jump to navigation

En enkel lösning på stuvarstrejken och alla framtida strejker mars 16, 2010

Posted by Kaj Grüssner in Politik och samhälle.
trackback

Stuvarnas strejk har varit på tapeten rätt mycket den senaste tiden, eftersom den orsakar sådana enorma problem för nästan hela landet. Tiotusentals finska arbetare är utan arbete och förlusterna räknas redan i miljarder. Hur en liten yrkeskår kan orsaka så mycket skada har vållat stor förvåning och irritation, framför allt i det prekära ekonomiska läget. Vanhanen rycker på axlarna och säger att staten inte kan göra något. Ingen tycks ha någon lösning, vilket beror på att ingen tycks förstå vad det egentliga problemet är.

Orsaken till att stuvarnas strejk orsakar så mycket problem är att den stänger ner nästan hela utrikeshandeln, i och med ingenting kan skeppas in eller ut från Finlands hamnar. Stuvarna vet det här, förstås. De vet också att finsk lagstiftning inte tillåter att arbetsgivarna sparkar dem och anställer nya i deras ställe på grund av det så kallade återanställningsskyddet. Stanna upp nu och tänk efter en stund…

1. Du vet att du inte kan bli sparkad och ersatt av någon annan om du strejkar
2. Du vet att hela landet stannar upp om du strejkar och att det orsakar enorma problem och förluster, både för individer, företag och staten

Vem skulle inte strejka under sådana förhållanden? Att stuvarna är medvetna om vad punkterna 1 och 2 innebär blir tydligt då man läser deras krav. Bland annat vill de ha 12 månaders uppsägningsskydd. Det betyder alltså att om en stuvare får sparken så skulle han få lön i ett helt år efteråt. De har 6 månaders skydd nu. Enligt en företrädare för stuvarna skulle en fördubbling av uppsägningsskyddet inte ha någon ekonomisk betydelse för arbetsgivaren. Det säger väl en hel del om deras verklighetsuppfattning. Men som sagt, i en sådan position är det ju inte så konstigt att man tappar kontakten med verkligheten.

Vad ska man göra då? Egentligen är det ganska enkelt. Ändra lagen så att strejk innebär ett avtalsbrott som utgör grund för uppsägning och! det här är viktigt, diskvalificerar arbetaren ifråga från återanställningsskyddet. Arbetsgivaren skulle alltså få sparka alla arbetstagare som strejkar och anställa andra i deras ställe.

Det här kanske låter radikalt och arbetarfientligt, men det är det inte. Det är rimligt. De anställda får fortfarande strejka, men nu är strejken förenad med risk. Om du faktiskt är viktig för din arbetsgivare, om han inte kan ersätta dig hursomhelst, då kan strejk vara en effektiv förhandlingsmetod. Men om du inte är det, om du är dussinvara som kan ersättas på någon dags varsel, då lär strejk inte funka och det ska det inte göra heller. Det finns nog gott om stuvare i Europa som kunde tas hit och få logistiken att funka igen.

När de stackars sjuksköterskorna strejkade var det inga problem att stifta en grundlagsvidrig undantagslag som i praktiken gjorde sjuksköterskorna till slavar. Men nu tycker alltså Vanhanen att han är maktlös. Sicket skitsnack. Genom att skydda stuvarna mot de risker som borde vara förenliga med strejk så har staten givit dem makten att orsaka enorm skada åt hela landet. Det skyddet måste tas bort och det är något staten mycket väl både kan och borde göra.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: