jump to navigation

Pengars värde och funktion mars 18, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Nationalekonomi.
trackback

Jakobs näsvisa kommentar fick mig att fortsätta på temat inflation och det där med euron och glassar. Jag rör mig lite på hal is här, så jag förväntar mig nog mer paragrafrytteri från min mentor.

Ett av de vanligaste argumenten för centralbanker och papperspengar är att en växande ekonomi behöver mer pengar. En mindre ekonomi kanske klarar sig med en miljon euro, men när den börjar växa måste den ha mer. Men behöver den det? Nej, det gör den inte.

Det är värdet på pengarna som är det viktiga, inte antalet enheter. Värdet på pengarna, så som Jakob påpekade, avgörs i första hand av efterfrågan på dem. Efterfrågan på pengar avgörs av hur bra de fungerar som bytesmedium (betalningsmedel). Det är nämligen det som pengar är, en vara som underlättar handel med andra varor och tjänster. I stället för att byta din get mot en gris, och sedan grisen mot en tunna fisk för att till slut kunna byta fisken mot ett par skor, så byter du geten mot en summa pengar för vilken du köper dina skor.

Den bästa sortens pengar är därför något som alla accepterar som betalning för de varor och tjänster de säljer. Historiskt sett har guld och andra ädelmetaller varit marknadens val, men på sina håll har till exempel salt, vete, snäckskal och annat också fungerat som pengar. För att något skall kunna bli pengar måste det ha ett värde i sig självt, annars skulle inte folk acceptera det som betalning. Guld, till exempel, kan användas till annat än pengar. Man kan göra smycken av det och använda det inom industrin. Dessutom är det mycket hållbart (det varken rostar eller ruttnar bort), man kan dela upp det i mindre delar utan att det förlorar sitt värde (vilket man inte kan göra med diamanter), det är sällsynt, dess mängd hålls relativt konstant och så vidare. Det har alla kvalitéer som ett bra betalningsmedel behöver.

Vad menas då med att en ekonomi växer? En ekonomi växer då dess produktion ökar, då den producerar mer varor och tjänster än tidigare. Ökningen kommer från att sparat kapital investeras i kapitalvaror som ökar produktionskapaciteten, till exempel nya maskiner och fabriker, som i sin tur producerar mer konsumtionsvaror. Men vad är då pengarnas roll i det här? Måste man inte producera mera pengar för att matcha eller kanske stimulera den ökade produktionen? Nej, det måste man inte.

Om penningmängden hålls konstant kommer dess köpkraft per enhet att öka, så länge acceptansen för den givna valutan som betalningsmedel också hålls konstant. Så länge folk fortfarande accepterar den givna valutan, kommer efterfrågan på den att öka i jämförelse med andra varor, eftersom utbudet på andra varor ökar mer än utbudet på den givna valutan. Det leder till att prisnivån sjunker, både i reella och nominella termer. I stället för att en tvåa en liten bit utanför centrum kostar 160.000 pengar, kanske den bara kostar 60.000. I takt med att prisnivån sjunker i takt med att produktionen ökar blir vi rikare, eftersom vi får mer för våra pengar än vi fick igår. Det är den logiska följden en växande ekonomi, folk blir rikare för att mer varor och tjänster blir tillgängliga för allt lägre priser.

Därför finns det aldrig något nationalekonomiskt skäl till att öka penningmängden. Det för aldrig något gott med sig. Det enda det gör är att ta värdet av vanliga människors besparingar, tillgångar och inkomster och överföra det till falskmyntarna. Värdet på pengarna sjunker vilket leder till att priserna stiger, som i sin tur gör den stora massan fattigare.

Föreställ dig att alla som bor i eurozonen skulle gå ner i källaren och trycka upp en miljard euro i perfekt förfalskade sedlar och sedan börja spendera dem. Marknaden skulle svämma över av nya euron och dess förtroende och därmed värde skulle eroderas helt. Jag tror inte att någon tycker att det låter som en fungerande idé. Föreställ dig att ECB i stället trycker upp en miljard euro för varje person som bor i eurozonen och injicerar det i banksystemet. Är det bättre? Nej, för följden blir den samma. Det spelar alltså absolut ingen roll vem det är som trycker de nya pengarna, det har alltid samma skadliga effekt.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: