals miljarder dollar bundna i felaktiga investeringar. Och som sagt är det inte bara på bostadsmarknaden dessa har gjorts, hela ekonomin är drabbad. Inflation begränsar sig aldrig till bara en marknad. När liknande kriser uppstår på andra marknader är det alltså inte frågan om att de ”spillt över” från bostadsmarknaden, utan att felinvesteringarnas olönsamhet realiseras. Effekterna syns redan. The Fed skapade stora rubriker när den ”räddade” Bear Stearns undan konkurs och hjälpte JP Morgan att köpa upp bolaget. När bankkrisen drabbade Finland i början av 1990-talet agerade den finska staten och centralbanken på liknande sätt.

Den ekonomiska krisen påverkar alla, inte bara de som gjort de felaktiga investeringarna och de som finansierat dem. Vanliga människor, framför allt medelklassen, ser sina besparingar tappa värde och reallöner sjunka. Det statliga pensionssystemet håller på att gå i konkurs. Redan nu släpar pensionerna långt efter de stigande priserna. Men det är inte bara USA och amerikanerna som drabbas. Eftersom många av världens länders är beroende av amerikansk import och har knutit sina valutor till dollarn kommer även deras ekonomiska system att kollapsa om den amerikanska ekonomin faller samman.

Länkar till tidigare delar:

Ett ambitiöst projekt

Den ekonomiska krisen i USA, del 1
Den ekonomiska krisen i USA, del 2
Den ekonomiska krisen i USA, del 3

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: