jump to navigation

Ett tankeexperiment i guld, sista delen augusti 6, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Småprat.
trackback

På grund av nullbackens kollaps har efterfrågan på varor som kan fungera som pengar ökat drastiskt. En rad olika varor tjänar detta syfte, allt från salt till cigaretter till ädelmetaller. Föga överraskande tar det inte länge förrän folk inser att guld är det som bäst lämpar sig för detta ändamål, vilket i sin tur ökar efterfrågan på guld ännu mer.

I det politiska vakuum som Andy och hans kumpaner har lämnat efter sig, stiger Fredrik fram och erbjuder folket en återgång till traditionella värden som hårdvaluta och fri bankverksamhet. Han och hans parti vinner en jordskredsseger i valet och börjar genast reformera landets ekonomi. Den första åtgärden är att slopa centralbanken och legalisera konkurrens mellan olika valutor. Nästa är att avreglera banksektorn så att alla dess privilegier tas bort och bankerna tvingas verka på samma förutsättningar som alla andra företag.

I den nya avreglerade ekonomin har Guld&Sånt åter möjlighet att göra affärer. Med sin pålitliga historia har den inga problem att locka till sig både sparare och låntagare och affärerna tar snabbt fart. Naturligtvis är det kraftigt höjda värdet på guld till bankens fördel. Några år efter nullbackens kollaps är landets ekonomi tillbaks på stark grund igen med marknadsmässiga räntor som reflekterar konsumenternas faktiska preferenser.

Som statsminister fortsätter Fredrik att liberalisera land och ekonomi. Den offentliga sektorn skärs ner gradvis och med nedskärningarna kommer också skattesänkningar. Dessa gör både arbete och företagande mer lönsamt. Till slut har statens roll begränsat sig till ordningsmakt, domstolsväsende och försvar, medan resten av ekonomin är helt privatiserad. Direktören för Guld&Sånt fortsätter att i likhet med övriga entreprenörer tjäna konsumenterna enligt bästa förmåga. Snart är minnet av den fruktansvärda nullbacken och överreglerade ekonomin föga mer än en skräckhistoria som berättas åt storögda nationalekonomistudenter, som inte för sitt liv kan förstå hur deras förfäder kunnat vara så dumma.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: