jump to navigation

Fåfängans och omoralens gränslösa rike september 25, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Politik och samhälle.
trackback

Den så omtalade globala ekonomiska krisen har inte bara blottlagt politikernas till synes bottenlösa okunskap, den har även givit otaliga bevis på att fåfänga och omoral är det politiska spelets absoluta grundpelare. Detta har illustrerats både av uttalanden av enskilda politiker och i olika åtgärder som vidtagits. Exempel på det förra är Obamas stabchef Rahm Emanuels notoriska konstaterande om att man inte får låta kriser som denna gå till spillo. Exempel på det senare är myriaden av stimulanspaket och räddningsaktioner som både USA och EU-länder ägnat sig åt.

Men vad är det omoraliska i politikernas stimulansåtgärder? Det är ett ämne som jag har tangerat ett antal gånger redan, men något som förtjänar lite mer ingående genomgång.

För det första fanns det aldrig något nationalekonomiskt behov av stimulansåtgärderna. Tvärtom gör stimulansåtgärder situationen värre, som 1930-talets USA och 1990-talets Japan vittnar om, för att inte tala om de ekonomiska katastroferna i Sydamerika. Trots det ljög politiker och byråkrater så tungorna svartnade, med medias och mainstream ekonomers fulla stöd. Man målade fan och helvete på väggen och förkunnade att om inte staten ges rätt att rädda sina vänner på Wall Street kommer världen att gå under. Ljugandet gick så långt att politikerna till och med ljög för varandra. Sanningssägare som Ron Paul och Peter Schiff ignorerades totalt.

För det andra var det just de personer som beskylldes för krisen som räddades. Politikerna har ju fallit över varandra i ivern att fördöma och demonisera bankirerna för deras hejdlösa risktagning och omåttliga bonusar, men vem var det som fick alla stimulansmiljarder? Bankirerna förstås. Vem betalade? Alla andra, det vill säga de vanliga människor som på riktigt drabbades av krisen. Som Jim Rogers uttryckte det: ”Krisen kanske är över för bankerna, men de amerikaner som förlorade både jobb och hus är fortfarande arbetslösa och hemlösa. För dem är krisen långt ifrån över, de har inte fått det bättre”. Politiker älskar att tala om hur de värnar om de svaga och fattiga, men när krisen kommer så är det den rika eliten som de håller om ryggen, på de svaga och fattigas bekostnad.

För det tredje finansieras stimulansåtgärder med tryckta pengar och ökad statsskuld. Priset för dagens räddningspaket betalas inte av de som gynnas eller påstås gynnas av dem, det betalas av kommande generationer i form av enorma räntor och förlorad köpkraft. Här är det läge för lite eftertanke. Vad kallar man en förälder som lämpar över notan för sin egen konsumtion på sina barn? Personligen kan jag inte tänka mig att någon vettig förälder med gott samvete maxar sitt kreditkort och låter barnen betala. Föräldrar brukar ju i regel göra tvärtom, det vill säga begränsa sin egen konsumtion till förmån för sina barn. Vettiga föräldrars mål är att ge sina barn de som de själva aldrig fick. Det är sannerligen fallet med mina föräldrar. Det är naturligt och det är rätt. I normala fall. För anständiga människor. Men inte för politiker. Deras utgångspunkt är att roffa åt sig så mycket de bara kan så länge de är vid makten. Låt kommande generationer betala. Om det är något som finanskrisen visat så är det just den här mentaliteten. Den genomsyrar hela det politiska etablissemanget. I hela världen.

Den här listan kan egentligen göras hur lång som helst, men poängen torde vara uppenbar. Power corrupts and absolute power corrupts absolutely, lyder Lord Actons bevingade ord. Alla som har fallit offer för den avskyvärda, sektlika dyrkan av Obama gör gott att reflektera över det här. Samtidigt bör man minnas att det finns undantag, även om de är få. Ett sådant undantag är Ron Paul, något som han har bevisat gång på gång på gång sedan början av 1970-talet.

Det börjar verkligen bli dags för oss vanliga människor att visa att vi inte är lika omoraliska som de politiska överherrar vi har valt att härska över oss.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: