jump to navigation

Socialdemokratin är inte vad den varit april 9, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Okategoriserat.
trackback

Fram till 1911 hade Sveriges Socialdemokratiska Arbetarparti följande punkt med i sitt partiprogram:

Afskaffande af alla indirekta skatter, som förnämligast trycka de produktiva klasserna.

Lite lustigt då att Sverige i dag har moms, alkoholskatt, bensinskatt, elskatt, flygskatt, tobaksskatt, tullavgifter, och snart kanske även koldioxidskatt efter sisådär 70år av socialdemokratiskt styre. Jag tycker det även är lite lustigt att sossarna kämpade för sänkt inkomstskatt för arbetarna när denna låg runt 5%. I dag, när den ligger runt 50%, är det tydligen inte lika viktigt. ”Båd ́ stat och lagar oss förtrycka. Vi under skatter digna ned” lyder en vers i Internationalen som man sällan hör längre. Undrar varför.

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - april 9, 2008

Det roligaste av allt är bortförklaringen till varför man började höja skatterna när man väl kommit till makten:

I början av trettiotalet kom socialdemokratin för
första gången till makten på riktigt. Man kunde sätta makt bakom or-
den. Ernst Wigforsskunde göra insatser för att sänka arbetslösheten,
och Gustav Möllertog de första stegen för att bygga det som senare
kom att kallas välfärdsstaten. ”Båd ́ stat och lagar oss förtrycka. Vi un-
der skatter digna ned”, hette det i ”Internationalen”. Att ”förtryck-
arstaten” kunde användas till folkflertalets fromma var en ny erfaren-
het för arbetarrörelsen.

Epic fail någon?

2. Andreas Nyberg - april 10, 2008

Lyssnade på Boris Benulics podradioprogram på Timbro för ett tag sen, har för mig att han förtjänstfullt gick lös på arbetarrörelsens omvändning i den frågan. http://www.timbro.se/poddradio/?broadcast=21 Det är ju i högsta grad sant som det står i citatet ovan.

3. Fredrik Gustafsson - april 10, 2008

Det stämmer bra. Arbetarrörelsen anno 2008 har väl ungefär lika mycket gemensamt med arbetarrörelsen för ett sekel sedan som liberaler anno 2008 har med liberaler anno 1776.

4. Jokke K - april 10, 2008

Killarna, är ni inte lite för unga för denna ”det var bättre förr” -klagan? Mångt och mycket har hänt sedan arbetarrörelsens första trevande policyställningsstaganden. Men jag tror att ganska många skulle nog karaktärisera det som hänt under de senaste 100 åren en positiv utveckling, oavsett skattetrycket. Men kul citat, måste medges!

5. Fredrik Gustafsson - april 10, 2008

”Men jag tror att ganska många skulle nog karaktärisera det som hänt under de senaste 100 åren en positiv utveckling, oavsett skattetrycket.”

Så du tycker bland annat att framväxten av (national)socialismen som dödat 100-tals miljoner människor och två världskrig har varit en positiv utveckling? Materiellt sett har vi visserligen fått det bättre, men 1900-talet lär väl inte gå till historien som det positivaste århundrade vi upplevt eller förhoppningsvis kommer att uppleva, även om det börjat ta sig på slutet. I alla fall tvivlar jag på att de som dog i Auschwitz, Gulag, under det stora språnget eller något annat socialistiskt påfundtycker att vi rörde oss i rätt riktning efter 1800-talets slut.

6. Kaj Grüssner - april 10, 2008

Jokke

Du får gärna förklara vad som varit positivt i den politiska utvecklingen de senaste 100 åren eller så. Det jag ser är bland annat följande:

The Fed, WWI, NF, det kommunistiska maktövertagandet i Ryssland med tillhörande massdöd, hyperinflation, fascismens och nazismens uppgång, Wall Street kraschen, FDR och Hitler kommer till makten, den stora depressionen, avskaffandet av guldmyntfoten, välfärdsstatens födelse, WWII, Förintelsen, atombombningarna, FN, Kalla Kriget, kommunismens seger i Kina med tillhörande massdöd, Korea-kriget, Vietnam-kriget, oljekrisen på 1970-talet, Iran-Irak Kriget, EU, Gulfkriget, inbördeskrigen i Afrika och Jugoslavien, WTC 9/11, krigen mot Afganistan och Irak, sub prime krisen.

För att nämna några saker. Säg mig, var hittar du den positiva utvecklingen? Inte är det på det politiska planet i alla fall, det är ett som är säkert. För övrigt är det ingen som är för ung för att se till historien. 1900-talet är tveklöst det mörkaste århundradet i modern historia och 2000-talet ser minsann inte ut att bli mycket bättre.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: