jump to navigation

Ny artikel på Mises.org augusti 31, 2010

Posted by Kaj Grüssner in Uncategorized.
trackback

Idag publicerades följande artikelMises.org. Den handlar om välfärdsstaten Finland. Jag hade faktiskt inte trott att någon skulle märka den, men den har redan nu fått en hel del uppmärksamhet och väckt viss debatt. Bland annat vill Stefan Molyneux intervjua mig med anledning av artikeln.

Artikeln i sig är föga mer än en lös kommentar med anledning av att Newsweek utsåg Finland till världens bästa land att leva i. För allt jag vet så har Newsweek rätt, men jag ansåg att det var på sin plats att påpeka vissa sprickor i fasaden.

Man ska tydligen vara försiktig med vad man skriver…

Kommentarer»

1. Simon F - september 4, 2010

Kommer du att ställa upp att bli intervjuad av Molyneux? Jag vill se till att jag inte missar det i så fall.

2. Kaj Grüssner - september 4, 2010

Nästa vecka torde det blir klart huruvida intervjun blir av eller inte. Om den blir det så meddelar jag om det på bloggen. Tror de går till så att intervjun spelas in och läggs sedan upp på nätet. Så tycks det ha gått till förrut.

3. Lasse Pitkäniemi - september 6, 2010

Bra artikel! En sak jag har redan länge undrat på är när välfärdsstaten kommer att braka sönder. Det enda säkra är att ingenting kan rädda systemet, eftersom alla stater i västvärlden har enorma skulder och en föråldrande population. Enligt den konventionella visdomen är Japan, Stor-Britannien, USA + PIGS staterna i den värsta situationen eftersom deras sammanlagda skulder (inklusive de passiva i form av pensionsfonder etc.) är mellan 250-600 % av BNP:n. Dessutom tenderar alla dessa stater också ha märkbara underskott som endast gör situationen värre. Enligt denna synsättet är de skandinaviska länderna mycket stabilare mellan 50-75 % skulder, ca. 300 % passiva och mycket mindre budjetunderskott. Men ett stort men. Välfärdstaterna i Japan, Stor-Britannien, USA och PIGS är direkt finansierade från den centrala staten, dvs. delstaterna och kommunerna har oftast små skulder/underskott, medan i Skandinavien tvingar den centrala staten en massa mandat på kommunerna som gör att största delen av dessa bär höga skulder som hotar hela systemet. Tyvärr tenderar ingen att se på dessa siffror, eftersom de är svåra att få tag på och ta i beaktande i skuldberäkningarna. Ett annat problem de skandinaviska länderna har, är att ingen vill investera längre i dem. Även mycket skuldsatta stater som Japan, USA eller Italien får hundratals miljoner i nettoinvesteringar medan Norden har åtminstone de senaste fem åren haft negativa investeringsbalanser på ca. 3 000 miljoner dollars per år per stat. Har du några åsikter på allt detta?

4. Kaj Grüssner - september 7, 2010

Tack tack! Artikeln rörde upp starka känslor. Man ska inte underskatta hur starkt propagandan sitter hos många finländare. Ve den som vågar kritisera välfärdsstaten, även om kritiken bygger på neutral statistik och ekonomisk verklighet.

Jag har inte kollat upp hur det ligger till med nettoinvesteringarna. Däremot så vet vi ju att skogsbolagen har kört ner småbruken och meddelat att inga nya sågverk eller pappersbruk kommer att byggas i Finland. Man kan väl anta att pappersförbundets framfart åtminstone inte har ökat Finlands attraktionskraft. Höga anställningskostnader, tvingande kollektivavtal och så vidare gör inte saken bättre.

Att USA fortsättningsvis kan locka till sig investeringar beror sannolikt på att folk fortfarande tror att det är något magiskt med landet, men den illusionen tror jag nog att börjar försvinna snart.

5. Patrik - september 10, 2010

Dom läste upp din artikel på Freetalklive.com också, gratulerar!

6. Kaj Grüssner - september 10, 2010

Det var som tusan! Har du en länk till podcasten ifråga?

7. Patrik - september 13, 2010
8. Patrik - september 13, 2010

Förresten.. Inslaget börjar efter 1h 24min.

9. Kaj Grüssner - september 13, 2010

Tack!

Joo, det är skoj att lyssna när folk försöker uttala mitt namn. Cadj är den vanligaste varianten. Engelskspråkiga brukar utgå från det indiska namnet Raj 🙂

10. Patrik - september 20, 2010

Du har inte funderat på att lägga dina artiklar på mises.se? Den är ju svenskspråkig.

11. Kaj Grüssner - september 24, 2010

Det har jag faktiskt inte gjort. Jag ska kolla upp saken 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: