jump to navigation

Ge ekonomipriset till Ben Bernanke oktober 12, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Småprat.
trackback

Så Obama fick Nobels fredspris. Det tog inte länge förrän artiklar som kommenterade utnämningen poppade upp över hela internet. Jag erkänner villigt att Obamas pris överraskade mig totalt, men på ett negativt sätt. Men det faktum att nästan alla kommentarer verkade vara kritiska, många uppmanade till och med Obama att vägra ta emot priset, det var en positiv överraskning. Jag trodde att världen var så förälskad i Obama att utnämningen skulle leda till en veritabel våg av glädjeyttringar. Men icke, lyckligtvis.

Förra året skrev jag en bloggpost som kommenterade Paul Krugmans ekonomipris. Det ska bli intressant att se vem som får det i år. Kanske Fed-chefen Ben Bernanke? Det vore precis lika motiverat som Obamas fredspris och skulle följa samma logik. Dessutom så har ju Bernanke faktiskt gjort en hel massa redan, inte bara talat om att göra saker.

Obama fick priset bland annat för att han skapat ett helt nytt diplomatiskt klimat, för att han fört in världen på ett nytt spår och mot ökat internationellt samarbete. Nå än så länge har han ju inte gjort någonting, bara talat om att göra. Men har inte Bernanke verkligen gjort det Obama fick pris för att han lovat göra?

Inte ens Alan Greenspan har tagit en så stor internationell roll som Bernanke i dennes försök att lösa den globala ekonomiska krisen. Samarbetet mellan Fed och övriga centralbanker och finansiella institutioner har bedrivits på en helt annan nivå nu än någonsin tidigare. Fed-chefens makt och inflytande har aldrig blottlagts så mycket som de senaste par åren. Nu mer än någonsin tidigare talas det om en verklig, global centralbank och gränsöverskridande samarbete vad gäller reglering och övervakning av finansmarknaden. I det arbetet har Fed givetvis en central roll.

En annan sak är förstås att Obamas fredspris är hundra procent politiskt. Det kan ingen förneka. Syftet med priset är väl att cementera den utrikespolitik som beskrivs i Obamas retorik. Att hans handlingar i många fall varit det raka motsatta fäster man inte mycket vikt vid.

Så eftersom man inte behöver göra något som har med fred att göra (tydligen kan man till och med expandera pågående krigsinsatser) för att få Nobels fredspris, varför skulle man då behöva uppvisa någon som helst förståelse för ekonomi för att få ekonomipriset? Bernanke må ha haft fel i alla hans spådomar, ljugit om att ha en exit strategi (det har han garanterat inte) och sannolikt varit inblandad i olagligheter i samband med Bank of Americas förvärv av Merrill Lynch, men han är galjonsfiguren och den främsta företrädaren för den ekonomiska politik som hela västvärlden anammat, om än i varierande utsträckning. Han har på det ekonomiskpolitiska planet vidtagit de åtgärder som Obama har lovat på det utrikespolitiska planet.

Så utgår man från den logik norska nobelkommittén tillämpade då Obama fick fredspriset kan ekonomipriset inte ges till någon annan än Ben Bernanke. Jag hoppas nästan att han får det, för det skulle en gång för alla visa hur värdelöst och rent löjligt ekonomipriset är.

Kommentarer»

1. Patrik - oktober 16, 2009

Kanske nobelkommitén skulle ge priset till sveriges statsminister, Fredrik Reinfelt, för att ha infört massavlyssning av svenka folket, politikern säger ju att det ökar ”säkerheten”… En avlyssning av aldrig tidigare skådat slag som skulle fått KGB, STASI och Gestapo att bli gröna av avund. Hur som helst har själv samma åsiktsinriktning som du själv men det tråkiga är att jag inte hittar särskilt många andra svenskspråkiga bloggare med samma inriktning, bara minarkister eller diverse stat-ister.

2. Kaj Grüssner - oktober 18, 2009

Tror att Bush den yngre spöar Reinfelt i den kategorin. Patriot Act är en omotsvarad kränkning av den personliga integriteten. Å andra sidan har ju Obama förnyat Patriot Act så det kanske hjälpte honom att få nobelpriset.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: