jump to navigation

Landskapet äger marken, inte du augusti 4, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Diskriminering, Hembygdsrätten, Politik och samhälle.
trackback

På tal om godtyckliga byråkrater så har våra åländska överherrar utmärkt sig igen genom att avslå ansökan om jordförvärv för ett antal ansökande. Bland dessa var en finsk kvinna som ärvt åländsk mark av sin mor. Kvinnan har bott på Åland sedan 2006. På grund av avslaget får hon alltså inte behålla sin mors mark utan måste sälja marken till landskapsregeringen. Gör hon inte det kommer landskapet att beslagta marken och sälja den till högstbjudande. Orsaken till avslaget är att kvinnan inte har hembyggdsrätt.

Det här fallet illustrerar med all önskvärd tydlighet det orimliga i jordförvärvsreglerna. Att beslagta en människas modersarv är något som man förknippar med diktaturer och bananrepubliker, ställen som inte ens försöker ge sken av att respektera mänskliga rättigheter. Det är inte vad man vill uppleva i en så kallad rättsstat. Det är illa nog att hindra icke-ålänningar från att köpa mark här, men att konfiskera mark som en på Åland bosatt person ärvt av sin mor kan omöjligen accepteras.

Med några sådana här beslut till så kommer nog diverse EU myndigheter att se till att alla Ålands  EU-undantag upphävs. Helst skulle man ju förstås se att ålänningarna själva kom till insikt om hur kränkande och skadliga jordförvärvsreglerna är, men det verkar tyvärr ganska osannolikt trots att det är egentligen ålänningarna själva som lider mest av dem, som jag skrev om här. Den ålänning som helt frivilligt vill sälja sin mark får alltså inte välja till vem han/hon säljer, det är landskapet som bestämmer det.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: