jump to navigation

Kollektivismens skuld och världens skam juli 27, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Politik och samhälle.
trackback

Att vinnarna skriver historien är ett välkänt faktum. Tyvärr leder det ofta till både historieförnekelse och ren historieförfalskning. En av de orättvisor som uppstått på grund av det här är eftervärldens behandling av tyskarna och Tyskland efter WWII, jämfört med ryssarna och Sovjet.

Det torde vara tämligen okontroversiellt att påstå att tyskarna fått bära en kollektiv skuld för det folkmord och grymheter som nazisterna gjorde sig skyldiga till. Denna skuld har basunerats ut och förstärkts och understrukits i otaliga filmer, dokumentärer, böcker, föredragsserier och intervjuer. Tyskarna har aldrig tillåtits glömma att de borde gå med hatten i hand och spendera största delen av sitt liv med att be om ursäkt till alla de möter. När fotbolls VM gick av stapeln i Tyskland 2006 gjordes det stor sak av att tyskarna faktiskt vågade vara stolta över sitt land och till och med vifta med den tyska flaggan. Tyskar som aldrig haft något med nazisterna att göra, vars föräldrar inte haft något med nazismen att göra, eller som till och med varit offer för nazismen, har ansetts lika skyldiga som vilken nazistofficer som helst. Tysk är tysk, och alla tyskar har sitt ansvar för vad ett gäng vanvettiga dårar gjorde för 60 år sedan.

Man kan visserligen ha viss förståelse för att Förintelsen har uppmärksammats, men tyvärr är det ganska tydligt att man har fokuserat så mycket nazisternas illgärningar för att sopa de egna under mattan. Ingenstans är det här tydligare än bland kommunismens anhängare och i Ryssland överlag. Där är man stolt över Storsovjet, stolt över den supermakt som ockuperade halva Europa och mördade 20 miljoner människor om inte fler. Putin är en stor förespråkare för rysk makt och har sannerligen inte bett om ursäkt för Sovjets agerande, varken vad gäller folkmorden på de egna medborgarna eller ockupationen av andra länder. Det är mycket tack vare det han är så populär också.

Vi i Väst är inte så mycket bättre. Man vill helst inte tala så mycket om terrorbombningarna av tyska städer, varav vilka bombingarna av Dresden hör till de mer uppseendeväckande. Än mindre vill man kännas vid det faktum att Väst öppet tog ställning för Stalin mot Hitler, trots att Stalin vid WWIIs början hade 10 miljoner döda på sitt samvete, vilket kan jämföras med Hitlers hundratal som dessutom mest bestod av sina egna SA-män. Utan framför allt amerikanskt stöd, både ekonomiskt, politiskt och militärt, så hade inte Sovjet blivit den supermakt den blev. Både USA och England gav villigt hela Östeuropa åt honom, vilket nog känns lite konstigt med tanke på att England gick med i WWII för att Tyskland anföll Polen. Varför var en tysk invasion värd att förklara krig för och på så sätt dra in England i detta helvete, medan sovjetisk ockupation var fullt acceptabel?

Förintelsen är utan tvekan ett av de värsta brotten i mänsklighetens historia, det är inget att diskutera. Men hur grymt det än var och hur ond Hitler än var, så bleknar nazisternas illdåd jämfört med kommunisternas. På alla tänkbara sätt. Inte bara mördade kommunisterna långt fler människor än nazisterna, deras terrorregim varade i 50 år. De ockuperade hela Östeuropa, vilket förstås är långt mer än vad nazisterna någonsin lyckades med. Trots detta lever kommunismen kvar i högsta välmåga. Dess ledare hyllas än idag av politiska partier på vänsterkanten.

Nu tycks tyskarna äntligen ha börjat skaka av sig bördan av nazismen och det är jättefint att se. Den orimliga och orättvisa behandling de fått utstå är en skam och inget annat. De har sannerligen gjort upp med sitt förflutna och ska ha en stor eloge för det. Nu är hög tid att vi i Väst och framför allt våra grannar i Öst gör det samma. Tyvärr är jag rädd för att de aldrig kommer att hända. Vi är väl inte tillräckligt starka för det.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: