jump to navigation

Den lätta vägens illusion juli 19, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Politik och samhälle.
trackback

Dagens ekonomiska kris är liksom dess föregångare ännu ett bevis på människans ständiga strävan till att förbättra sin tillvaro. Det är detta universalmotiv som ligger bakom allt mänskligt agerande. Varje gång en människa vidtar en åtgärd är syftet att förbättra den ifrågavarande individens välfärd. Varje åtgärd som vidtas har medvetet valts av den agerande individen på basis av dennes övertygelse om att åtgärden kommer att leda till den önskade förbättringen.

Viljan att förbättra sin tillvaro är givetvis en positiv mänsklig egenskap och har varit den drivande kraften både bakom individuell och samhällelig utveckling. Alla de bekvämligheter som den tekniska utvecklingen har fört med sig har sin grund i vår strävan att göra livet lättare och behagligare. Tyvärr är människan benägen att välja minsta motståndets väg, något som dagens kris också bevisar.

Även om vi vill förbättra vår tillvaro är vi sällan beredda göra de uppoffringar som krävs, som att jobba lite mera, spara lite mera, vila lite mindre och konsumera lite mindre. Både upptakten till dot.com krisen och den efterföljande husbubblan är exempel på just detta. I stället för att jobba hårt och spara pengar för att kunna ha råd med ett nytt hus, köpte man det på kredit. Man lånade för att konsumera hus, bilar, apparater, resor och allt möjligt annat. Det gjorde man för att man kunde och för att det var så mycket lättare och behagligare. Man fick allt man ville ha och mer därtill utan att måsta jobba för det. Betalningen var morgondagens bekymmer, en morgondag man på något sätt intalade sig att aldrig skulle komma.

Men det gjorde den och när det blev dags att börja betala fanns det inga pengar, varken till räntan, amorteringen, kreditkortsräkningen, elräkningen, vattenräkningen eller någon annan räkning. Kvar blev miljontals människor som undrade hur det kunde gå så fel. Svaret är ganska enkelt. Det enda sättet att öka sin förmögenhet på lång sikt är att spara, investera och producera. Det gäller lika mycket för den enskilda individen som för ett företag som för ett helt land. Det finns inga genvägar, hur gärna vi än vill tro det och hur mycket våra politiker och hovekonomer än försöker påstå det.

Den massiva ökningen av penningmängden skapade en illusion, en tro på att riktig förmögenhet inte kräver arbete, sparande och lönsamma investeringar i ökad produktionskapacitet, det räcker med att låta sedelpressarna gå på högvarv. Ju mer pengar man trycker, desto rikare blir vi alla och när fasaden börjar spricka så trycker vi bara mer pengar.

Det ter sig underligt att något så uppenbart som att rikedom inte kan skapas ur tomma intet faktiskt måste förklaras, men faktum är att det är just den här vanvettiga idén som är grunden till hela vårt ekonomiska system. Därför är det inte så konstigt att vi hela tiden hemsöks av allt värre ekonomiska kriser. Det är också därför vi behöver mer fri marknad och mer laissez faire kapitalism. Så länge vi fortsätter att låta staten lägga sig i vägen för marknadskrafterna kommer vi aldrig att få njuta av hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt.

Annonser

Kommentarer»

1. Henrik Jansson - juli 21, 2009

Det är ju just den lätta vägens illusion i kombination med huvudlös penningpolitik som folk i gemen tror är marknadsekonomi. Se bara på de upprepade ropen efter att införa regleringar i bankvärlden, som om tiden före krisen var någon sorts kapitalistmecca där inga regler fanns. Dessutom stämmer ju ständigt de ”respekterade” ekonomerna in i kören. Begreppsförvirring så det förslår.

Politikerna gör ju inte saken bättre, när de i sin iver att flirta med företagen inför så kallade ”marknadsmässiga lösningar” och ”privatiserar” den ena och den andra verksamheten, trots att det enda de gör är att skapa en situation där vissa utvalda företag kan agera på en av staten skyddad marknad med höga priser och undermålig kvalitet som följd. Inte konstigt att människorna blir förvirrade av sådan retorik.

Jag tror den här bloggen kan ha en viktig roll att spela när det gäller att upplysa människor och klargöra begrepp. Problemet är att här inte finns några läsare (eller hur ser besöksstatistiken ut?). Kanske en kombination av 1) en blogg med vardagligare frågor som talar direkt till folk, och 2) ett diskussionsforum där läsare själva kan starta diskussioner, kunde vara ett koncept? Dessutom behövs definitivt sådana inlägg som Kaj skrivit det senaste året. De är ju snarare artiklar än blogginlägg vad gäller kvalitet, och ger därmed hela sajten ökad trovärdighet.

2. Kaj Grüssner - juli 23, 2009

Jag prövade att publicera denna bloggpost på newsmill.se, som är en sajt där folk både kan kommentera och starta egna debatter. Jag ska gå igenom mina gamla bloggposter och publicera vissa av dem med jämna mellanrum där. Förhoppningsvis lyckas jag väcka debatt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: