jump to navigation

Vi behöver mer risk november 11, 2012

Posted by Kaj Grüssner in Kolumner.
trackback

Kolumn nummer 11 år 2012. Publicerad den 10.11.2012 i Åbo Underrättelser.

Greed is good” lyder den legendariska repliken från filmen Wall Street, i ett anförande som Gordon Gekko håller för aktieägarna i ett bolag han ämnar köpa upp. Och visst har han rätt. Girighet, eller strävan efter vinning, är det som har drivit utvecklingen sedan människan kom till. Men liksom allt annat måste girigheten, som är inbyggd i alla människor, balanseras. Motvikten till girigheten är risk, rädslan att förlora. Tyvärr har välfärdsstaten i generation efter generation haft som utsatt mål att minimera risken i våra liv, med katastrofala följder.

En de värsta konsekvenserna har jag berört förut: individens beroendeförhållande till staten. Det är synnerligen uppenbart när det gäller pensionen. Den allmänna konsensusen är att om inte staten tvingar oss att spara för ålderdomen så skulle ingen göra det.. Det är dock värt att notera att alla du frågar säger att de nog själva skulle spara, det är bara ”alla andra” som inte skulle göra det.

Tvärtom är det just statens ”löfte” om ålderspension som får oss att strunta i det egna sparandet. Vi utgår från att vi får vår pension, vi behöver inte göra något själva. Tyvärr är det inte så enkelt. Pensionssystemens historia är en som går från krasch till krasch. Vi fick vårt nuvarande system på 1960-talet och det funkar fortfarande enligt dess ursprungliga principer, det vill säga med antagandet att det alltid kommer att finnas ”tillräckligt många” arbetande per pensionär och att dagens arbetande finansierar dagens pensionärer. Det finns ingen beredskap för de förändringar i detta förhållande som nu har skett. Därför försöker man nu manipulera systemet genom att höja pensionsåldern, införa ålderskoefficient och på andra sätt bryta de löften man gett till pensionärerna.

Om var och en själv bar ansvaret för sin ålderdom skulle situationen vara en helt annan. Det skulle för det första sporra till mer sparande, vilket alltid är positivt. Det i sin tur skulle innebära ökad personlig förmögenhet, eftersom det du sparar själv är dina tillgångar, till skillnad från vad du betalar i arbetspensionsavgift. Det skulle ge oss mer frihet i hur vi disponerar våra inkomster, men risken att stå barskrapad på ålderns höst skulle dämpa lusten att sätta sprätt på pengarna och uppmuntra till mer långsiktigt tänkande.

Samma logik kan tillämpas på bankgaranti. Idag är våra depositioner garanterade till 100,000 euro, alltså till ett mycket högre belopp än någon av oss har på banken. Garantin såldes som ett skydd för deponenterna, men i verkligheten är den en av de viktigaste subventionerna som bankerna får. Hur? För att vi inte bryr oss om vilken bank vi väljer, eftersom våra pengar alltid är ”garanterade”. Utan denna garanti skulle vi vara mycket noggrannare med vilken bank vi väljer, vilket i sin tur skulle uppmuntra bankerna till mer försiktighet. Valet av bank skulle då bli en noggrann process, inte bara ett beslut på måfå. Trots allt vill man ju vara säker på att man får sina pengar när man behöver dem. Tack vare garantin behöver inte bankerna bry sig om att skapa sig ett rykte om att vara en säker bank, vilket givetvis höjer deras riskaptit. Bail-out garantierna som staten alltid har givit bankerna minskar ju inte riskaptiten heller.

Denna ständiga strävan till att minimera risk, som ett är välfärdsstatens uttalade mål, gör oss mindre ansvarsfulla. Vi blir kortsiktigare. Det förstärker vår naturliga drift att konsumera i nuet i stället för att spara för framtiden. Vi behöver alltså mer risk, inte mindre. Det är risken som håller allas vår girighet i schack. Det om något torde ha blivit bevisat av den pågående krisen.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: