jump to navigation

Stress och psykisk ohälsa december 12, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Småprat.
trackback

Dagens ledare i Nya Åland innehåller som vanligt ett par mer eller mindre oförståeliga uttalanden och kommentarer. Här är ett litet axplock:

”Materiellt har vi aldrig haft det så bra, psykiskt har vi aldrig mått sämre.”
Ok att den psykiska ohälsan har ökat de senaste åren eller decennierna, men att den aldrig skulle ha varit större än nu tvivlar jag på. Människor mådde knappast speciellt bra under andra världskriget, den stora depressionen, och så vidare. Och hur människans psykiska hälsa var under stenåldern är nog ganska svårt att veta.

”Ungdomar har större frihet i dag än någonsin förr”
Om man räknar de som är mellan 21 och 30 år som ungdomar hade dessa en betänkligt större frihet för 150 år sedan än vad de har nu. De kunde då resa världen runt utan pass och visum och bosätta sig i till exempel USA utan att behöva skaffa ett koppel advokater, köpa varor från andra länder utan att behöva betala tullar, ta vilka droger de ville, och de betalade ingen skatt värd namnet.

Och på tal om detta med ungdomar och stress tycker jag denna artikel är lite intressant. Tycker det mest hackas på datorspelande nuförtiden, inte minst på Nya Ålands ledarsida, men faktum är att det är väldigt avkopplande och har en klart avstressande effekt. Om bara staten skulle låta ungdomar vara ifred tror jag nog inte de skulle vara mer stressade än för 150 år sedan. Tvärtom.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - december 12, 2007

Den största skillnaden i frihet för ungdomar jämfört med för 150 år sedan är givetvis skolan.

2. Xip - december 13, 2007

Det är väl underförstått att den psykiska hälsan inte är på topp under ett krig. Snarare är det väl som Nina säger varför den psyiska ohälsan ökar fast vi har det extremt bra materiellt ställt, sociala skyddsnät, ”öppen” arbetsmarknad osv
————————————–
Tror du på dig själv när du säger att ”friheten” för en ungdom var betydligt större för 150 år sen? Majoriteten av ungdomarna hade väl inte så mycket att välja på förutom att se till att brödfödan jobbades in varje dag. I och för sig vet inte jag hur du definierar frihet, går ju att vända och vrida på det begreppet.
—————————————-
Du är en vuxen person som klarar att hantera gränser (inte alla vuxna gör det). Datorspelande är helt klart ett problem för många barn/ungdomar. Jag har själv barn och vi har varit tvungna att ha klara regler för spelande. Naturligtvis tycker de att det är kul, men ofta övergår spelande i ren frustration, tvång och beroende. Tror inte att spelande alltid är avkoppling för barn/ungdomar, utan det blir mer en; Jag måste klara , jag måste klara…

3. Fredrik Gustafsson - december 13, 2007

”Snarare är det väl som Nina säger varför den psyiska ohälsan ökar fast vi har det extremt bra materiellt ställt, sociala skyddsnät, “öppen” arbetsmarknad osv”

Inte speciellt överraskande för mig i och med att jag tror inte att människan blir glad av sociala skyddsnät, trygghet, förmynderi, och så vidare. Det människan blir lycklig av är _strävan_ efter lycka, välstånd och så vidare. Detta var man medveten om under upplysningen, men det är något vi glömt i dag. Kan rekommendera boken När människan skapade världen av Johan Norberg, som dessutom håller på att skriva en ny bok om lyckoforskning.

”Tror du på dig själv när du säger att “friheten” för en ungdom var betydligt större för 150 år sen? Majoriteten av ungdomarna hade väl inte så mycket att välja på förutom att se till att brödfödan jobbades in varje dag. I och för sig vet inte jag hur du definierar frihet, går ju att vända och vrida på det begreppet.”

Du är inne på rätt spår. Jag använder den enda vettiga definitionen av frihet: det vill säga frihet från kollektivt tvång. Jag pratar inte om frihet från diverse naturlagar och fysiska fakta. Fellman och du anser att frihet kommer av att man till exempel inte behöver arbeta för att tjäna ihop till brödfödan, och så vidare. Man kan inte säga att jag inte är fri bara för att jag _måste_ andas, äta, dricka och så vidare för att överleva och inte kan flyga enbart genom att flaxa med armarna.

”Datorspelande är helt klart ett problem för många barn/ungdomar. Jag har själv barn och vi har varit tvungna att ha klara regler för spelande. Naturligtvis tycker de att det är kul, men ofta övergår spelande i ren frustration, tvång och beroende.”

Nu är det självfallet så att alla barn är olika, men för mig var spelandet bara av godo när jag var barn. Jag har bara positiva minnen från mitt spelande som barn. Det faktum att min mamma köpte en C64, en Amiga 600, och senare en playstation åt mig, och lät mig spela hur mycket jag vill, har gett mig mycket glädje och hjälpt mig oerhört mycket i livet.

4. Xip - december 13, 2007

Som sagt frihet går att definiera på olika sätt. Vad som är en vettig definition är väl subjektivt i denna fråga?

Jag tycker själv att datorspel för barn är bra. Är både underhållning och problemlösande. Men barn och fritt spelande funkar bara inte (jag lovar). Spelade själv mycket som barn. Var med redan på den tiden när VIC-20, ZX Spectrum, C-64 lanserades. (Vilka tider! Piratkopiering mellan 2 st bandspelare).
Skillnaden mot då och nu är spelen var rätt begränsade innehållsmässigt och man ledsnade helt enkelt efter man dött för 18:e gången och varje gång måste starta från början.

5. Fredrik Gustafsson - december 13, 2007

”Som sagt frihet går att definiera på olika sätt. Vad som är en vettig definition är väl subjektivt i denna fråga?”

Man kan alltid definera begrepp på olika sätt. Jag anser dock att ordet frihet, i en politisk diskussion, just bör definieras som frihet från kollektivt tvång. Just på grund av att det är en väldig skillnad på detta och friheten som kommer av att man till exempel har jättemycket pengar och därmed slipper arbeta. Det finns ju föga anledning att kalla den senare personen för fri eftersom vi kan bättre beskriva honom helt enkelt som rik. Så, Fellman borde ha skrivit att dagens ungdomar har aldrig haft en större materiell rikedom och kan därmed göra saker som undomarna på 1800-talet inte kunde göra. I politisk mening var dock 1800-talets ungdomar friare.

” Men barn och fritt spelande funkar bara inte (jag lovar).”

Det är ju inte så att jag förespråkar att barn skall få spela fritt. Detta måste barnets föräldrar själv få bestämma. Däremot tycker jag denna extrama misstänksamhet mot barns spelande och att allt spelande mer eller mindre är bortkastad tid och skall begränsas så mycket som möjligt är felaktig. Med tanke på hur mycket utmärkta möjligheter till lek och avkoppling den moderna tekonolgin erbjuder borde dagens barn vara mindre stressade än någonsin tidigare, givet ett bra föräldrarskap.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: