jump to navigation

Vad är högerextremism? november 17, 2009

Posted by Kaj Grüssner in Politik och samhälle.
trackback

Nästa år är ett valår i både USA och i Sverige, vilket innebär att det surras rätt mycket i media om olika partier, kandidater och vad de står för. Höger ställs mot vänster i ett ändlöst propagandakrig. I Sverige väckte sverigedemokraterna stor uppståndelse då partiledaren Jimmie Åkesson skrev en i mångas ögon främlingsfientlig debattartikel. Och just främlingsfientlighet har alltid förknippats med extremhögern, på helt felaktiga grunder

Alla vet vad som menas med vänsterextremism är. Det är socialism, kommunism och marxism. Det är en mycket tydligt definierad ideologi som därför är mycket lätt att ta till det extrema. Men vad är högerextremism? Borde inte det vara raka motsatsen till vänsterextremismen? Kanske, men enligt gällande definitioner är skillnaden minimal.

Enligt den vanliga definitionen är nationalistiska och främlingsfientliga partier, som t.ex. sverigedemokraterna, högerextrema. Samma sak med fascistiska och nazistiska grupperingar. Det har sitt ursprung i att framför allt Hitler och hans nazister av någon anledning anses vara kommunismens raka motsats. Och eftersom kommunism är vänster så måste nazism och allt som hör ihop det vara höger. En till synes logisk slutsats, men som grundar sig på felaktiga fakta.

Vad som ofta glöms bort eller bortses från är att både kommunism och nazism är avarter av samma sak: socialism. De är båda kollektivistiska ideologier som framhäver staten och underordnar individen. Främlingsfientlighet och nationalism är båda element i kollektivismen i det att man ser människor som del av grupper (utlänningar och landsmän), i stället för individer. Samma sak med rasism eller sexism. Man ser människor som del av grupper som definieras av etnicitet eller kön. Både kommunistiska och nazistiska partier är alltså vänster, men på olika sätt. Sverigedemokraterna är alltså lika mycket vänster som vänsterpartiet.

Vad blir då kvar? För att vara helt ärlig så vet jag inte vad högerextremism är, men jag vet vad det inte är. Det har ingenting att göra med kollektivistiska ideologier som främlingsfientlighet, anti-semitism, rasism, nationalism eller något annat som ofta förknippas med högerextrema partier.

Jag brukar själv försöka undvika att använda den sedvanliga politiska högervänsterskalan just på grund av att den är så bristfällig. Man hör ofta att yttervänstern och ytterhögern ligger nära varandra, men hur är det möjligt om skalan går från höger till vänster? Om ytterligheterna ligger nära varandra måste det ju vara frågan om en cirkel och en cirkel har varken höger eller vänster.

Vänsterextremism betyder kollektivism i olika former. Dess extrema motsats borde då vara en ideologi som förespråkar individualism. Den ideologi som mer än någon annan gör det är anarko-kapitalismen, som på sitt sätt är extremliberalism. Om så är fallet så är högerextremism sannerligen något som världen är i ett desperat behov av.

Annonser

Kommentarer»

1. Anders Lind - november 17, 2009

Bra skrivet, Kaj, glöm inte bort George Reisman artikel på liknande område: http://mises.org/story/1937

2. NätvÄrkselev - november 26, 2009

Tack Kaj för att Du vill, kan och vågar tänka och skriva att vänsterextremism är kollektivism i olika former och att motsatsen är högerextremism och individualism – sannerligen något som världen är i desperat behov av.

Kaj vem i den svenska modellen av ”världen” är i desperat behov av att FÖRSTÅ någonting, om svensk lagstiftare, domstol och exekutivt organ, med MAKT lär medborgare att i tid och rum LYDA den som är OLYDIG?

Svensk medborgare med HYPERMAKT att värdera, värdesäkra och välja svensk lagstiftare och kontrollmakt, vill, kan eller vågar inte i den svenska del av ”världen”, FRÅGA valmyndigheten om partinamnet på EN svensk valsedel är ett kollektivt rättssubjekt, med eller utan retroaktivt STRIKT produktansvar för av kollektivet producerat resultat, med säkerhetsbrist i handläggning eller beslut i värdesäkrat brev till EN enskild medborgare eller FRÅGA partipolitiker i styrelse, utskott eller nämnd, för någonting äkta eller oäkta svenskt, att i brev till EN medveten enskild svensk väljare med HYPERMAKT redovisa om det är partinamnet någonting u.p.a., eller EN värdefattig svensk partipolitiker som i tid och rum representerar partinamnet i en styrelse, utskott eller nämnd, som tillhör EN äkta eller oäkta svensk myndighet, företag eller förening, lokalt någonstans på den svenska delen av den inre gemensamma marknaden, i den svenska delen av ”världen”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: