jump to navigation

Mises i Sverige, kanske även i Finland? oktober 17, 2010

Posted by Kaj Grüssner in Användbara länkar, Småprat.
trackback

För de som inte visste det så finns alltså Mises även i Sverige. De har översatt min artikel om finska välfärdsstaten till svenska. Det pågår som bäst ett projekt att starta upp Mises i Finland också, men överraskande nog har den finska byråkratin försökt sätta käppar i hjulen. Jag är dock säker på att det kommer att lyckas!

Annonser

Kommentarer»

1. Robin - oktober 17, 2010

Frihet vinner. Punkt slut.

2. . - oktober 19, 2010

På vilket sätt har den finska byråkratin försökt sätta käppar i hjulen?

3. Kaj Grüssner - oktober 22, 2010

Har inga detaljer då jag själv inte varit involverad i ärendet, men jag vad jag förstod så vägrar de godkänna namnet trots att det finns Mises institut på flera ställe i världen, bland andra Polen.

4. Antero - oktober 24, 2010

Hej,
Finns det andra ”österikare” i Finland?? Verkar som de flesta är rätt omedvetna om dessa ideer. Det skulle i alla fall vara toppen med Mises i Finland. Räkna med mitt stöd.

5. Kaj Grüssner - oktober 25, 2010

Tack!

Det finns faktiskt rätt många österrikare och frihetssinnade i Finland. Här finns några:
http://www.facebook.com/home.php?#!/CIEL.fi

Sedan finns det en överassitent på Åbo Universitet som är uttalad österrikare.

Trodde själv också först att man var rätt ensam, men det finns andra 🙂

6. Patrik - november 12, 2010

En annan fråga till Kaj. Gauleitern för sveriges centralbank uttryckte idag oro för att folk skuld sätter sig för mycket!!! Är det inte han själv som är ansvarig för detta? Han kan ju höja räntan till 10% om han vill. Jag såg en liten videoserie på youtube som kallas ”money as debt”, en bra serie men är verkligen alla pengar som skapas skuld? CB kan ju trycka upp hur mycket som helst utan att vara skyldig nån något, köpkraften urholkas såklart men sånt brukar ju inte sedelförfalskare bry sig om.

7. Kaj Grüssner - november 19, 2010

Du har helt rätt att Riksbankschefen bär ett stort ansvar för den höga skuldsättningen. Finns en hel del videos om hur pengar skapas som skuld, Zeitgeist är ett bra exempel. Vad de försöker visa är att nya pengar skapas genom utlåning, alltså kreditexpansion. De har ju en viss poäng, men ofta blir det inte tillräckligt tydligt. När centralbanken trycker pengar ökas penningmängden utan långivning. Det är alltså skillnad på centralbankens penningtryckande och affärsbankernas kreditexpansion, även om konsekvenserna är desamma.

8. Patrik - november 22, 2010

Nu drar de igång samma vals igen, som mot Grekland. Grattis Finland… och Sverige. Sverige ska frivilligt låna ut pengar till konkursboet, irland. Det här innebär väl att såväl Sverige som Finland lånar pengar för att i sin tur låna ut till Irland. De borde låtit bankerna gå i konkurs, möjligtvis garantera spararna sina pengar (om nu staten tvunget skall göra något).

9. Kaj Grüssner - november 23, 2010

Det går inte att garantera någon något. Ingen europeisk stat har några pengar att ställa som garanti. I slutändan kommer pengarna att komma från någons sedelpress.

Man blir nog lite lack när politiker insisterar att göra om samma misstag om och om igen. Fast det förstås, de är ju inte deras pengar de slösar. De har nog sitt på det torra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: