jump to navigation

Ett samtal värt att ha oktober 11, 2019

Posted by Kaj Grüssner in Debatt, Politik och samhälle.
trackback

Jag hade äran och nöjet att få vara med i Jannik Svenssons podd Säg vad du vill, Åland. Det Jannik och Didrik Svan har åstadkommit med podden är verkligen beundransvärt. Jannik är öppen med sin egen ideologiska övertygelse, men har fördomsfritt bjudit in personer med olika bakgrund och politiska färger till samtal. Redan nu är Säg vad du vill, Åland ett mediafenomen som Jannik och Didrik kan och ska vara stolta över.

Jannik själv är något av en blandning av Dave Rubin och Joe Rogan, med den förstnämndas intellektuella läggning och den sistnämndas frispråkighet. Formatet liknar också både Rubins och Rogans egna poddar, det vill säga ett samtal mer än debatt, i vilket gästen ges utrymme att föra fram sina egna tankar om det han eller hon tycker är intressant och viktigt. Eftersom alla personer har egna käpphästar de vill tala om blir varje samtal på riktigt unikt. Hittills har det inte varit någon som varit med två gånger, men såsom Jannik leder samtalet är jag säker på att även samma persons samtal skulle vara väldigt olika varandra.

Mitt eget samtal handlade mest om ekonomi och politik. En av de roliga sakerna med den här typen av samtal är att det egentligen är helt ostrukturerat, diskussionen går vart den råkar gå. Trots att man talar in i mikrofon och har hörlurar på sig glömmer man snabbt bort det, det känns lika naturligt som om en pratstund över en öl efter jobbet. Plötsligt har det gått två timmar men det känns som att man skulle kunna prata hur länge till som helst.

Jannik väldigt duktig på att ställa de ”rätta” frågorna och skapa öppningar som underlättar för motparten klä sina tankar i ord. I efterhand är det förstås lätt att tänka att jag borde ha sagt mer om det, utvecklat det där ytterligare eller kommit ihåg att påpeka A, B och C. Men egentligen är det precis så det ska vara i den här typen av samtal. Det är inte en intervju eller en föreläsning, utan en dialog som far vart den vill och i vilken man säger det man råkar tänka på just i den stunden.

Jag hoppas verkligen att Jannik kommer in i lagtinget. Det skulle vara väldigt intressant att se vilken inverkan han skulle ha på lagting och därmed regeringen. Han företräder ett liberalt parti som är troget sitt namn, det vill säga frihet under ansvar med en icke-oväsentlig dos solidaritet. Jag må ha mina egna uppfattningar om politik och statens roll i samhället, men det är en samhällssyn jag kan leva med utan desto större problem.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: