jump to navigation

Chockerande fel oktober 2, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Nationalekonomi.
trackback

Kommer ni ihåg Shock Doctrine av Naomi Klein, den där boken alla pratade om men som ingen läst? Boken innehöll en ganska intressant tes, nämligen att kapitalister/nyliberaler/neocons alltid utnyttjar tider av ekonomisk och politik kris för att driva igenom sin egen, impopulära politiska agenda. Och med intressant menar jag att den var intressant på samma sätt som tesen att Zlatan Ibrahimovic är en usel fotbollsspelare är intressant. Den är så uppenbart fel att det blir intressant att fundera på hur man kan komma på något så dumt.

I och med att vi nu befinner oss i en ekonomisk kris kan det vara roligt att se hur jävla fel Klein egentligen hade. För om hon hade haft rätt hade vi kunnat se en tydlig trend mot privatisering, avreglering och så vidare under pågående kris. Istället ser vi hur banker förstatligas, hur stater använder skattebetalarnas pengar för stödpaket (vilket dock Klein anser vara nyliberalt), hur dessa stater sedan villkorar dessa stödpaket mot ökad kontroll, hur vi går mot en ännu mer reglerad finanssektor, och så vidare. Det är med andra ord helt som vanligt: när den statliga interventionismen krisar försöker man med mer av samma medicin tills patienten dör.

Annonser

Kommentarer»

1. Jan - oktober 2, 2008

Du har uppenbarligen inte läst boken märker jag. Den handlar om en annan sorts kriser än den vi upplever nu. Hon har för övrigt en bra krönika i tidningen idag, din kollega Tove.

2. Jan - oktober 2, 2008

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/02/socialt-ansvarstagande-bakom-krisen

Ett fint utdrag ur kommentarerna:

Vi befinner oss mitt i detta system. Det blir inte bättre än så här.
Vi har det enda system som är möjligt eftersom vi har en demokrati.
Just nu svävar folksjälen mellan det nya arbetarpartiet och det gamla. Någonstans där i mitten av alla uppfattningar ligger den verkliga verkligheten.
Ett evigt korrigerande mellan individuella och kollektiva perspektiv mellan nutid och framtid.
Jaget och Viet i en evig kamp.
Det räcker med en bankkrasch för att få det kollektiva medvetandet att skifta fokus.
Det som nu händer är att folksjälen söker sig mot mot trygghet och gemenskap. Detta kan vara Gud eller den kollektiva gemenskapen.
Men garanterat inte nyliberalism.
(Det får komma sen i nästa individfixerade konjunkturtopp. Den oövervinnelige. Den som alltid vinner. Resan mot toppen i det stora luftslottsbygget. Krasch)
Av: Anders B Westin, 2008-10-02, 12:31

3. Fredrik Gustafsson - oktober 3, 2008

”Du har uppenbarligen inte läst boken märker jag. Den handlar om en annan sorts kriser än den vi upplever nu.”

Ok, Jan, jag börjar nu fullständigt tappa förtroendet för din integritet. Du kommer hela tiden med påståenden som är uppenbart fel, men vill aldrig erkänna det. Naomi Klein skriver ju för bövelen själv att detta är en kris som nyliberalerna försöker utnyttja. Hon säger att detta är en typ av kris hon menade, men du vet uppenbarligen bättre än hon själv vad hon menar?

4. Anonym - oktober 3, 2008

På det ”liberala” Åland skall kommunen bygga bostäder och producera all barnomsorg oberoende av konjunkturläge…

5. Jan - oktober 6, 2008

Vad har min integritet med saken att göra? Jag hade bara inte läst artikeln du länkade till, det är lätt att missa en sån i dagens medieflod.

Jag bara menar att i boken talar hon om en annan sorts kriser än dagens. Den här verkar drabba ett flertal länder i olika världsdelar, i boken beskrivs mer isolerade händelser riktade mot enskilda länder. Den är är mer luddig i sina konturer.

Det är klart att även denna kris skulle kunna utnyttjas, men som tur är verkar de flesta finansministrar vara överens om att det krävs mer regleringar och regler i framtiden än motsatsen. Alltid något.

6. Kaj Grüssner - oktober 6, 2008

Jan

Hur väl känner du till lagstiftningen som gäller för finansmarknaden?

Är du t.ex. medveten om att vi här i Finland har två myndigheter vars enda roll är att övervaka den? Att både finansministeriet och social- och hälsovårdsministeriet har skilda avdelningar som bara ser till finansmarknaden? Att det varje år ges ut flera hundra sidor av olika typer av föreskrifter och anvisningar, utöver den enorma mängd permanent speciallagstiftning som finns? Visste du att det gäller helt andra redovisnings- och bokslutsregler för aktörerna på finansmarknaden än för vanliga företag. Eller att beskattningen avviker väsentligt jämfört med vanliga företag? Eller att man måste ha alla möjliga sorters olika tillstånd för att få grunda kreditinstitut?

Kan du vänligen förklara varför du anser att det råder -brist- på reglering på finansmarknaden. På vad grundar sig uppfattningen om att den på något sätt är fri?

7. Jan - oktober 7, 2008

Kaj: du vet att jag är inte så kunnig som dig i dessa frågor, men jag tar några stapplande steg, jag citerar främst Sveriges finansminister, USA:s båda presidentkandidater, USA: finansminister, TCO;s chefsekonom, Sveriges förre handelsminister bland andra. De borde ju ha någorlunda hum om frågan.

Men jag antar att de har fel och inte riktigt är på det klara med vad som behöver och inte behöver göras.

Jag lyssnade också med intresse till en av Fredriks kolleger, docent Orjan Appelqvist på Sveriges Radio i söndags. Han sade många kloka saker.

8. Kaj Grüssner - oktober 7, 2008

Jan

Med tanke på dagens kris och de ”lösningar” som föreslagits både i USA och här i Europa så kan man nog lugnt anta att de personer du räknar upp inte heller har så mycket hum om frågan. Alternativt har de mycket bra koll och vet exakt vilka åtgärder som leder till att deras egen vinst, både vad gäller makt och pengar, maximeras. Antagligen ligger svaret någonstans mitt emellan, lite mer åt det ena eller andra hållet beroende på vem man talar med.

Men jag blir blir ju faktiskt lite nyfiken på varför du sätter sådan tilltro till ovan uppräknade personer, framför allt politikerna.

Poängen med mina frågor var att visa hur enormt mycket reglering det redan finns på finansmarknaden, varför det ter sig tämligen otroligt att -mer- reglering skulle vara lösningen. Det är just den massiva regleringen som givit kreditinstitutionerna möjlighet att agera på det sätt de gör. Nu vill man öka regleringen så att de kan missbruka sin ställing ännu mera.

Säg mig, även utan att veta något om ämnet, tycker du själv att det -låter- vettigt?

Vad gäller Appelqvist så vet jag inte vad han sade, men om han höll med Paulson och gänget så betvivlar jag att han sade så hemskt många kloka saker. Problemet med de flesta ekonomer är att de är i högre eller lägre grad keyneisaner och förutom Marx är Keynes sannolikt den ekonom som sämst förstått sig på nationalekonomi. Hans lärjungar är tyvärr inte bättre, i de flesta fall om möjligt ännu sämre.

Annars så om du har frågor om än det ena, än det andra, så är du välkommen att posta dem på ”Frågelådan” eller på ”Om Kaj”. Jag lovar att svara efter bästa förmåga.

9. Fredrik Gustafsson - oktober 7, 2008

Jan, en sak bör man veta om politiker: nästan vad det gäller så vill de har mera makt och belöna sina vänner. Så när de säger att det behövs mer regleringar (trots att det redan arbetar tusentals personer med att övervaka finansmarknaden i USA) och att vi behöver ge 700 miljarder till fallerande företag ska man ta allt med en otroligt stor nypa salt.

Finansmarknaden är redan för hårt reglerad och världen kommer definitivt inte att gå under om vi helt struntar i dessa räddningspaket som skattebetalarna tvingas stå för.

10. . - oktober 7, 2008

”Finansmarknaden är redan för hårt reglerad och världen kommer definitivt inte att gå under om vi helt struntar i dessa räddningspaket som skattebetalarna tvingas stå för.”

Det kan du inte vara definitivt säker på, sannolikheten är givet låg men 0 är den inte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: