jump to navigation

Det ständiga tjatet om konstitutionen oktober 3, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Politik och samhälle.
trackback

I den amerikanska politiska debatten brukar det vara populärt att fundera över vad konstitutionen säger om saker och ting. Framför allt förespråkare för en begränsad stat brukar vara ivriga att kritisera både lagar och myndigheter för att de strider mot konstitutionen. Men varför gör de så mycket väsen av ett drygt 200 år gammalt dokument?

För det första bör man komma ihåg att konstitutionen faktiskt är USA:s grundlag. Oavsett vad man tycker om den så borde man ju förstå varför folk hävdar att staten borde hålla sig till den. I republiken Finlands historia har vi mig veterligen bara åsidosatt grundlagen en enda gång och det var när Kekkonen omvaldes genom riksdagsbeslut. För det andra så avger kongressledamöterna, presidenten och domarna en ed att försvara och upprätthålla konstitutionen. Att kräva att någon faktiskt följer den ed som personen avgett kan väl heller inte anses vara orimligt. Så det torde vara ganska okontroversiellt att tycka att staten borde följa grundlagen och att statens representanter håller den ed de avger.

Det är när man har kommit så här långt som det börjar talas om hur anakronistisk konstitutionen är, eller att det är ett så kallat ”levande dokument” som kan tolkas hur som helst enligt tidens anda. Med tanke på hur simplistisk den amerikanska konstitutionen är så är det svårt att se hur den kan kallas anakronistisk. Dess egentliga syfte är att begränsa den federala regeringens makt, upprätthålla rättstatens principer och garantera de mänskliga fri- och rättigheterna. Sedan när är rättsstat och mänskliga rättigheter något omodernt? Kanske jag är i en minoritet, men jag tycker nog att båda två är evigt aktuella och minsta inskränkning av dem är fullständigt oacceptabelt.

Är då den amerikanska grundlagen ett levande dokument? Naturligtvis inte. Inget lands grundlag är levande. Den är heller inte svårtolkad, tvärtom är det mycket klar och tydlig. Dessutom är det mycket uppenbart vad grundarna syftade till när de skrev den. Den är inte öppen för tolkning enligt tidens anda.

Men kan ett modernt land som USA styras av ett så gammalt dokument? Som sagt så finns det inte mycket i konstitutionen som är bundet till 1700-talets värld. Den representerar en filosofi och en syn på staten som inte bara är tidlös, utan den filosofi som lade grunden för Västvärldens fantastiska uppgång. Men om man nu tycker att konstitutionen inte längre funkar så som den är skriven så kan man ändra på den eller göra tillägg till den, något som till viss del har gjorts. Finland är ett föredöme här. De ändringar som gjorts kanske inte alltid är de bästa, men man har åtminstone förstått att man faktiskt måste ta hänsyn till grundlagen, inte bara strunta i den.

Det är det man har gjort i USA, struntat i den. En av de mest inflytelserika demokratiska representanthusledamöterna, James Clyburn, sade rakt ut att det mesta kongressen gör är i strid med konstitutionen. Man bryr sig helt enkelt inte om vad som står i den, ingen tar stress över vilka begränsningar konstitutionen dikterar. Det är en farlig väg att ta, en väg som lett  USA till saker som Patriot Act, Guantanamo Bay, illegala krig, bailouts och en hel massa annat. När staten givits cart blanche att strunta i grundlagen, hur kan man då förvänta sig att den skall bry sig om något annat?

USA var en gång ett fritt land, men det börjar bli mycket länge sedan. Idag liknar det mycket mer en polisstat. Det är den naturliga följden av att staten struntar i det dokument som garanterar medborgarnas rättigheter.

Kommentarer»

1. Josef Boberg - oktober 6, 2009

Du har ju rätt i detta, verkligen… – och tyvärr tyvärr… 😥

Förklaringen ?

Tja… – faen vet – men: ”MaktHavarnas Brist på Kunskap (video 2.44 min) = Världens Gissel !”, tyvärr (video 1.40 min) tyvärr… 😥

En indikation på var Wi själva befinner oss – kan Wi få en viss uppfattning om HÄR. / Josef/JOSEF


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: