jump to navigation

Den ekonomiska krisen i USA, del 5 (sista) april 2, 2008

Posted by Kaj Grüssner in Nationalekonomi.
trackback

Med tanke på hur långt den ekonomiska krisen har tillåtits eskalera är det svårt att vara optimistisk. Hela det ekonomiska systemet är byggt så att det oundvikligen uppstår inflation och konjunkturcykler. Det är bara en fråga om hur allvarliga de är. Dagens kris kan härledas från då Greenspan ”räddade” USA ur dot.com krisen. Tyvärr finns är risken stor för skadan blir mycket större den här gången.

I praktiken blir bubblor så stora centralbanken gör dem. Det i sin tur betyder att ju villigare Fed-chefen är att skapa pengar, desto större blir bubblan. Har man dessutom en politisk ledning som hela tiden kör med enorma budgetunderskott blir det etter värre. Därför är kombinationen Ben Bernanke och George W. Bush möjligtvis den värsta i USA:s historia: En president som förklarar krig mot allt och alla (Afganistan War, Iraq War, War on Terror, War on Drugs, War on Poverty, War on Illteracy osv) och en Fed-chef som inte kan, förstår eller vill göra något annat än att hålla tryckpressarna igång.

Lyssnar man till den politiska debatten blir det tydligt att politikernas läxa från den stora depressionen är att staten inte gjorde tillräckligt. Man kräver mer reglering och mer intervention. Enkelt uttryck så är det den fullständiga ekonomiska okunskapen tillsammans med politiska maktambitioner som först skapat det rent ut sagt vansinniga amerikanska ekonomiska systemet och det som sedan gör alla ekonomiska kriser värre.

Vad den amerikanska staten måste göra är egentligen rätt enkelt: bara sluta. Sluta trycka pengar och sluta kriga mot allting. Lägg ner alla hopplösa välfärdsprogram som Medicaid och Medicare, vars enda konsekvens har varit att priserna inom sjukvården skjutit i höjden. Landet måste helt enkelt sluta leva över sina tillgångar på det sätt man gjort, både på statlig och individuell nivå. När man sedan har lagt ner penningtryckandet och krigandet måste man låta företag gå i konkurs, så att de resurser som bundits upp i olönsamma satsningar kan frigöras och allokeras till lönsamma sektorer. Det är absolut nödvändigt, hur smärtsamt den än kan upplevas vara. Det är det enda sättet man kan börja bygga upp kapital igen, alltså verkligt kapital som kommer från att individerna väljer att avstå från konsumtion. Kort sagt måste staten stanna upp och går ur vägen och låta ekonomin korrigera sig själv. Det kommer att ta en stund, säkert ett par år eller så, men om man inte gör det blir allt mycket värre. Antingen tar det över 15 år som det gjorde under New Deal eller så slutar det i totalkollaps och hyperinflation som i Tyskland på 1920-talet eller i Mugabes Zimbabwe.

Rent nationalekonomiskt är lösningen alltså inte så invecklad. Dess problem ligger i att det kräver viss ekonomisk kunskap för att förstå hur ekonomin fungerar. Dessutom krävs det att politikerna klarar av att inte lägga sig i. Tyvärr lyser den ekonomiska kunskapen med sin frånvaro, vilket till stor del beror på att ekonomerna själva är så villiga att reducera sin egen vetenskap till en åsiktsvetenskap som inte behöver tas på allvar. Den enda amerikanska politikern som förespråkar det laissez faire förhållningssätt som krävs är Ron Paul. Sannolikheten för att USA mitt i allt kommer till insikt och börjar agera enligt ekonomisk lag och verklighet är alltså tämligen minimal, eftersom det finns så få som ens erkänner att ekonomisk lag faktiskt existerar.

Jag själv är varken optimist eller pessimist vad gäller den ekonomiska krisen i USA, för det handlar inte om det. Fortsätter man enligt gammal modell kommer den amerikanska ekonomin att haverera totalt, därom råder inga tvivel.

Länkar till tidigare delar:

Ett ambitiöst projekt

Den ekonomiska krisen i USA, del 1
Den ekonomiska krisen i USA, del 2
Den ekonomiska krisen i USA, del 3
Den ekonomiska krisen i USA, del 4

Annonser

Kommentarer»

1. Kaj Grüssner - april 2, 2008

Därmed är artikelserien avslutad. Det har varit riktigt roligt att skriva den och jag har lärt mig en hel del under författandets gång. Jag har gjort mitt bästa för att i enkla ordalag redogöra för grundläggande österrikisk teori och visa vad som händer då man bortser får ekonomisk verklighet.

Återstår att se vad nästa projekt blir, jag skulle nog gärna göra flera liknande saker.

Fredrik, jag hoppas att du tycker att produkten motsvarade din beställning 🙂

2. Fredrik Gustafsson - april 3, 2008

Det var över förväntan 🙂 Hoppas på något liknande i framtiden…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: