jump to navigation

Ankarloo: Marknader gör ingen nytta april 11, 2009

Posted by Fredrik Gustafsson in Bokrecensioner.
trackback

Jag fortsätter här min genomläsning av Daniel Ankarloos Marknadsmyter. Jag har knappt hunnit öppna kapitel två innan konstigheterna igen börjar hagla. Ankarloo börjar med att konstatera att alla (affärsmän, politiker och ekonomer) börjat samlas kring idén att goda institutioner och en effektiv stat behövs för att marknaden ska kunna fungera. Detta, anser han, bevisar att marknaden behöver statlig styrning för att fungera. Det vill säga, för att frivilligt byte av varor och tjänster ska fungera behövs våld och tvång.

Det riktigt konstiga är emellertid vilka slutsatser han dra av detta. Känn på detta resonemang:

Om marknaden inte är en integrerad institution i samhället, utan snarare en som behöver integration från andra institutioner för att fungera, vilken nytta gör då marknaden? Om marknaden inte stöttar samhället utan istället behöver stöd från samhällets institutioner, varför ska dessa institutioner understöda just marknadskapitalismen…

Jag blir helt stum när jag läser detta. Menar han på allvar att det frivilliga utbytet av varor och tjänster inte gör någon nytta alls? Och vad menar han med att samhällets institutioner skulle sluta stöda marknaden? Ja, han kan knappast mena att staten skulle sluta beskatta livet ur dem som idkar frivilligt byte av varor och tjänster. Det enda han kan mena är att staten skulle sluta skydda rätten till liv, egendom och frihet (i den mån den ens gör det i dag). Mördare, bedragare och tjuvar skulle helt enkelt få löpa amok och omöjliggöra, eller i alla fall försvåra, alla marknadstransaktioner.

Det skrämmande är att det antagligen inte är detta han menar. När en socialist talar om att staten stöder något menar de vanligtvis att staten inte förbjuder något och krossar det med våld. Att endast tillåta att frivilligt utbyte av varor och tjänster äger rum är enligt socialisten att stöda dem.

Faktum är att marknader inte behöver staten för att existera. Det spelar ingen roll hur mycket staten försöker: den kan använda hur mycket våld den vill och fängsla hur många den vill, människor slutar aldrig idka frivilligt utbyte av varor och tjänster med varandra. Stalin skulle ha kunnat skicka hela befolkningen till Gulag, det skulle bara ha inneburit att de, i hemlighet, bytt varor och tjänster med varandra innanför murarna.

En marknadsekonomi behöver vissa institutioner för att fungera väl: mer specifikt måste det finnas en respekt för alla människors rätt till privat egendom och frihet (och viktigast här är att människor helt enkelt anser att det är fel att stjäla, bedra, kidnappa, mörda och så vidare). Att för den sakens skull kalla frivilliga transaktioner för en slags parasit som utnyttjar, men inte ger något tillbaka till, respekten för egendom, liv oh frihet är ungefär så konstigt ett resonemang kan bli.

Ankarloo tycks mena att en uppsättning åsikter borde bli sårade av en uppsättning händelser. Att den del av mig som anser att det är fel att stjäla bör bli avundsjuk på en annan del av mig som idkar frivilligt byte eftersom frivilligt byte inte kan existera om jag inte anser andras liv och egendom vara värt ett piss. Därför bör jag sluta stöda frivilligt utbyte och i stället börja stjäla, tvinga och bedra. Det han förstås missar är att den relevanta frågan i sammanhanget är på vilket sätt och om både marknaden och dessa institutioner gynnar (antingen direkt eller indirekt) människans liv och välbefinnande på denna jord.  

Jag vet att poängen säkert redan är i hamn, men jag måste ta ett exempel till. Om Ankarloo skulle använda samma resonemang på sitt eget liv skulle det antagligen se ut så här.

Nu står man här igen och ska borsta tänderna. Men väna nu. Utan tandborstning klarar sig inte mina tänder. De måste ha stöd av tandborstningen för att hålla sig hela och friska och därmed kunna fungera. Men på vilket sätt stöder mina tänder tandborstningen? Inte alls! Varför ska därför tandborstningen fortsätta understöda mina tänder när den inte får något tillbaka. Vansinne!

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: