jump to navigation

Nu bär det av igen oktober 30, 2008

Posted by Fredrik Gustafsson in Nationalekonomi.
trackback

Samtidigt som inflationen ligger runt fem procent sänkte igår den amerikanska centralbanken styrräntan till en procent. Det vill säga, realräntan är nu rejält negativ. Men trots att räntan är negativ är det förstås inte så att amerikanerna börjat värdera konsumtion om tio år högre än konsumtion nu, och konsumtion om femtio år högre än konsumtion om tio.

När pengarna börjar sippra ner genom den amerikanska ekonomin tar inflationen fart på nytt och de investeringar som man hoppas nu görs blir olönsamma. Likt runt år 2001 försöker man skjuta upp krisen genom att trycka mer pengar, och likt runt år 2001 kommer det inte att lösa något utan endast förvärra och förlänga den ekonomiska kris USA befinner sig i.

Annonser

Kommentarer»

1. Johan Nilsson - november 9, 2008

Hej Fredrik!

Om det vore så enkelt att få fart på kreditexpansionen som att sänka styrräntan så skulle politiker världen runt jubla. Mer troligt är att inflationen om ett år är högst 1%. Framtiden kommer med svar.

Negativa realräntor gör inte investeringar olönsamma. Tvärtom är det en subvention av skuldsättning.

MVH

2. Fredrik Gustafsson - november 9, 2008

”Mer troligt är att inflationen om ett år är högst 1%. Framtiden kommer med svar.”

Med inflation antar jag att du menar prisförändringar (i USA då). Det naturliga i en lågkonjuktur är att priserna faller. Så det är inte helt omöjligt.

”Negativa realräntor gör inte investeringar olönsamma.”

Öh, nä det borde väl ändå vara rätt så självklart.

3. Kaj Grüssner - november 9, 2008

Om man skulle kunna skapa välfärd genom att bara öka penningmängden och på så sätt sänka räntorna skulle nog hela världen jubla, men det går inte.

Genom att sänka räntorna och på så sätt öka den tillgängliga krediten så ökar man kapaciteten att ge lån, man ökar antalet projekt som kan sättas igång, men eftersom de verkliga resurserna fortfarande inte har ökat så kommer dessa projekt att visa sig olönsamma och de givna lånen att förvandlas till kreditförluster.

Problemet med artificiellt låga räntor och penninginjektioner är alltså att man -lurar- folk till att tro att deras investeringar blir lönsamma. Det lockar till att göra olönsamma investeringar eftersom det -verkade- lönsamma ex ante. Men då de gjordes med skapad kredit i stället för verkligt kapital kommer investerarna att märka att de hade fel, vilket ett stort antal amerikaner redan har gjort.

Det här är kärnan i konjunkturcykeln. Låga räntor, skapad kredit och felinvesteringar.

Det är vad som har lett oss in denna kris och det är vad som nu föreslås som lösning på krisen. Personligen förstår jag inte logiken i det tankesättet, men å andra sidan finns det ingen som helst logik i keynesiansk ekonomisk teori.

4. Johan Nilsson - november 9, 2008

”När pengarna börjar sippra ner genom den amerikanska ekonomin tar inflationen fart på nytt och de investeringar som man hoppas nu görs blir olönsamma.”

Jag antar att du med inflation menar prisförändringar i USA.

Öh, efter 1-2 år räknar centralbanker med att effekterna av en expansiv penningpolitik övergått i inflation. Det är därför, öh, som begreppet NAIRU existerar.

Öh, ha det.

5. Fredrik Gustafsson - november 10, 2008

Jo, jag känner till Keynesianismen. Jag tycker liksom Keynes hade ganska jävla fel, om du inte märkt det innan.

6. Johan Nilsson - november 10, 2008

Hallå Fredrik!

Jag undviker djurlika läten denna gången.

Centralbankerna har lärt sig att Keynesianismen inte fungerade.

Lars Heikensten har uttryckt saken mycket bra i ett tal en gång:
http://www.riksbank.se/templates/speech.aspx?id=3019

Sök på frasen NAIRU så kommer man till något väldigt kärnfullt.

Det österrikiska sättet att analysera ekonomi kan förklara varför det inte är självklart att krediter sipprar ut i den amerikanska ekonomin trots att realräntan är negativ. Det underlättar att förstå hur banksystemet fungerar och vilka problem bankerna har.

Jag ger ett Japansk scenario 75% segerchans. Skulle kreditexpansionen ta fart så blir jag uppriktigt förvånad och erkänner mig besegrad. Bernanke tror sig kunna tvinga igång den men jag är mycket skeptisk till det.

MVH


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: