jump to navigation

Domarna, UEFA och hela världen vs. Gli Azzurri juni 15, 2008

Posted by Kaj Grüssner in Okategoriserat, Småprat.
trackback

Det börjar bli aningen för välbekant det här. Italiens EM hänger på en skör tråd och än en gång är det domarna, UEFA och egentligen hela världens fel. Av de som faktiskt har något med Azzurri att göra är det bara Donadoni som får verklig kritik, plus kanske några backar.

Jag har aldrig tyckt om detta eviga gnäll på domare, inte ens då det är befogat. Tonis mål borde ha godkänts lika mycket som Nistelrooys borde ha underkänts. Inte tu tal om saken. Drar till minnes VM 2002, en av Italiens större katastrofer. Då lyckades Azzurri få in bollen 10 gånger på fyra matcher. Tyvärr ledde bara fem av dem till att det faktiskt blev mål. Och så åkte de ut mot Sydkorea i åttondelen. En felaktig utvisning, en felaktig offside avblåsning då Tommasi var fri. Domaren i den matchen, Byron Moreno, stängdes av i sitt hemland Ecuador för att ha tagit emot mutor. Italiens problem med domslut tycks ha fått fortsättning även i år.

Nåväl, det är ju förstås trevligare att vara martyr en misslyckad. Faktum är dock att Italien varken kan axla martyrollen i eller Holland-matchen eller Rumäninen-matchen. Må vara att Nistelrooys mål borde ha underkänts, så som Italien spelade hade det blivit förlust ändå. Inget snack om saken. För det måste Don ta lite ansvar, eftersom han helt uppenbart tog ut fel startelva, men det var fortfarande spelarna som misslyckades.

I Rumänien-matchen gjorde Don rätt från början och det såg rätt bra ut på plan också. Må vara att Tonis mål borde ha godkänts, det lag Italien har skall klara av att göra mer än två mål på två matcher. Alla har hela tiden hackat ner på försvaret, t.ex. Zambrottas miss som ledde till Mutus mål. Men vad har Pirlo, Toni och Camoranesi åstadkommit? Hur förvaltade Del Piero sitt kaptensskap? Vad bidrog De Rossi och Perrotta med?

Vi visste allihopa att Italiens försvar inte längre är vad det en gång var, med eller utan Cannavaro. Att han blev skadad dagarna före turneringen gör kalabaliken i backlinjen ännu mer förståelig. Vad som behövdes var inte en ny Cannavaro, det fanns inte att tillgå, vad som behövdes var att de övriga lagdelarna tog sitt ansvar. Det gjorde Buffon mot Rumänien, men hur är det med anfallet? På två matcher har Italien lyckats göra ett (godkänt) mål och det gjordes av Panucci. En back. En 35 år gammal back.

Italien har både Serie A:s och Bundesligas skyttekungar i laget. De har en fantastisk playmaker i Pirlo (som även han underpresterat totalt) och två oerhört offensivt skickliga ytterbackar i Grosso och Zambrotta. Ändå görs det inga mål. För att vinna i fotboll måste du göra mål, minst ett mer än motståndaren. Om du inte gör mål, kommer du aldrig att vinna. Svårare än så är det inte.

Nu är det en match kvar, hatmatchen mot Frankrike. De senaste gångerna dessa lag har mötts har det sällan blivit mer än gröt, krig och slagsmål. Vi får se hur det blir på tisdag, då båda lag (som hittills gjort ett mål var), måste göra mål. 0-0 räcker inte för någon av dem.

Jag tror och hoppas på Italien, trots allt. Jag älskar laget lika mycket som jag någonsin har gjort och kommer att sörja länge om EM slutar på tisdag. Men hur det än går, fiasko eller triumf, så beror det på vad laget gör på plan. Det finns ingen konspiration. Världen är inte ute efter att göra livet surt för Gli Azzurri. På basis av de två första matcherna behöver italienarna ingen hjälp med att hamna i trångmål. Efter EM 2004 var det stor uppståndelse, förstås. Man anklagade Sverige och Danmark för att ha gjort upp om 2-2, ett resultat som ledde att båda lagen gick vidare. Flera italienare har redan uttryckt sin rädsla för att Holland skall ta en ”taktisk förlust” mot Rumänien. Själv vill jag dock påpeka samma sak som en klok bloggare påpekade efter 2004:

Med det lag Italien har borde de inte vara i den situation de är i nu. Med det lag de har borde det vara Italien som är klart för slutspel, inte Holland. Men nu är det inte så och felet är Italiens eget, inte domarnas, inte UEFA:s eller resten av världens. Punkt.

Här är några till som tycker just det.

Susy Campanale, bloggare på Football Italia, en engelsk hemsida om Serie A. Faktiskt rätt bra.
O ye of little faith

Och den legendariske Gigi Riva:

Azzurri are not victims!

Det lär komma flera dylika bloggar och uttalanden, tyvärr är de i minoritet.

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - juni 15, 2008

Mest besviken är jag på Del Piero. Den andra halvlek han gör måste tillhöra karriärens sämsta. Toni är jag lite kluven inför. Han gör ett korrekt mål, och om det inte vore för domaren skulle Toni hyllats som hjälte. Med beröm godkänt får bara Buffon och Grosso. Chiellini klarade sig även väldigt bra, och stod ju för ett assist.Tyckte som vanligt Cassano var bra när han kom in. Han kom rättvänd väldigt ofta, men varvade smått genialiska passningar med bortslagna bollar. Han måste få starta nästa match, antingen på Perottas eller Del Pieros bekostnad.

2. Kaj Grüssner - juni 15, 2008

Perrotta måste bort, men Del Piero ska nog vara kvar. Själv vill jag se följande uppställning (vänster -> höger):

Buffon

Grosso – Chiellini – Panucci – Zambrotta

De Rossi – Pirlo – Gattuso

Del Piero

Cassano – Toni

Saken är den, att de inte kan byta ut halva startelvan varje match. De måste få någon sorts kontinuitet. Därför ser jag också hellre Panucci än Barzagli i mitten. Ut med Perrotta och Camoranesi. In med Gattuso och Cassano. Vinner Italien och går vidare, så har de en startelva att bygga vidare på.

3. Fredrik Gustafsson - juni 15, 2008

Jag stöder denna startelva. Skulle vara roligt att se Peter Pan som ren forward bredvid Toni.

4. Fredrik Gustafsson - juni 16, 2008

Drevet har enat sig: Cassano skall spela. AFP har en ovärdelig beskrvning av Baris Juvel: ”Cassano has golden feet but he is not always the clearest-thinking individual and has a difficult temperament”. Att han ibland inte ”tänker klart” och har ett ”svårt” temperament är nog dagens mest diplomatiska uttalande 🙂

5. Kaj Grüssner - juni 17, 2008

Själv hoppas jag bara att Italien går all out attack i den här matchen, oavsett om det öppnar ytor bakåt. Bättre att falla guns blazing än att dö gammelmansdöden. Därför vill jag se ovan nämnda startelva, dvs ingen Camoranesi på plan, utan tre rena forwards, en playmaker, två ständigt attackerande ytterbackar och två lejon till bollvinnare på mitten.

Guns blazing, var det…hoppas hoppas hoppas…dock ryktas det om en utråkig 4-4-2…med Aquilani och Camoranesi på respektive flank.

Nåväl…om cirkus 12 timmar vet vi hur landet ligger.

6. Fredrik Gustafsson - juni 17, 2008

Italien spelare ju grymt bra. Toni borde gjort tre-fyra mål redan. Fan, Grosso i stolpen!

7. Fredrik Gustafsson - juni 17, 2008

Bör tilläggas att Frankrikes defensiv ser otroligt svajig ut. Toni har kommit fri en handfull gånger, och han är ju inte direkt den kvickaste spelaren av dem alla.

8. Fredrik Gustafsson - juni 17, 2008

2-0 till Holland. Då vare det klart. Var aldrig riktigt orolig 🙂

9. Fredrik Gustafsson - juni 19, 2008

Denna MÅSTE ses! http://www.svenskafans.com/fantv/clip.asp?id=6086

Skrattade högt när han visade upp Materazzis tröja.

10. PK - juni 19, 2008

Ha Ha!! Birro i Båstad. Det vore nåt det. 🙂

11. Fredrik Gustafsson - juni 19, 2008

Han skulle nog smälta in…eller inte 🙂 Det verkar dock som om Birro åker hem til Sverige nu 😦 😦


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: