jump to navigation

Lösningen på matkrisen maj 24, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Ekonomisk politik.
trackback

Den senaste tiden har debatten kring de höga matpriserna gått het. En väldigt tråkig konsekvens av denna debatt är det konsensus om att de förhatliga jordbruksstöden måste bort har försvunnit. De som tidigare stod på barrikaderna för att avskaffa alla stöd och skyddstullar, som stänger ute fattiga länder och berikar de redan rika, skriker nu på bibehållna eller till och med ökade stöd för att få bukt med de höga matpriserna.

De höga matpriserna beror i första hand inte på att produktionen av mat är liten. Faktum är att den aldrig varit större. Istället beror de på den starka ekonomiska tillväxten i bland annat Kina och Indien, samt även de höga råoljepriserna och de låga dollarkursen (som förstås både är en konsekvens av den amerikanska utrikespolitiken). Ett mycket viktigt skäl till de höga priserna är dock de många och helt vansinniga regelringar som försvårar och ibland omöjliggör handel med mat länder emellan.

Det pratas mycket om u-länder i detta debatt. För även om många människor i u-länder är nettoproducenter av mat, och på så sätt gynnas av de höga priserna, kläms de urbana massorna i de fattiga länderna åt. Speciellt i och med att priset på ris, den kanske viktigaste stapelvaran i u-länderna, har stigit mycket kraftigt. Det som dock de som debatterar dessa matpriser inte vet är att ”bristen” på ris och det höga priset är helt konstgjort.

Som denna excellenta rapport förtäljer ligger svar på risbristen i Japan. Japan har för närvarande över 1,5 miljoner ton ris i lager. Om Japan skulle avyttra detta ris på världsmarknaden skulle prisbubblan på ris spricka hastigare än kvickt. Problemet är att detta inte kommer att ske. Detta ris kommer att ligga i dessa lager tills det ruttnat och endast duger till grisfoder. Japan skulle gärna vilja exportera detta ris, vilket i ett slag skulle lösa matkrisen i tredje världen, men landet får inte.

Som rapporten skriver har Japan under WTO åtagit sig att importera stora mängder ris från USA, Thailand och Vietnam. Problemet är att den Japanska staten undanhåller detta ris från sina konsumenter, antagligen för att skydda de inhemska producenterna och se till att Japanerna inte fattar tycke för utländskt ris. Problemet är att WTO-avtalet inte tillåter Japan återexportera detta ris, och därför hamnar det alltid i dessa lager och till sist hos grisarna.

Detta exempel är på intet sätt unikt. Trots att vi upplever väldigt höga matpriser världen över finns det fortfarande otaliga lager världen över där mat ligger och ruttnar för att något handelsavtal slår fast att maten inte får säljas vidare. Visst, jordbruksstöd leder till sikt till lägre priser på mat. De leder dock också till högre skatter och lägre köpkraft, och på grund av byråkratisk ineffektivitet tenderar nettoeffekten att i slutändan bli negativ. Vi skulle istället kunna få till kraftigt sänkta matpriser över en natt om vi bara avreglerade handeln på mat och även sänkte skatterna på bensin.

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - maj 24, 2008

WTOs definition av frihandel är rolig. Man tvingar alltså Japan att öppna sin marknad för utländskt ris genom att tvinga staten köpa en viss mängd ris från tre olika länder. Japan svara sedan med att låsa in detta ris tills det ruttnar för att fortsättningsvis skydda de lokala producenterna. Bra jobbat.

2. Erik Johansson - maj 25, 2008

Var det inte i och med potatissvälten på Irland som Storbrittanien slopade sina potatistullar och the Economist grundades? Man kan ju bara hoppas att man lyckas dra kopplingen handelstullar och svält förr eller senare.

3. Fredrik Gustafsson - maj 26, 2008

Hoppas kan man alltid, men för det mesta försöker man lösa problem interventioner skapat med ännu fler interventioner.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: