jump to navigation

Skenhelighet på högsta nivå september 5, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Debatt, Politik och samhälle.
trackback

G20 ländernas finansministrar träffades i London för att diskutera den ekonomiska krisen. Resultatet blev en debattartikel i DN där de konstaterar följande:

Krisen är ett resultat av alltför komplexa finansiella instrument, brist på förmåga att värdera risker på ett rimligt sätt, otillräckliga regleringar för en del aktörer och produkter samt omättlig girighet hos andra aktörer som ständigt gapade efter mer.

Till att börja med så var faktiskt inte dessa instrument så komplicerade som man vill påskina. Det som gjorde dem svåra att värdera var att man egentligen inte hade den minsta koll på hur mycket de amerikanska bostäderna var värda. Brist på reglering och övervakning rådde inte heller, med tusentals sidor speciallagstiftning för finanssektorn, otaliga statliga och överstatliga myndigheter och åter tusentals heltidsövervakare/reglerare.

Men läser man vad som skrivs i artikeln och vad som sagts tidigare är ovanstående bara bisaker. Det ”verkliga” orsaken var bankernas girighet. Av någon anledning blev alltså bankerna mitt i allt och utan synbar orsak jättegiriga, mycket girigare än de någonsin varit tidigare. Var och en får dra sina egna slutsatser förstås, men jag tror nog att girighet är ett tämligen konstant mänskligt drag. Människor blir inte plötsligt tio gånger girigare än vad de var förut utan orsak.

Så de orsaker som finansministrarna listar upp är halmgubbar. Den verkliga orsaken är en helt annan. Ett annat avslöjande citat:

Vi väljer inte att stötta banker med skattebetalarnas pengar. Vi är tvungna. Banker har en central roll i vårt ekonomiska system och vi måste därför försäkra oss om att de följer regler och aldrig mer kan riskera hela systemets funktion.

De stackars ministrarna är alltså tvungna att stötta bankerna med våra pengar. De må vara tvungna, men inte av nationalekonomiska orsaker. Bankerna har absolut en central roll, men inte för vanliga människor och företag. Orsaken till att politikerna är tvungna att rädda bankerna är att det är bankerna som betalar deras valkampanjer. Det är bankerna som finansierar deras budgetunderskott och därmed deras röstköp. Utan pyramidspelande banker skulle inte politikerna kunna finansiera alla välfärdsprogram och krigshandlingar.

Att rädda bankerna har ingenting med att rädda ekonomin eller att hjälpa folket att göra. Faktum är att dessa räddningsaktioner kommer att stå vanliga människor mycket dyrt. Med alla nya pengar som har tryckts har man redan lagt grunden för nästa bubbla. Den enorma ökningen av statsskulden som bland andra Finland har finansierat sina stimulansåtgärder med kommer att stå framtida generationer dyrt.

Att de politiker som bär skulden för dagens kris, de politiker som med skattebetalarnas pengar räddat sina kampanjfinansiärer, som gjort sina medborgare till borgensmän för hundratals och tusentals miljarder i dåliga lån, har mage att moralisera är botten av alla bottnar.

Hur i hela fridens namn blev hela västvärlden en skock får som slaviskt böjer sig för sina överherrar och sväljer alla deras lögner med hull och hår? Varför säger vi inte ifrån och håller den politiska klassen ansvarig för allt elände den orsakat? Vi vanliga människor har all orsak att vara förbannade, men vår ilska ska riktas mot just de finansministrar, statsministrar och centralbankschefer som försöker framstå som våra hjältar.

Kommentarer»

1. Maria Bjaring - september 6, 2009

såg ditt medd. maila mig behöver mer uppgifter, maria.bjaring@second-opinion.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: