jump to navigation

Ankarloo: inget samband mellan frihet och välstånd april 11, 2009

Posted by Fredrik Gustafsson in Bokrecensioner.
trackback

I kapitel tre av sin bok Marknadsmyter försöker Daniel Ankarloo bevisa att det inte finns något samband mellan ekonomisk frihet och välstånd (BNP/capita). Han gör detta genom att undersöka om det finns någon korrelation (som han kan upptäcka med blotta ögat!) mellan ekonomisk frihet och BNP i 24 OECD-länder.

Kriteriet Ankarloo använder för att välja länder som ska ingå i hans lilla undersökning är att de har uppnått ett högt välstånd (han väljer bort de andra med någon krystad förklaring att de inte är jämförbara). Resultatet av undersökningen är sedan att det inte finns något samband mellan frihet och välstånd (eftersom alla dessa länder har uppnått ett högt välstånd). Är någon överraskad?

Det finns mängder med mycket stora studier på detta område som använder sig av tillförlitliga mått på ekonomisk frihet och inkluderar hundratals länder över tid. Resultatet av dessa studier är entydigt: det finns ett starkt samband mellan ekonomisk frihet och välstånd, speciellt en tryggad privat äganderätt. Ekonomisk frihet kan förklara varför vissa länder har haft en snabbare ekonomisk tillväxt än andra, vilket jag till exempel noterar här.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: